недеља, 9. септембар 2012.

Uloga feniletilamina (PEA) i dopamina


Dopamin 

 Svaki naučnik vam može reći kako ueuforija ljbavi nema nikakve veze sa Kupidonovim strelama, osim ako ih mali vilenjak nije prethodno umočio u supstancu sa neromantičnim nazivom feniletilamin. Ova supstanca koja se još naziva i molekulom ljubavi, nastaje prirodnim putem u našem mozgu. Za nju se kaže i da je biološki rođak amfetaminu, s obzirom na to da je vrlo slične građe. Dopamin i norepinefrin su odgovorni za nastanak ljubavne euforije. Zapravo, feniletilamin pomaže oslobađanju dopamina (supstanca koja takođe omogućava protok informacija u mozgu) u tzv. “centrima za zadovoljstvo”. Dopamin čini da se lepo osećamo, a norepinefrin stimuliše produkciju adrenalina koji utiče, pored ostalog, i da naše srce ubrzano lupa. Kombinacija ove tri supstance dovodi do osećanja ljubavi, uzbuđenosti, blaženstva i sreće. Njihova aktivnost je razlog zbog koga se zaljubljeni  osećaju euforično i puni energije – kao da “lebde u vazduhu”.
Takođe, ovo je i razlog zbog koga zaljubljeni mogu voditi ljubav satima i razgovarati danima do kasno u noć bez osećanja zamora i iscrpljenosti. Opojna emocija zaljubljenosti, povezana sa ubrzanim pulsom, vlažnim dlanovima, osećajem otežanog disanja, se često tumači prekomernim lučenjem feniletilamina, odnosno nekom vrstom over-doze.
Feniletilamin (PEA) je prirodni monoaminski alkaloid, psihoatkivni neurotransmiter mozga sa stimulatornim efektima. Dobija se iz amino kiseline fenil alanina pod uticajem fenil alanin dekarboksilaze. Osim u organizmu može da se dobija i u hrani dejstvom mikrobne fermentacije. Najčešće se nalazi prirodno u čokoladi. PEA se prodaje kao dodatak hrani a indikacije su mu popravljanje raspoloženja i smanjenje težine. Međutim oralno unet feniletilamin se inaktivira kao posledica delovanja monoamino oksidaze i prevodi u fenilsirćetnu kiselinu kako bi se sprečio porast njegove koncentracije u mozgu.
Feniletilamin takođe umanjuje apetit i normalno se povećava i tokom ovulacije. Da li je slučajnost da se toliko žena oseća divno na sredini ciklusa i jede manje, s obzirom na ljubavni apetit?
PEA može porasti i kao odgovor na vizuelni stimulans. Da li je to tajnaljubavi na prvi pogled? Gledanje romantičnih filmova može takođe dovesti do porasta PEA. Kao i romantične fantazije. Ako se romansa završi naglo, doći će do pada nivoa PEA, koji liči na onaj amfetamin pad.
Lek protiv starenja DEPRENIL takođe podiže PEA nivo. Sa pravom dozom deprenila, vidimo produženje životnog veka na laboratorijskim životinjama, ali previše leka, skraćuje životni vek. Kod ljudi, previše PEA je povezan sa psihijatrijskim poremećajima (ali sigurno ne depresijom). Očigledno postoji prava mera PEA koja nam je potrebna za optimalnu neurohemiju. Previše romantike ili deprenila je isto kao i previše vežbanja – zapravo je štetno. Ipak, većina nas bi verovatno koristitila više romantike za optimalno zdravlje.


Categories: Biohemija ljubavi
Izvor  http://www.doktoronline.info/uloga-feniletilamina-pea-i-dopamina/#more-59

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.