недеља, 9. септембар 2012.

Nivoi dopamina, prolaktina i serotonina


Zaljubljenost jednako dopamin u telu 

Variranje nivoa dopamina i prolaktina percipiramo kao orgazam. Oba dovode do različitog ponašanja i emocionalnih simptoma, koji, mogu da nastanu tokom naredne dve nedelje. Tokom ovog vremena, ponašanje može da se promeni na gore.
Orgazam je fluktuirajući dopaminski obrazac, posebno pad, zapravo podstiče zavisnosti razne vrste. Ljudi pokušavaju da koriste veštačka sredstva za manipulaciju, “lečenje” svojih dopamin nivoa. Nizak dopamin (ili smanjena osetljivost na njega) je u osnovi svih žudnji, bez obzira da li je neko zavisnik ili ne. Želimo naš dopamin nazad na normalu, kako bi se osećali “dobro”.
I neki drugi feromoni koji ljubav i zaljubljenost, se mogu objasniti hemijskim promenama u mozgu. Na primer, kada se zaljubimo skloni smo da dosta vremena provedemo u intenzivnom maštanju o voljenoj osobi, često razmišljajući po stoti put šta se sve desilo u vezi sa voljenom osobom tokom dana. Misli se same nameću, teško ih je odagnati i usresrediti se na nešto drugo. Ovaj fenomen ljubavi se objašnjava time što pojačana aktivnost navedenih supstanci dovodi do eksperimentalno potvrđenog sniženja nivoa serotonina, a to se manifestuje, kao i kod opsesivno-kompulzivne neuroze, prisustvom nametljivih misli koje se iznova javljaju i teško ih je odstraniti.
Biosinteza serotonina se odvija u dve faze, najpre dolazi do hidro­ksi­lacije triptofana pod dejstvom triptofan hidroksilaze u 5-hidroksitriptofan. Ovaj proces uključuje molekularni kiseonik i prisustvo tetrahidrobiopterina, koji u ovom procesu prelazi u dihidrobiopterin koji se dalje regeneriše dihidro­biopterin reduktazom analogno pri hidroksilaciji fenilalanina. Dekarbo­ksilacijom 5-hidroksitriptofana pod dejstvom 5-hidroksitriptofan dekarboksilaze (B6) dolazi do formiranja serotonina. Serotonin je važan tkivni hormon koji izaziva vazokonstrikciju krvnih sudova, povećava tonus glatke muskulature creva, a u CNS-u ima ulogu u neurotransmisiji, deluje stimulativno na funkciju CNS-a, obezbeđujući zdravo funkcionisanje krvnog sistema.
Categories: Biohemija ljubavi

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.