уторак, 22. јануар 2013.

Zašto se trebamo radovati starenju?

Starije osobe već su prošle „sito i rešeto“ i znaju koji su im prioriteti, te znaju bolje uživati u životu...
 

Starenje ne donosi samo bore, sijedu kosu, zamagljen vid zdravstvene probleme.... Ono itekako ima svoje prednosti koje sigurno ne biste više nikad voljeli mijenjati za deset godina manje. Iako svaka faza života ima svoje prednosti i nedostatke, starenje donosi zrelost i iskustvo u svakom smislu riječi u svim područjima života - privatnom i poslovnom.
Dakle, svaki puta kada izbrojite svjećice na svojoj rođendanskoj torti, vidjet ćete kolike su godine iskustva iza vas, što vam samo može pomoći u budućnosti!
Nestanak ili manje životne drame
Kako starite više nećete imati toliko potrebu za „dramom“ u životu, a na određene situacije i ljude gledat ćete mnogo smirenije, s više razuma. Također, osobe koje vam neće odgovarati jednostavno ćete isključiti iz života, jer više nećete niti željeti tolerirati, niti ćete imati vremena za njih.
Mlađe osobe imaju potrebu i osjećaj da se moraju miješati u prijateljstva i obiteljske odnose koji i nemaju previše veze s njima, svugdje gdje stignu traže određenu vrstu „akcije“ ili se osjećaju pozvani da se petljaju. Vaši životni prioriteti biti će posloženi, pa ćete dramu ako je ikako moguće ostavljati po strani i ne petljati se kao posrednik u stvari koje vas se u biti ne tiču.
Nije vas briga...
Sa starenjem, dolazi iskustvo i određena doza samopouzdanja, koja pomaže da vas „boli briga“ za mišljenja i osjećaje osoba koje vam ništa ne znače u životu, te zbog toga nećete cijele noći ostati budni. Starije osobe već su prošle „sito i rešeto“, i znaju koji su im prioriteti u životu, te se ne obaziru na stvari koje im uopće ne znače ništa u životu.
Iskustva, iskustva, još iskustva...
Kada ste mladi nemate iskustva u ničemu, a kako starite stječete ga u svemu - poslu, organizaciji života, vezama, odnosima, seksu...Upravo s time svaki dio života vam može postati bolji, uspješniji i ljepši, jer vam to može pomoći da donesete mudrije svakodnevne i životne odluke. Osim toga, svoja iskustva i koju riječ mudrosti možete prenijeti mlađim generacijama.
Možete malo usporiti
Kada govorimo o usporavanju, ne mislimo da ste spremni na mirovinu ili pak na usporavanje karijere, ali činjenica je da kada ste mladi imate osjećaj da trebate učiniti sve odjednom - školovati se, osnovati obitelj, graditi karijeru, sagraditi dom, zabavljati se, putovati, uživati...
Sada kada ste stariji možete uživati u plodovima rada i na drugi način posložiti prioritete; primjerice izrodili ste i podigli djecu, možete se više posvetiti karijeri, ili posvetili ste se karijeri, izgradili nešto, posvetite se posvetiti više obiteljskom životu. Dakle, više nemate potrebu činiti sve odjednom, nego ono što mislite da je vrijeme da iskusite. Samo je nebo granica...
Radite što vam odgovara
Mlađim osobama uvijek nad glavama „vise“ pitanja kao što su; trebam li graditi karijeru, dalje se školovati, osnovati obitelj, ali za ništa od toga se ne mogu odlučiti, tako dugo dok se nešto spontano prije ili kasnije ne dogodi. Osim toga, vrlo često podložni su utjecaju bliže okoline koja ima milijun očekivanja od njih.
Starenjem, ta pitanja jednostavno više ne „vise“ nad glavama, jer ne samo da ste dio njih zaista i riješili, nego više ne marite za očekivanja okoline. Prvo radite ono što vama odgovara, a ne nekome tko na kraju ne živi vaš život.
Spontanost
Spontanost se uvijek povezivala s mladošću i naravno većina nas se iz svoje mladosti može prisjetiti predivnih spontanih putovanja, druženja, tuluma, koji kako smo starjeli sve postajali rjeđi, jer smo zbog obaveza svaku sitnicu morali planirati tjednima unaprijed. No, sa starenjem ponovno se otvaraju mogućnosti za spontanost s jednom novom dimenzijom, a to su određene financijske mogućnosti koje ste prije toga mogli sanjati. Naravno, spontanost ovisi od osobe do osobe, o spremnosti na takve vrste akcije, ali kada bolje razmislite mjesta za spontanost ima na pretek, gdje god se okrenuli.
Seks je bolji
Mladi se najčešće smiju i ne vjeruju, ali to je istina. Postoje brojni razlozi zbog čega je ta tvrdnja istinita, a radi se o kombinaciji iskustva i samopouzdanja u svoje seksualne sposobnosti, kapacitete i naravno želje. Starenjem, osobe postanu više samopouzdane što se tiče samog izgleda tijela, mnogo više nego što je slučaj u 20-tim godinama života. Kasnije sve je manje briga o tim stvarima, a sve se vrti oko obostranog užitka. Kada ste stariji jednostavno znate da ste - jako dobri među plahtama.
Moda (ni)je važna
Uvijek je lijepo imati neku novu modnu krpicu, ali vam isto tako nitko neće zamjeriti ako odjenete neki odjevni predmet koji je lijep i klasičan, makar možda ne vrišti na zadnji krik mode, što može biti vrlo praktično za budžet. Kupite jedan bolji odjevni predmet i nosite ga - zauvijek.
 
Izvor http://mis-elixir.blogspot.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.