уторак, 29. јануар 2013.

Solarna i lunarna energija



O važnosti usklađivanja sa solarnom i lunarnom energijom


Danas više ne postoji navika usklađivanja sa prirodnim ciklusima i stoga naše telo trpi. Mnogi disbalansi nastaju upravo zbog toga.

Kada se ujutru sunce nadje na horizontu, prirodno i naše telo ima tendenciju da se budi. Ali šta se dešava na suptilnom nivou? Naši energetski centri (populatno nazvani čakre), koji su bili skupljeni poput pupoljaka tokom noći (kada vlada lunarna energija) se polako otvaraju i spremni su za prijem nove doze solarne energije. Na istoku je za mnoge uobičajeno da ustaju u periodu koji se naziva Brama muhurta ( pogledati http://en.wikipedia.org/wiki/Muhurta ), a to je period od približno 2 časa pre izlaska sunca. To je period koji je najbolji za meditaciju i rad na sebi. Tako ljudi docekaju izlazak sunca potpuno spremno, i stupe u novi dan sa potpunim energetskim potencijalom.

Tada mnogi jogiji odaju poštovanje suncu izvodeći Surja Namaskar (jogičku vežbu koja je blagotvorna za celo telo, i fizičko i suptilno), a u poslednje vreme se čak i na zapadu bave mnogim varijacijama solarne joge; jedna od njih je sve popularnije „gledanje u Sunce“ ili sungazing.

Tokom dana su naši energetski centri otvoreni i smatra se da je sve što se uradi do podne „u vrlini“, što znači, to su aktivnosti koje se čine sa najčistijom svešću. Kako dan odmiče, energetski centri se polako zatvaraju, i kako se približava veče, naše suptilno telo se priprema za lunarnu energiju.
Lunarna energija je predodređena da puni naše astralno telo. Kada legnemo „na vreme“ u krevet, sto znači oko 22 ili 23h najkasnije, tada su naše čakre već poput lotosovog cveta u pupoljku i to je period kada treba da stupimo u san.
Kada zaspimo, naše astralno telo se odvaja od fizičkog i tada se puni lunarnom energijom. to punjenje je najbolje obaviti od 21h do 02 ili 03h ujutru. Već od 03h je posebno nezgodno doba kada razni entiteti lutaju unaokolo, i tada se, prosto rečeno, čovek ne može dobro odmoriti.



Da bi čovek bio odmoran i zdrav, njegovom telu su potrebne i solarna i lunarna energija.
I na istoku i na zapadu postoje razne tehnike usklađivanja sa tim energijama. Na istoku postoje zvučne vibracije (ili mantre) koje mogu pojačati dejstvo solarne energije u našim astralnim telima, postoje rituali obozavanja deve sunca, Surje, predstavnika te energije i mnoge druge.

Na zapadu je odavno postojala praksa paganskih sistema da se rade različite ceremonije i aktivnosti u skladu sa sunčevim i mesečevim ciklusom, a neopaganski pokreti su takođe preuzeli mnogo toga. Pagani prepoznaju u prirodi dve sile, podjednako važne, mušku u žensku, i obožavaju ih kao Boginju i Boga. Nekad se Boginja poistovećuje sa Mesecom (podsvesno, prijemčivo, hladno, minus), a Bog sa Suncem (svest, neposredan pristup, vrelo, plus).

Kako se odvijaju ti ciklusi?

Na primer, kada je Rastuća Luna (rastući mesec), to je period koji je jako povoljan za sve aktivnosti koje će doneti ploda tek kasnije. Dobro je započeti važne delatnosti.

Sam momenat Pune Lune (punog meseca) je zapravo astronomski samo jedan momenat, ali se smatra da ta energija suptilno traje 12h pre i 12h posle tog momenta (mada je logičnije koristiti energiju ovih 12h pre). Tada je povoljno raditi izuzetno bitne aktivnosti, venčanje, velika obećanja, povezivanje sa energijom Boginje, važne čarolije, i slično.

Opadajući mesec (Opadajuća Luna) je dobra za odstranjivanje bilo čega iz vaših života. Dobro je početi dijetu u tom periodu . Tada je dobro raditi magiju isceljenja, tj. odstraniti bolest iz života osobe. Ali i inače je period dobar za samoposmatranje, introspekciju i analizu naših nekadašnjih postupaka.

I na kraju, tu je period Tamne Lune. Taj period je dobar da prepoznamo našu vlastitu tamnu stranu, i da je preobrazimo. To je period neaktivnosti, meditacije, kada se povlačimo u sebe (zapravo, to je vrhunac prethodne faze). Dobar je period za divinaciju i predviđanej budućnosti, jer se smatra da Tamna Majka (neopaganska Boginja Tamne Lune) oličena u Hekati ima sposobnost sagledavanja i prošlosti, i sadašnjosti i budućnosti, te nam može pomoći da sagledamo iste.

Ali, jako je bitna i solarna energija.
Sa Suncem kao Mladim Gospodinom započinjemo dan. Aktivnosti je najbolje započeti do podne. Već u podne je energija Sunca kao Zrelog Čoveka, energija koja prži, i čini da sve što radimo, ne radimo toliko odmereno, već „u strasti“, tako da je posle podne period kada možemo raditi neke dinamičnije aktivnosti. Kako dan odmiče, Zreo Čovek postaje sve umorniji i umorniji, da bi kao Gospodin Starac polako zašao za horizont. Taj period nije preporučljiv za neke važne aktivnosti.

Kako mi za početak možemo da počnemo da se usklađujemo sa lunarnom i solarnom energijom? Pa, možemo probati da sredimo bioritam, da legnemo ranije i da ustanemo na vreme; kada je Puna Luna, možemo gledati u nju i pokušati da osetimo kako ona deluje na nas. U određenim fazama možemo započinjati određene aktivnosti, pa zatim posmatrati rezultate tih aktivnosti. Ako nas dalje bude interesovalo usklađivanje sa energijama kosmosa, postoji mnoštvo tehnika koje nam mogu pomoći da ostvarimo sklad.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.