субота, 19. јануар 2013.

Da li sam spreman/spremna za brak?



Osnova svakog uspešnog braka je ljubav. Naravno, postoje brakovi iz koristi, brakovi na osnovu verskih ili kulturnih običaja, kao i brakovi iz hira, tj. trenutnog impulsa ili inspiracije. Ono što je sigurno je da većina svih uspešnih brakova koji odolevaju iskušenjima vremena, počinju sa ljubavlju. Dakle, sastojak broj jedan je ljubav.
Drugi sastojak je ono što nazivamo suštinskim vrednostima uspešnog braka. Uspešni bračni parovi moraju da dele iste osnovne vrednosti koje se tiču ljubavi. Sporazum o osnovnim vrednostima je od suštinske važnosti za izgradnju zdravog, srećnog i dugotrajanog odnosa. Suviše često, međutim, ljudi se venčaju pre nego što su iskreno i istinito utvrdili koliko su njihove osnovne vrednosti kompatibilne. Tada se dešava sledeće- oni otkrivaju da  sve težnje i snovi koje imaju o braku nisu moguće jer temelj njihovog odnosa već ima pukotine i pre nego što počnu pokušavati da zajedno grade zajednički život. Osnovne vrednosti su vrlo bitne i kada su nekompatibilne, treba preispitati odluku o braku, jer kasnije će ove razlike, skoro sigurno, dovesti do raspadanja braka. Osnovne vrednosti kao što su integritet, poverenje i pouzdanost i bezuslovna ljubav su  izuzetno važne.
Naš savet je da dve odrasle osobe koje razmišljaju o braku nikada ne treba da se zavaravaju misleći da će se njihovi osnovni vrednosni sistemi vremenom promeniti. Retko kad se to dešava. Nemojte ignorisati razlike. Ne zavaravajte se da ga možete promeniti ili da je možete promeniti. Iz onoga što znamo o razvojnoj psihologiji ličnosti, odrasli su jednostavno ono što jesu i teško se menjaju. Mnogi brakovi propadnu jer dve osobe nemaju kompatibilne osnovne vrednosti. Misliti drugačije vrlo će vam verovatno doneti razočarenja i patnju u ljubavi.
Treći sastojak koji vam može pomoći da shvatite da li ste spremni da uđete u brak vrlo je jednostavan. Bitne su jednostavne stvari. Uspešan brak je skup jednostavnih stvari koje radite. Kada razmišljate o braku treba da počnete da pažljivo posmatrate onog koga mislite da volite. Da li on ili ona rade jednostavne stvari iz dana u dan, ili ne?
Treba da se zapitate da li on uvek prvi zauzme mesto u redu iako ste Vi, Vaši roditelji i drugi takođe u tom redu. Da li će on otvoriti vrata za Vas ili samo proći kroz vrata dok Vi treba sami da se snalazite? Da li ona želi da Vam ispriča kako je provela dan, ali ne pokazuje interesovanje za Vaš dan? Vidite, pokazivati poštovanje je jednostavna stvar – i to je lako uočiti. Nema ništa komplikovano oko toga. Ako onaj koga smatrate da volite retko pokazuje poštovanje prema vama, vrlo je verovatno da se situacija neće popraviti vremenom. Posmatrajte dela osobe sa kojom razmišljate da se venčate. Dela pogaze reči svaki put.
Važne su sitnice, a jednostavna istina je da ako ne vidite ponašanja koja želite i očekujete kod osobe sa kojom želite da se venčate, ta situacija će se vremenom samo pogoršati .
Kada se donosi odluka o tome da li da se venčate sa nekim, kreće se od ljubavi. Slaganje oko „osnovnih vrednosti“ braka uvećavaće i jačati ljubav, a ako se rade jednostavne stvari tj. sitnice iz dana u dan ljubav će opstati. Jednostavno, zar ne?
 
http://www.planetazdravlja.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.