среда, 16. јануар 2013.

Otkrijte Popaja u sebi

Sjećate se Popaja i Olive? I kako bih samo nakon jedne konzerve špinata Popaj osnažio i narastao? Iako je to dio crtića, može se reći da nije daleko od istine. Ova zelena biljka idelana ja hrana za sve koji se nalaze pod velikim stresnim opterećenjima bilo na poslu, bilo kod kuće. On na brzinu nadoknađuje gotovo sve hranjive tvari koje nedostaju našem organizmu i oživljava tjelesne stanice bolje od bilo kojeg drugog povrća.

                             














 

Špinatu njegovu zelenu boju daje biljni pigment klorofil u čijim je molekulama središnji atom magnezij. Osam minuta nakon što čestice fotona ( Sunčeve svjetlosti ) napuste Sunce, zelenilo lišće svjetlosnu energiju pretvara u zdrave ugljikohidrate. Ovaj izuzetno oživljevajući proces, špinat nastavlja obavljati i u našem tijelu i upravo zato ga zovu povrćem koje daje snagu.

Magnezij, čudo prirode

Visoki udio magnezija, potrebno je tek 50 grama špinata da bi se pokrile dnevne potrebe tijela za magnezijem, brine se o resorpciji nukleotida, sasvim sitnih građevnih tvari, koje su tjelesnim stanicama potrebne za popravak, obnovu i pomlađivanje. Magnezij je pored toga mineral, bez kojeg naši mišići i srce ne bi mogli funkcionirati.

Važno je napomenuti da je i mangan, mineral srodan magneziju, također bogato sadržan u špinatu. On je nužan za dobro funkcioniranje cjelokupnog metabolizma, za krv, kosti, živce, seksualni život, boju kože i kose, hormone sreće i za zdravu žlijezdu štitnjaču.

                            
















Osim ovih tijelu važnih minerala, špinat sadrži velike količine B, C i E vitamina, zatim bakra, kalcija i kalija koji izlučuje suvišnu vodu iz tijela te određene balastne tvari, koje čiste crijeva i odstranjuju u njima nataložene otrovne tvari, pa se može reći da je špinat izvrstan namirnica za upražnjavanje detoksikacije.

Manje je više

Špinat sadrži toliko velike koncentracije vrijednih elemenata i minerala, da je bolje da pojedete manju količinu nego da natrpavate ogroman tanjur pun ove bombe zdravlja. U protivnom, pojedine će se biološke aktivne tvari početi međusobnu borbu. Zato špinat nemojte jesti u velikim količinama i ne više od dva puta tjedno.

                         















Također, pri kupovini obratite pažnju da kupujete špinat malih listova, što jamči njegovu kvalitetu i možete ga i konzumirati sirovog. Jako je bitno špinat dobro oprati u hladnoj vodi, kako bi se eventualni zaostaci zemlje ili umjetnog gnojiva ( ukoliko ga niste kupili u bio trgovini ) odstranili prije konzumacije.

Špinat na maslinovom ulju s feta sirom

Za pripremu ove delicije za četiri osobe potrebno vam je pola kilograma mladog špinata, malo češnjaka, dvije do tri jušne žlice maslinovog ulja te 20 dekagrama feta sira.

Na tavu stavite maslinovo ulje i češnjak te na laganoj vatri mješajte dok češnjak ne požuti. U to dodajte dobro oprani špinat te polako mješajte nekoliko minuta  dok se ulje i šinat ne sjedine.


Servirajte na tanjur te pospite sitno narezanim feta sirom, te začinite solju i paprom. Po želji, ovako pripremljenom špinatu možete dodati i jedan kuhani krupmir te komad pečenih purećih ili pilećih prsa.

I vaš zdravi, dijetalni obrok gotov je za svega 20 minuta. Dobar tek!

Daniela Marušić Bešić
Sheportal.net

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.