среда, 16. јануар 2013.

Njega kože i kose maslinovim uljem

Maslina je simbol mira i napretka jer je prema Bibliji golubica u kljunu donijela maslinovu grančicu na Noinu arku nakon potopa. Prema navodima stručnjaka, ona je jedna od najstarijih, ako ne i najstarija biljna vrsta na svijetu jer se pretpostavlja kako je njena povijest počela čak i prije više od šest tisućljeća.

                                      













Već u doba Feničana izvozilo se ulje ploda tog čarobnog stabla. Na mnogim rukotvorinama starih Egipćana mogu se raspoznati motivi masline, a Grci su je držali svetom jer je dala ljudske osobine božici Ateni. U doba Rimskog Carstva uzgoj masline proširio se po cijelom Sredozemlju. Poznati po lagodnom životu, rimski su imućnici koristili ulje masline kako za prehranu, tako i za njegu tijela, a postojala je čak i starorimska filozofija dugovječnosti koja je povezivala dva vitalna proizvoda njihova svakodnevnog života: vino i maslinovo ulje.

Blagotvorno za kožu i kosu

Još su naše prabake i bake znale koliko nam maslinovo ulje pomaže u održavanju ljepote. Tako su se ljeti mazale mješavinom maslinova ulja i drugih pripravaka radi održavanja preplanule boje, čime su ujedno koži davale potrebnu vlažnost i njegu.

                                   
















Sigurno ste puno puta čuli kako su maske s maslinovim uljem izvrsne u regeneraciji i njezi kose, no jeste li znali kako blagodati maslinova ulja možemo iskoristiti i za njegu stopala, ruku ili leđa? Jednostavno, maslinovo ulje pravi je eliksir naše ljepote.

Recepti naših baka

Izvrstan piling za kožu tijela napravit ćete ako pomiješate malinovo ulje i palentu. Ove pripravke možete uvijek pronaći u svojoj kuhinji, a fantastično su hranjivi i osvježavajući za kožu. Predivan osjećaj i koža poput baršuna rezultat su kakav samo možete poželjeti.

                             













Želite li svojoj kosi vratiti sjaj te je nahraniti, iskušajte provjereni recept naših baka. Stucite žumanjak s jednom žlicom maslinova ulja i žlicom konjaka te dobro promiješajte. Potom smjesu ravnomjerno rasporedite po kosi, lagano umasiravajući u tjeme i omotajte frotirnatim ručnikom.

Kosu prije toga omotajte plastičnom vrećicom koja će zadržati toplinu i omogućiti bolje upijanje hranjivih sastojaka iz smjese. Nakon toga kosu operite šamponom te stavite regenerator i osušite. Kosa će imati prekrasan sjaj.

Sheportal.net

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.