четвртак, 17. јануар 2013.

ILUZIJE ZA MALE PROSTORE

ILUZIJE ZA MALE PROSTORE
Mali prostori mogu biti izazov za uređenje...
Pogrešna boja može stvoriti klaustrofobičan osećaj, previše nameštaja može izgledati haotično, i pogrešni motivi jednostavno previše zaguše prostor. Profesionalni unutrašnji dekorateri su master iluzionisti kada je u pitanju odgovor na ove izazove. Koristeći deset njihovih omiljenih trikova, i vi možete da mali prostor učinite većim nego što jeste.


Ne koristite tamne boje
Da li ste ikada ušli u sobu obojenu u tamnu boju sa tamnim nameštajem i tamnim tepihom? Iamte osećaj kao da se soba steže oko vas. To je problem sa tamnim bojama i posebno su ograničavajući u maloj sobi. Mala soba treba da izgleda veća nego što jeste da bsite se u njoj osećali prijatno. Koristeći svetle boje učinićete da se stvori utisak da se zidovi povlače, stvarajući svetao i prozračan osećaj. Boje koje treba razmotriti su svetlo plava, zelena, svetlo siva i neutralne boje.


Nemojte se plašiti da budete hrabri
Neki ljudi se opiru ideji da povuku hrabre dizajnerske poteze u malom prostoru, ali manji prostori su velika platna na kojima možete da eksperimentišete sa smelim idejama. Počnite tako što ćete koristiti paletu nekoliko osnovnih boja. Razmislite o korišćenju velikih cvetnih i grafičkih otisaka, vertikalnih ili horizontalnih pruga. Horizontalne pruge će vizuelno proširiti malu i usku sobu. Vertikalne pruge učiniće da nizak plafon izgleda viši. Mala soba će se otvoriti uz korišćenje velikih printova. Izbegavajte male printove, oni će biti previše haotični u malom prostoru.


Ne ignorišite veličinu i proporcije
Nameštaj treba da bude samo prave veličine u maloj sobi. Veliki kauč u malom prostoru može da zaguši prostor, dok će mali kauč izgledati relativno mali. Treba da koristite mešavinu velikih komada zajedno sa manjim komadima za ravnotežu. Razmislite o korišćenju velike police ili komode duž zida. 


Ne koristite kontrastne boje na podovima
Vaše oko sledi putanju od poda do zida i onda ka plafonu. Kada su iste boje videćete ih kao neprekidnu liniju. Sa tri površine u istoj boji prostor će vizuelno otvoriti, jer se stvara iluzija većeg prostora. U sobi sa jednom bojom za pod, zidom druge boje, i još jednom za plafon, boje će se činiti nepovezane i učiniće prostor malim.


Nemojte pretrpati sobu
Zagušen prostor se ne razlikuje mnogo od tamnih zidova, kada je u pitanju mala soba. Ako uđete u sobu pretrpanu nameštajem, preplavljenu raznim sitnicama i kolekcionarskim predmetima, imaćete osećaj kao da vas je zarobila. Da biste stvorili otvoreni osećaj koji želite, morate odabrati nekoliko najomiljenijih stvari i prikazati ih na kreativne načine. Postavite policu, ili okačite plutajući policu za svoje porodične slike, ali ne zagušujte je stolom. Manje je više kada opremanje malih prostora u pitanju.
Ne zaboravite osvetljenje
Mala soba sa slabim osvetljenjem će izgledati kao pećina i klaustrofobično. Pravilno osvetljen prostor treba da ima tri izvora svetlosti koja se odbija od zidova i prostoriji daje vizuelnu širinu. U prostoru sa malo podnog prostora za stone ili podne lampe, trakasto osvetljenje može da pomogne da se osvetli soba. Još jedan dobar trik je da koristite ogledala. Dobro ogledalo će učiniti dve stvari za malu sobu. Ono će reflektovati prirodnu svetlost i svetlost iz lampe i stvoriti iluziju šireg, dubljeg prostora.
          
Izvor http://www.mojenterijer.rs/saveti/iluzije-za-male-prostore

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.