субота, 12. јануар 2013.

Za srećnu Srpsku Novu godinu - običaji




  
Otvoren prozor i puna trpeza

Ovog dana ne valja se ni s kim svađati, jer će ljude cele godine terati baksuz. Na Kosovu se verovalo da devojka koja ne može da se uda treba na Mali Božić da prenoći u tuđoj kući
Na Mali Božić valja spaliti ostatke badnjaka

Kada u ponoć sat otkuca 12 puta, neko će otvoriti prozor i ukoliko je godina bila loša izgovoriti "bilo, ne ponovilo se", neko će pomisliti želju ili poljubiti dragu osobu. Ima i onih koji će se potruditi da u novu godinu uđu bez dugova i poravnatih računa, a biće i onih koji će gledati da im budu puni i novčanik i trpeza.
U skorije vreme Srpska nova godina se proslavlja po svim načelima primljenim sa Zapada po kojima se dočekuje i Nova godina 31. decembra: organizuje se slavlje u restoranima ili kod kuće, uz mnogo jela, pića i pucnjave, a u ponoć ljudi jedni drugima čestitaju i žele sreću u sledećoj godini. Međutim, nekada je ovaj dan u našem narodu imao dublje magijsko i religijsko značenje, a neki od tih običaja zadržali su se do današnjih dana.

Pa tako, stari pripovedaju da novo leto valja dočekati budan, a da neudate devojke gataju ukoliko žele da znaju da li će se te godine udati i za koga. Među ovim gatkama je posebno zanimljivo gatanje devojaka u Bosni: pre svanuća su, popevši se na tavan, bacale svoju obuću kroz vrata napolje, pa ako obuća, kad padne, stoji u smeru suprotnom od kuće – znak je da će u tom pravcu otići, udati se.

Prema različitim književnim izvorima o običajima i verovanjima kod Srba, mnogi božićni obredi i radnje su ponavljani ili imali svoj završni deo o Malom Božiću, počevši od običaja da se na raskršćima pale vatre (Vojvodina), do spaljivanja ostataka badnjaka (Hercegovina). Na ovaj dan mesio se kolač, sličan česnici, koji su obično nazivali "vasilica". Kolač se često šarao sa tri uvezane trske ili sa tri crvenim koncem uvezane drenove grančice, koje su, po narodnom tumačenju, predstavljale Sveto trojstvo.

Na Mali Božić gatalo se najviše kakva će biti letina nastupajuće godine. Verovalo se, u pojedinim krajevima, da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno. U nekim krajevima umesili bi kolač s rupom u sredini i natakli ga volu na desni rog. Zatim su gledali kada vo zatrese glavom na koju će stranu kolač pasti: ako padne na donju stranu verovalo se da će godina biti rodna, a ako padne na gornju letina neće dobro roditi. Ovog dana ne valja se ni sa kim svađati, jer će ljude cele godine terati baksuz. Na Kosovu se verovalo da devojka koja ne može da se uda treba na Mali Božić da prenoći u tuđoj kući, pa će odmah biti isprošena.

A kakvi su običaji u svetu? Španska tradicija nalaže da se ulazak u novu godinu obeleži tako što će se tačno u ponoć pri svakom otkucaju sata pojesti po jedno zrno grožđa, odnosno ukupno dvanaest, pošto smatraju da to donosi sreću.

Prema španskom, šampanjac je nezaobilazni deo svake novogodišnje trpeze. Korene nazdravljanja tokom ispijanja pića treba tražiti u nastojanjima starih naroda da se izbegne smrt koja bi mogla nastupiti ukoliko je vino neko zatrovao, što je u ta vremena bio čest slučaj.

Stari Grci su, na primer, imali običaj da pred svoje goste iznesu vino kojim su nazdravljali posle jela i uvek su kao domaćini otpijali prve gutljaje da bi pokazali da je to piće bezopasno. Kasnije su to prihvatili i neki drugi narodi, na primer Rimljani, smatrajući najefikasnijim "protivotrovom" upravo običaj da vino prvo popije domaćin, a ako on preživi, onda piju i ostali. Zbog toga se, kada se nazdravlja, pije samo jedan gutljaj.

U nekim južnoameričkim zemljama, na primer, Nova godina se uvek dočekuje s otvorenim prozorima. Svrha je da se otera sve što je bilo loše u godini što odlazi, a dočeka sve što je lepo u godini koja dolazi. Običaj da se kroz prozor u ponoć izbaci voda je kubanski, a značenje je isto – izbacivanje zlih duhova. Neki, čak, kroz prozor bacaju i čaše kojima su nazdravili.

Negde je i crvena odeća veoma važna u novogodišnjoj noći. Prema tradiciji, za Novu godinu na sebi treba da imate nešto crveno kako bi nova godina bila bolja. Ukoliko je reč o prestupnoj godini, crvenu treba zameniti roza bojom.

Italijani veruju da će dolazeća godina biti dobra i srećna ukoliko se zrna sočiva pojedu u trenutku dočeka odmah nakon nazdravljanja šampanjcem. Za sreću u narednoj godini neko u čašu kojom se nazdravlja u trenutku dočeka stavlja zlato, najbolje zlatni prsten. Prsten treba da se izvadi tek nakon što se popije piće i zagrle najmiliji, jer u suprotnom ritual ne važi, piše ovaj list. Ukoliko se u čašu stavi burma bračnog druga, brak će biti stabilan tokom cele godine.

Za one koji vole da putuju, valja uzeti kofere, nije važno ako su prazni, i sa njima obići jedan krug oko svoje kuće. Drugi način podrazumeva da se u tašni u trenutku otkucaja sata nađe avionska ili vozna karta.

Za Novu godinu Britanci strepe ko će im prvi doći u goste, jer, prema starim verovanjima, to utiče na sreću u nastupajućoj godini. Ako vam u goste bane muškarac s darovima, pravi ste srećković! Dobro je da kuća ili stan ima dvoja vrata, jer za sreću gost treba da uđe kroz prednja vrata, a da izađe na stražnja. Ako dolazi više gostiju, nikako prvi ne sme da uđe gost koji ne nosi poklon.

S. Dimitrijević


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.