четвртак, 17. јануар 2013.

Dan kad je kršten Isus

Bogojavljenska vodica se osveštava i deli narodu, jer se veruje da ima čudotvornu moć

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Bogojavljenje. U bogojavljenskoj noći, prema drevnom verovanju, otvara se nebo, a ko bi to opazio, Bog bi mu ispunio svaku želju koju iskaže (ko gleda - otvoriće mu se). Mnogi su zato na oprezu celu bogovetnu noć, ne bi li ugledali nebesa kad se otvore.
Želja može biti bilo koja, ali samo jedna i jasno izrečena - bez greške i nedoumice. Pripoveda se kao anegdota da je neki nestrpljiv čovek, proturivši u bogojavljenskoj noći glavu kroz prozor i zureći u nebesa, zbrzan, umesto da poželi ćup zlata veliki k'o glava, pogrešio i zaželeo glavu k'o ćup zlata.
Bog mu želju usliši, ali, umesto ćupa zlata, dobi samo glavu veliku k'o ćup, koja mu osta zaglavljena u prozoru. Bogojavljenje je nepokretan praznik, uspomena na dan krštenja Isusa Hrista na reci Jordanu. Sina Božjeg krstio je na Bogojavljenje Jovan Krstitelj ili Jovan Preteča, a predanje kaže da su se u trenutku krštenja nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: "Ovo je Sin moj ljubezni koji je po mojoj volji".
Prema hrišćanskom učenju, Bogojavljenje je jedan od najvećih praznika, jer je na Jordanu prvi put obavljena tajna Svete Trojice i prvi put su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti Duh koji je u trenutku krštavanja, u obliku svetlosnog goluba, sleteo na glavu Isusa Hrista.
Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem već krštenjem, jer je do 30 godine Isus Hristos živeo običnim životom drvodelje sa majkom i pravednim Josifom. Isus Hristos je živeo još tri godine posle krštenja, ispunjavajući svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog greha.
Na praznik Bogojavljenja, prema našem narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave - "Hristos se javi" i "Vaistinu se javi" ili "Bog se javi" i "Vaistinu se javi"! U narodu se praznik Bogojavljenje, kojim se završavaju nekršteni dani (12 dana od Božića do Bogojavljenja) kada nema krštavanja, jer Isus Hristos još nije bio kršten, zove i Vodice ili Vodokršće.
Ta imena potiču od bogojavljenske vodice koja se tog dana u crkvi osveštava i deli narodu, jer se veruje da ima čudotvornu moć. Krštena vodica se daje da je svaka kuća drži za 40 dana "radi svake upotrebe" i zdravlja, a ponegde se "u njoj i svaki sudi operu radi čistine". Veruje se da se osveštana bogojavljenska vodica ne može ustajati ni usmrdeti, pa se i cele godine čuva u sudovima, zakićenim strukom bosiljka, kao lek kad obole oči, uši i zubi i "zavije trbuh".
Bogojavljenska vodica čuva se i kao svetinja koja čisti sve što se opoganilo. Piju je i trudne žene kad ne mogu lako da se porode - da se iznenada otvore kao nebo na Bogojavljenje i rode zdravo čedo.
Uobičajeno je ritualno zahvatanje vode na Bogojavljanje. Rano, pre izgreva sunca, žensko čeljade odlazi na izvor sa sudovima po nenačetu vodu, noseći i pomalo žita od svake vrste. Kad dođe na kladenac, baci žito u vodu, govoreći: "Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive!"
O Bogojavljenju se gatalo i o vremenu. Ako je o Bogojavljanju jak mraz - biće dobra godina, ako je oblačno i pada sneg - biće rodna godina, ako je vedro - biće sušno leto, a ako pada kiša - biće poplava. Ako dune severac - biće zdrava godina, a ako dune jug - godina će biti rodna, al ' bolešljiva.
Tako je u mnogim mestima obnovljen prastari običaj ritualnog bacanja krsta u reku, a ljudi skaču u studenu vodu, nadmećući se ko će prvi doplivati do krsta i izneti ga na obalu.

 


Voda stara 116 godina
Domaćica Vukosava Živković (86) iz Srednjeva kod Velikog Gradišta kaže da se u seoskoj crkvi u njenom selu i danas čuva bogojavljenska vodica stara 116 godina. Daleke 1886. godine crkva je osveštena i izgrađena a prva osvećena vodica čuva se. Inače u selu ima još 20-tak porodica koje u svojoj kući čuvaju bogojavljensku vodicu i po nekoliko decenija. Branko Obradović (83), iz sela Makca tvrdi da bogojavljenska vodica ima lekovito svojstvo i da leči zubobolju i oboljenja ušiju i očiju. Bogojavljenska vodica se pije nagladno svakog jutra a služi da otera sve đavoljeve čini kaže Branko Obradović.

http://arhiva.glas-javnosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.