четвртак, 24. јануар 2013.

Energizirajmo se uz limun, đumbir i med!

Slika zaslona 2013-01-11 u 09.42.36 

Kombinacija meda, đumbira i limuna izuzetno je pogodna zimi jer znatno jača i podiže imunitet, zagrijava, hidrira i trenutno energizira tijelo na vrlo prirodan način. Limun i med u čaju, recept je poznat od davnina. Još bih dodala malo đumbira, pa ću s ovim receptom započeti serijal tekstova o održavanju zdravlja i vitalnosti zimi. Đumbir je najbolji lijek protiv viroze i gripe.
Čaj od svježeg limuna i đumbira s medom – odličan protiv viroze i alergija
1-2 žlice svježeg đumbira
4 šalice vode
1 limun
1-2 žlice meda
Ogulite đumbir i narežite ga na što tanje komadiće (kako bi čaj bio što ukusniji i ljekovitiji) / ili naribajte na ribež. Dodajte ga u toplu vodu i kuhajte 15 minuta. Za “jači” čaj, kuhajte ga najmanje 20min, te dodajte i više đumbira. Uklonite s vatre, te kad se malo ohladi dodajte med i limunov sok. Ne dodavati med u VRELI čaj !
Limun je često prisutan u Ayurvedskoj medicini. Svježa limunada (od svježe cijeđenog limuna) u umjerenim količinama blagotvorna je za sve tri doše. Pitta s limunom ne bi trebala pretjerivati, jer joj kiselina u većim količinama može škoditi.
Limun, obilat vitaminom C, ima antibakterijsko djelovanje, stoga pomaže izlječenju bolesti uzrokovanih bakterijama u probavnom sustavu. Čisti krv i smanjuje tjelesnu temperaturu.
Limun pojačava probavne vatre (agni), tako da je dobrodošao osobama koje muku muče s slabim apetitom ili, pak, s druge strane, onima s usporenom probavom. Ako vas muči zatvor, popijte svako jutro na prazan stomak toplu limunadu (cijeli limun iscjedite u čašu tople vode). Tako ćete potaknuti probavne vatre, čišćenje i eliminaciju toksina iz organizma.
Ovaj široko rasprostranjeni citrus sadrži visoku dozu antioksidansa, te tako pomaže u spriječavanju bolesti uzrokovanih slobodnim radikalima. Također, održava kožu glatkom i čistom, a oči bistrima!
Limun možete dodavati u čaj, žitarice i leću, i naravno – u salatu!
A med? Odličan je za tretiranje Kapha doše, jer potpomaže rješavanju viška sluzi iz tijela, što je čest 

problem za Kaphu.  Što je stariji, bolji je za Kapha došu (odličan kao anupana)! Njegova je kvaliteta da prodire duboko u tkivo. Djelotvoran je i za Pitta došu, no nije najpogodniji za Vatu (zbog svojih hladnih i suhih kvaliteta). Obavezno koristite sirovi (raw), odnosno neprocesuiran med, koji u procesu proizvodnje nije zagrijavan na temperaturi većoj od 40 stupnjeva.
(Na fotografiji je sirovi (raw) med – prepoznat ćete ga jer nije tekuće nego više čvrste strukture)
Med se ne smije podvrgavati visokoj, ključajućoj temperaturi. U čaj ga stavljajte nakon što ste vodu uklonili s vatre. Ne stavljajte ga u kolače i druge recepture koje idu u pećnicu – za to koristite nerafinirani šećer ili neki drugi prirodni zaslađivač. Zagrijavani med stvara obilje toksina u tijelu )ama=, toliko d aga ni 10 Panchakarma ne može isprati, odnosno isčistiti iz tijela.
Za što sve možemo upotrijebiti med?
Donosimo nekoliko savjeta:
  • Kod suhog kašlja i grlobolje (najpogodniji u čaju)
  • Koristan je kod proljeva i mučnine
  • Kod problema s plućima, ukoliko vas muči višak sluzi, uzimajte med u jednakom omjeru s svježim sokom od đumbira.
  • Za astmu, promješajte u jednakom omjeru crni papar, med i svježi sok od đumbira.
  • Možete ga staviti i na ranu, prevenirat će infekciju i ubrzati zacijeljenje
Med ubija bakterije, pogodan je protiv viroze jer liječi infekcije, odličan je za probavni trakt, a u nekim slučajevima pomaže i kod raznih alergija.
Svježi đumbir je jedan od najljekovitijih začina svijeta, preporučujem ga jesti što više i što češće – sjeckajte ga u variva, juhe, zelene sokove… Ili, jednostavno, napravite čaj! Pogoduje svim trima došama. Vise o svježem đumbiru možete pročitati ovdje ~
Uživajte u toplom čaju s početka priče koji će Vam zagrijati i dušu i tijelo!
http://lightofayurveda.wordpress.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.