понедељак, 7. јануар 2013.

Božićni keksi kakve još niste probali!

Foto: delish.com/Rita Mass
Kolačići s glazurom i oblutci s limunom i pistacijem
Kolačići s glazurom
Potrebne namirnice
- 1 šalica putra, 1/2 šalice šećera, jedno jaje, 1 žlica ekstrakta vanilije, prašak za pecivo, 3 šalice brašna, mala žličica soli, ukrasi po želji, kupovna glazura u boji
Postupak
U zdjeli pomiješajte putar i šećer dok ne dobijete glatku smjesu, zatim dodajte jaje i vanili šećer, pomiješajte te na kraju u smjesu dodajte prašak za pecivo, brašno i sol.
Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela, stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u hladnjaku sat vremena. Nakon toga ćete ga lakše razvući valjkom na radnoj plohi koju ste prethodno posipali brašnom.
Modlicama oblikujte različite oblike pazeći pritom da dobijete što više kolačića. Razne oblike stavite na protvan na koji ste prethodno položili masni papir i pecite 10 do 12 minuta na 180 stupnjeva dok ne poprime svijetlo smeđu boju.
Kada se kolačići ohlade bacite se na ukrašavanje glazurama u različitim bojama i jestivim kuglicama, zvjezdicama i ostalim božićnim ukrasima. Nakon ukrašavanja ostavite ih da odstoje sat vremena te ih složite u kutiju, redove razdvojite masnim papirom.
Oblutci s limunom i pistacijem
Potrebne namirnice
-1 šalica brašna, 3/4 šalice kukuruznog brašna, prašak za pecivo, 1/2 šalice putra, mala žličica soli, 1/2 šalice šećera, 2 žutanjka, 5 žličica naribane korice limuna, dvije žlice limunovog soka, vanilija, pistacio
Postupak
U zdjelu stavite brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i malu žličicu soli, dodajte putar i pola šalice šećera te izmiješajte mikserom. Kad smjesa postane podatna i glatka dodajte 2 žumanjka, koricu limuna i vaniliju i miješajte na laganoj brzini. Smjesu stavite u plastiku i ostavite da stoji u frižideru sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i kekse koje ste prethodno napravili uz pomoć okrugle modlice pecite 12 minuta. Ostavite ih da se ohlade i za to vrijeme napravite smjesu od limunovog soka i šećera. Gornji dio kolačića umočite u smjesu i posipajte nasjeckanim pistacijem.
Foto: delish.com/Rita Mass
Snježne kuglice i božićne kockice
Snježne kuglice od kokosa
Potrebne namirnice
- jedna šalica oraha pekana, jedna i 3/4 šalice šećera, šalica putra, jedna mala žlica ekstrakta vanilije, jedna i 3/4 šalice brašna, 1/3 šalice kokosovog brašna, 1/3 šalice sitnih komadića čokolade
Priprema
Smrvite orahe, pomiješajte ih sa šećerom, dodajte putar i vaniliju i miješajte. Glatkoj smjesi dodajte brašno i kokosovo brašno i komadiće čokolade i promiješajte ručno dok se svi sastojci ne spoje.
Ruke položite u zdjelicu s brašnom i oblikuje kuglice te ih, s razmakom, posložite na protvan na koji ste prethodno stavili masni papir. Pecite ih na otprilike 160 stupnjeva Celzijusa 16 do 18 minuta.
Prije nego se ohlade umočite ih u šećer u prahu, ostavite da se ohladi i zatim ponovno umočite u smjesu šećera u prahu i oraha.
Šarene božićne kockice
Potrebne namirnice
- jedna i 1/4 šalice brašna, 3 velike žlice šećera, 1/2 šalice putra, šaka crvenih i zelenih žele bombona
Postupak
U zdjeli pomiješajte šećer i brašno, dodajte putar, ponovno izmiješajte dok smjesa ne postane glatka i maknite mikser. U smjesu dodajte sitno narezane žele bombone u boji i miješajte laganim pokretima plastičnom špatulom. Od smjese napravite kockice te ih posložite na masni papir i stavite u hladnjak na 15 minuta.
Pecite na 160 stupnjeva Celzijusa 18 do 20 minuta dok kockice ne poprime svijetlo smeđu boju.

http://zadovoljna.dnevnik.hr

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.