недеља, 6. јануар 2013.

Orasi nas čine srećnim




Orasi imaju blagotvono delovanje na zdravlje i čine nas srećnijim. Jezgro oraha sadrži veliku količinu različitih hranljivih materija. Grickajte svakodnevno nekoliko plodova oraha i bićete sugurno zdraviji i srećniji.
Orah je bogat kalcijumom, magnezijumom, fosforom, cinkom, gvožđem, bakrom, manganom, biljnim vlaknima, folatima, mastima (polinezasićene i mononezasićene), vitaminima B1, B2, B3, B5, B9, E, A, C i K. Orasi obiluju i aminokiselinama, koje su značajne za zdravlje kostiju, kože, srca i kose. Orasi su, takođe, bogati omega-3 masnim kiselinama i sadrže dva puta više antioksidanasa nego ostali jezgrasti plodovi.
Plod oraha pomaže snižavanju nivoa holesterola u krvi, popravlja raspoloženje, ublažava simptome depresije i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Različite forme vitamina E štite neurone i suzbijaju upalne procese u mozgu. Osobe koje boluju od depresije najčešće imaju nizak nivo ovog vitamina u organizmu. Preporučuje se i dijabetičarima jer može pomoći regulaciji nivoa šećera u krvi.
Orah smanjuje rizik od nastanka Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Mladi plodovi su posebno korisni za anemične osobe. Plod oraha je dobar detoksikant i laksativ. Zahvaljujući linoleinskoj kiselini, orah podmlađuje kožu i pruža joj zaštitu od sunčevih zraka.
U narodnoj medicini se spravljaju preparati od svih delova oraha. Od mladog lišća oraha se priprema čaj za jačanje i čišćenje organizma. U čaj treba dodati i malo meda. Koristi se u slučaju krvarenja zuba,  bolesti kostiju, lošeg varenja i za ispiranje upaljenih očiju. Od oraha se priprema i melem za ekcem. U rerni treba ispeći 3 oraha u ljusci. Neka  dobiju tamnobraon boju. Pošto se ohlade, treba ih izlupati u prah i dodati jednu kašiku ribljeg ulja. Nanosite melem nekoliko puta dnevno.
Maja Stojanović

Izvor: http://www.zenskastrana.com/orasi-nas-cine-srecnim/#ixzz2HDzna29a

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.