недеља, 3. јануар 2016.

Kako napraviti orahovo ulje za kosu i sunčanje

Kako koristiti orahovo ulje kao lek

Orahovo ulje je jedan od retkih prirodnih izvora omega-3 masnih kiselina, čije je dejstvo veoma važno i lekovito za ljudski organizam. Zdravstvene koristi ovog preparata su razne, a najčešće su vezane za kožu, kosu i kardio-vaskularni sistem. Njegova lekovita svojstva prvi put su detaljno predstavljena tek tridesetih godina dvadesetog veka, nakon čega je ulje oraha popularizovano širom sveta.
Orasi su ukusni i veoma zdravi, a svi ih volimo i kao sirove, ali i kad ih pronađemo u nekoj poslastici. Oni nam pružaju potrebnu dozu lekovitih materija koje štite i jačaju naš organizam, a posebno pozitivno dejstvo na nas ima ovaj lekoviti proizvod kojem ćete se sigurno diviti. U nastavku našeg teksta saznajte koliko je korisno i dobro orahovo ulje za kosu, lice, ali i zdravlje u celosti, te na koje ga sve načine možete upotrebiti.

Zašto je ulje oraha toliko dobro i korisno

Odavno je poznato da su orasi zdrav i koristan izvor hranljivih materija koje su potrebne našem telu da što bolje i pravilnije funkcioniše. U svetu postoji preko 30 vrsta ovog drveća i svako poseduje različite karakteristike. Najveći proizvođači oraha na svetu su SAD, Kina, Indija, Francuska i Čile. U značajnoj meri se nalazi i na našim prostorima, pa je zahvaljujući tome prisutan i u našoj tradicionalnoj kuhinji i kulturi.


Ipak, poseban fokus stavlja se na orahovo ulje, koje ima svoja blagotvorna dejstva zahvaljujući tome što sadrži omega-3 masne kiseline. Upravo zbog toga, ovaj preparat se smatra pravim prirodnim čudom, jer uspešno pomaže telu da reguliše nivo holesterola u krvi, eliminiše visok pritisak, pomogne pri mršavljenju, ali i da ublaži zimsku depresiju.
Orahovo ulje pokazalo se kao odlično sredstvo protiv zimskog umora, jer sadrži dragocene omega 3 masnoće, koje su u velikoj meri prisutne i u plodovima ovog koštunjavog voća. Orah je izvanredan plod, naročito za potrebe našeg tela tokom zime. To je ukusan prirodni dodatak ishrani, bogat mineralima i dobrim mastima, ali je odličan i kao užina, u salatama, uz sireve, u raznim sosovima i drugo…
Koliko kalorija sadrži ulje od oraha?
Jedna kašika orahovog ulja sadrži 124 kalorije, kao i 14 grama masti, od čega nešto više od jednog grama čine zasićene masnoće. Ipak, od vitalnog značaja je da ovaj preparat uvrstite u svoje svakodnevne prehrambene navike, jer ćete na taj način vašem telu dati potrebnu dozu nezasićenih kiselina.
Zahvaljujući gore navedenom, orahovo ulje kao lek pomoćiće vam da se rešite rizika od upala, a samim tim ojačaćete i imunitet na potpuno prirodan način.
Ovaj preparat može da se koristi kao kulinarski dodatak ili kao kozmetički proizvod. Japanska i francuska kuhinja odavno ga koriste prilikom priprema hladnih jela, a naročito kada su upitanju riblji specijaliteti i salate.
Brojni azijski narodi primenjuju već vekovima orahovo ulje za lice, kao pomadu, jer su prepoznali njegova blagotvorna dejstva na kožu lica. Osim toga, pokazalo se više nego korisnim i kada je kosa u pitanju, jer jača vlasi i sprečava njihovo opadanje.

Kako napraviti orahovo ulje kod kuće

Ukoliko ste se zainteresovali kako se pravi ulje od oraha, podelićemo sa vama jednostavan recept, koji vrlo jednostavno možete sami pripremiti kod vaše kuće.
Potrebno je da nabavite par zelenih (nezrelih) oraha i da ih isečete na 8 jednakih delova. Nakon toga, stavite ih u jednu staklenu teglu odgovarajuće veličine i prelijte maslinovim uljem, i to u toj meri da ovi komadi budu potpuno prekriveni. Dobro zatvorite poklopcem sa vrha i promućkajte, a potom odložite na toplo mesto na kojem će stajati 45 dana. Najbolje da to bude napolju, gde će biti izloženo sunčevim zracima. Tokom navedenog perioda potrebno je da s vremena na vreme protresete i promućkate teglu.
Posle svega toga, uzmite gazu i procedite dobijeno ulje oraha u staklenu bocu. Ovako pripremljen preparat čuvajte na tamnom i hladnom mestu, nakon čega ga možete koristiti prema sopstvenim potrebama.
orahovo ulje upotreba za negu kose i lica
Osim za negu kose i lica, ovaj recept se pokazao kao odlično sredstvo protiv zimskog umora, jer obiluje dragocenim omega 3 masnoćama. Preporučujemo vam da uvek sami pripremate orahovo ulje, obzirom da su ona fabrički napravljena najčešće tretirana raznim hemikalijama, i nisu ni približno efikasna i dobra, kao domaći proizvod.

Koje su zdravstvene prednosti orahovog ulja

Kada su u pitanju lekovita svojstva orahovog ulja, ona su itekako brojna, a za vas izdvajamo ona najbitnija.
Poboljšava cirkulaciju u nogama i rukama
Orahovo ulje sadrži visok nivo mononezasićenih ulja, kao što su omega-9 koja pomažu arterijama i venama da zadrže svoju elastičnost. Samim tim, poboljšava se prokrvljenost čime se izbegavaju rizici od srčanih oboljenja, kao što je visok pritisak ili srčani udar.
Sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti
Osim što je dobro za krvne sudove, orahovo ulje za srce predstavlja pravi blagotvorni i lekoviti izvor kiselina koje su izuzetno korisne za sprečavanje brojnih bolesti kardiovaskularnog sistema. Prvenstveno je reč o alfa-linolenskoj kiselini, koja je vrsta omega-3 masne kiseline, a poznato je koliko je ona bitna za zdravlje srca i arterija.
Ublažava i uklanja brojne upale
Ovo lekovito sredstvo obiluje i omega-6 masnim kiselinama, pa predstavlja pravi prirodni lek protiv upale. Naime, ulje od oraha možete upotrebljavati uvek kada imate probleme vezane za upalne procese, a posebno je važno da ga koristite kako biste sprečili pojavu artritisa.
Reguliše nivo hormona
Fitonutrijenti kojima orasi obiluju odličan su izvor selena, fosfora, magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma. Oni su veoma važni za regulisanje hormona u ljudskom organizmu, pa vam stoga preporučujemo ulje oraha za štitnjaču koje daje fenomenalne rezultate.

Eliminiše mitisere, bubuljice i akne
Još jedno od lekovitih svojstava ovog preparata jeste to što sadrži kompleks vitamina B1, B2 i B3, koji u kombinaciji sa vitaminom E predstavlja idealan spoj koji će vašoj koži omogućiti da ona bude meka, glatka i sjajna. Pogotovo je korisno koristiti orahovo ulje za lice ukoliko želite da ublažite i eliminišete bubuljice, akne, i mitesere.
Sprečava i uklanja ekcem
Svega par kašičica ovog preparata dnevno može biti korisno onima koji imaju problema sa pojavom ekcema i raznim vrstama osipa. Osim toga, ukoliko želite da uklonite iritaciju nastalu ujedom nekog insekta, dovoljno je da utrljate nekoliko kapi ulja oraha na problematično mesto i za kratko vreme svi simptomi nestaju.
Prirodan preparat protiv starenja
Pošto je bogato antioksidansima, orahovo ulje za kožu predstavlja svojevrsan anti-age preparat. Zahvaljujući svojstvu da brzo eliminiše sve slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja ćelija, ono u značajnoj meri usporava proces starenja kože i time doprinosi da ona bude elastična i sjajnija.

Kako upotrebiti ulje od oraha za negu kose

Ovaj preparat je preporučljiv isključivo onima koji imaju tamniju kosu. Osim toga, vlasima daje i blago crvenkast odsjaj, što može da bude veoma lep vizuelni efekat. Zahvaljujući već navedenim omega-3 masnoćama, upešno ojačava koren kose, uklanja perut i višak masnoće sa kože glave.
Ukoliko redovno budete koristili orahovo ulje za kosu, ona će vam biti sjajna, mekana, bujnija i neće biti sklona pucanju niti opadanju. Podelićemo sa vama jedan koristan recept za masku koja će vam pomoći ukoliko imate slabu, tanku i masnu kosu sklonu lomljenju.
Maska za kosu od orahovog ulja
Za pripremu ovog prirodnog preparata potrebno vam je:
2 žumanceta
1 kašika ulja oraha
malo eteričnog ulja po sopstvenoj želji i izboru
U jednoj činiji pomešajte sve navedene sastojke. Kada dobijete ujednačenu i blago penastu masu, namažite kosu i blagim pokretima utrljajte u kožu glave. Umotajte plastičnu kesu ili foliju oko glave i preko nje stavite peškir koji ste prethodno zagrejali. Ostavite da odstoji oko sat vremena na glavi kako bi orahovo ulje prodrlo u vlasi i kožu glave. Nakon toga, isperite je mlakom vodom i nanesite prirodni regenerator.

Upotreba za lice, negu kože i sunčanje

Ulje oraha može se primenjivati direktno na koži, bilo da su u pitanju lice, bedra, ruke, stomak ili noge. Redovna upotreba čak i najmanjih količina ovog prirodnog preparata daće fantastične rezultate od kojih ćete biti oduševljeni.
Kao što smo već napomenuli, orahovo ulje za kožu predstavlja svojstven anti-age proizvod. Da biste eliminisali bore oko očiju ili one na čelu i pored usta, dovoljno je da svakodnevno pre spavanja sa nekoliko kapi masirate kožu lica. Već nakon dve nedelje primetićete značajan napredak, a koža na tim područjima će biti elastičnija i vidno podmlađena.
Obzirom da sadrži nezasićene masne kiseline, možete koristiti orahovo ulje za lice, ukoliko je ono suvo. Za razliku od drugih kozmetičkih proizvoda i losiona, ne ostavlja masne tragove i brzo se suši i upija. Koža će biti hidrirana, a najbolje rezultate osim kod lica postiže čak i na područjima kolena i na laktovima koji su najpodložniji pojavi suve i ispucane kože.
Koristite ulje za sunčanje od zelenih oraha 
Osim što potamnjuje kosu, ulje oraha ima isto dejstvo i na našu kožu. Posebno kada je reč o sunčanju, ono daje efekat tamnijeg tena na potpuno prirodan način, pa vam savetujemo da obavezno probate ovaj preparat. Osim toga, orahovo ulje za sunčanje zaštitiće vas od štetnih dejstava UV zračenja, čime će vaša koža biti sigurna, lepša i dobićete lepu bronzanu boju koju ste uvek želeli i prirodnu preplanulost.
Ulje oraha ima i antigljivična svojstva, pa se stoga može koristiti i u kod onih koji imaju problema sa atletskim stopalom, kao i pri ublažavanju simptoma koje izaziva kandida. Svakodnevnom lokalnom primenom ovog preparata postići ćete željene rezultate. Međutim, kod ovih problema potrebno je da budete strpljivi i da sačekate barem četiri nedelje kako biste primetili znakove poboljšanja.
Domaće orahovo ulje možete koristiti i pri masaži. Naime, dokazano je da ulje oraha ima antiupalno dejstvo, a uspešno eliminiše i bol. Naročito efikasnim se pokazalo kod osoba koje imaju problema sa proširenim venama, zbog čega se savetuje da bolna područja na nogama mažete blagim pokretima i osetićete momentalno olakšanje i prestanak bolova.

Koja je cena orahovog ulja u prodavnicama

Ovaj proizvod dostupan je u svim prodavnicama zdrave hrane, kao i u pojedinim supermarketima, koji imaju štand sa prirodnim preparatima. Obično se orahovo ulje prodaje u bočicama od 30 ml koje koštaju oko 150 dinara, dok je za ona veća pakovanja od 250 ml potrebno izdvojiti nešto više od 1000 dinara. Osim toga, moguće ga je poručiti putem specijalizovanih online prodavnica, u kojima je i cena nešto povoljnija.
Ulje oraha ima ograničen rok trajanja, a u pitanju je period od 6 do 12 meseci i uvek proverite šta piše na etiketi od samog preparata. Da bi zadržalo sva lekovita svojstva, obavezno ga čuvajte na hladnom i mračnom mestu. Najbolje je da to bude frižider, jer se na taj način sprečava užegnuće ovoj proizvoda.
Veoma je važno da orahovo ulje ne koristite prilikom pripreme prženih i kuvanih jela, jer tada gubi sve navedene blagotvorne osobine, pa ga stoga upotrebljavajte prevashodno kao dodatak salatama i hladnim umacima.

Ovaj izvanredan proizvod, naročito je koristan tokom zime, kada je poželjno da jedete i sirove plodove ovog fenomenalnog koštunjavog voća, kako biste ojačali imunitet. Ipak, morate znati da sveži orasi i  domaće orahovo ulje nisu isto, naime plodovi su veoma kalorični i masni, tako da ih konzumirate u manjim doziranim količinama.

Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdrav-zivot/orahovo-ulje-za-kosu-upotreba/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.