среда, 13. јануар 2016.

Vasuljice

DSC04714-001

СРЕЋНА НОВА ПРАВОСЛАВНА!

Vasuljica, vasilica ili vasilijica – sve su to nazivi za vrstu običajnog kolača koji se tradicionalno mesi u srpskim kućama na dan 14. januar – Mali Božić, Pravoslavna Nova godina i dan kada se upokojio arhiepiskop Sveti Vasilije Veliki.

Sastojci za testo:
DSC04719-001
1 kg brašna
kocka kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
500 gr mlake vode
Ostali materijal:
Moča -  mast od božićnog praseta
Priprema:
Zamesiti testo od brašna, postepeno dolivjući mlaku vodu, nadošli kvasac, so i šećer. dok se ne dobije potrebna gustina.
Oblikovati  testo i podeliti na nekoliko delova u zavisnosti koju veličinu pogače želite. Zatim svaki deo  premestiti i ravnomerno rastanjiti debljine 1,5-2 cm u obliku okrugle pogače veličine tanjira. Testo po površini našarati (izbockati) šupljim drvcetom, cevčicom (grančica od zove).

ng1

Nekada je bio običaj da se kolač našara cerovim ili drenovim drvcetom uvezanim zajedno crvenim koncem (za zdravlje). Kolač se peče u zagrejanoj rerni dok ne porumeni i ne dobije lepu zlatnu koricu.
Pečene vasuljice još vruće, kratko propržiti na zagrejanoj moči od božićnog praseta.

ng3

Služiti na Srpsku Novu godinu umesto hleba sa sirom ili salatom.
U nekim delovima Srbije se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa i  prelivaju se medom.
Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.
Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople u rano jutro na Mali Božić, Pravoslavnu Srpsku Novu godinu i praznik Sv. Vasilija.

Tekst u celosti preuzet sa Ranini recepti

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.