Prema julijanskom kalendaru, 14. januara je prvi dan Nove godine a
ujedno i praznik Svetog Vasilija Velikog. Kako je to poslednji dan
božićnog svetkovanja, neki ga još zovu i Mali Božić. Na ovaj dan se
obično prave Vasilice, mali hlepčići premazani medom i namenjuju se
svakom od ukućana za dobro zdravlje tokom cele godine.
Verujem da postoje razčličiti recepti za pripremu ovih hlepčića i ovde ću napisati kako ih je baka obično pravila. Kod naše Jelene i Sanje možete isto pročitati lepe recepte za spremanje praznične pogače.
Sastojci: 600 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna
kašičica soli, 1 jaje, oko 3,5 dl mleka, 250 g maslaca (margarina ili
masti), med za premazivanje
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.
Izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac i 1 jaje, a zatim sa
mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da testo odmori
10-tak minuta pa razviti četvrtastu koru. Koru premazati sa 1/3
margarina (sobne temperature), preklopiti kao za lisnato testo i
ostaviti da odmara 15 minuta.
Isečene kocke poređati u podmazan pleh, preseći cevčicu na 3 dela i
uvezati vrpcom, pa time izbockati svako parčence, nije potrebno
premazivati pre pečenja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko
25-30 minuta dok fino ne zarumene.
Kad se izvade iz rerne, premazati ih obilato medom, odmah pozvoniti
komšijama na vrata i poslužiti ukućane dok su tako fino tople.:))
Izvor La cuisine creativne.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.