среда, 13. јануар 2016.

Vasilice





Prema julijanskom kalendaru, 14. januara je prvi dan Nove godine a ujedno i praznik Svetog Vasilija Velikog. Kako je to poslednji dan božićnog svetkovanja, neki ga još zovu i Mali Božić. Na ovaj dan se obično prave Vasilice, mali hlepčići premazani medom i namenjuju se svakom od ukućana za dobro zdravlje tokom cele godine. 

Verujem da postoje razčličiti recepti za pripremu ovih hlepčića i ovde ću napisati kako ih je baka obično pravila. Kod naše Jelene i Sanje možete isto pročitati lepe recepte za spremanje praznične pogače.

Sastojci: 600 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje, oko 3,5 dl mleka, 250 g maslaca (margarina ili masti), med za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac i 1 jaje, a zatim sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da testo odmori 10-tak minuta pa razviti četvrtastu koru. Koru premazati sa 1/3 margarina (sobne temperature), preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.



Ceo postupak ponoviti još dva puta, sa odmaranjem od 15 minuta. Na kraju, četvrti put razviti koru debljine 0,5 cm i iseći na kvadrate željene veličine. Obično se podeli na onoliko delova koliko ima ukućana ili se iseče na više komada ako želite da odnesete komšijama.:)



Isečene kocke poređati u podmazan pleh, preseći cevčicu na 3 dela i uvezati vrpcom, pa time izbockati svako parčence, nije potrebno premazivati pre pečenja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta dok fino ne zarumene.

Kad se izvade iz rerne, premazati ih obilato medom, odmah pozvoniti komšijama na vrata i poslužiti ukućane dok su tako fino tople.:)) 



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.