понедељак, 18. јануар 2016.

Света канавка – стаза куд је прошла Пресвета Богородица



Света Канавка




 

Када се Царица Небеска јавила преподобном Серафиму и наложила да се оснује Млинску заједницу, указала му је на то, како да се простор те заједнице огради каналом и насипом, при чему то треба да буде урађено искуљиво радом сестара обитељи. Млин је изграђен у јулу 1827. године. Исте године се око парцеле почиње копати Канавка, али три хектара земље, додељене општини, су јој формално припале тек у пролеће 1829. године. На ту вест, баћушка је заповедио сестрама да се окупе и, опходећи ту земљу, обележе је каменчићима. Затим је рекао да према тим каменчићима изору једну бразду три пута. Када се земља исушила, преподобни је рекао да ископају канал дубине три аршина (2 м 15 см), три аршина ширине, а избачену земљу да сачувају и од ње направе насип, висине, такође три аршина. Да би се учврстио насип, рекао је да се на њему засади огрозд.

Много дивног је баћушка Серафим говорио о тој Канавки. По беседи преподобног, Канавка су стопе Мајке Божије. Њу је ту обишла Сама Царица Небеска, узевши Себи за удео обитељ. Баћушка је благословио да се из Канавке узима глина— за исцељење. Многи су добијали исцељење од болести биљкама и цветовима са овог светог места.

Дозвола за обнављање свете Канавке је добијена тек након шест година по отпочињању обнове манастира. Канавка добија облик, по заповести Царице Небеске, дате баћушки Серафиму.



 Дивјејево означено од саме Пресвете Богородице као њен четврти и последњи удео (имање) у васељени до Страшног Суда, поред Јерусалима, Свете Горе и Кијевско-Печерске лавре. Последњих година је обновљена и канавка (канал,пут) Божије Мајке, који је Свети Серафим означио као пут којим је прошла Пресвета Богородица и ко прође овом светом канавком и прочита 150. пута ''Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо...'', он је у благодати, под покровом Пречисте и ако настави да се труди да живи благочестиво, има заштиту Богородице.


У том светом храму, на левој страни, сада се налази богато изрезбарена гробница у коју су положене мошти преподобног Серафима. А позади, у омањој стакленој шкрињици, су његове ствари – дрвене ципеле, понешто од одежде, крст и чаша. На десној страни је велика икона Пресвете Богородице - Умиљење. То је, према речима матушке Нектарије, копија 

 

 "Ко Канавку с молитвом пролази и 150 пута Богородицу помене, томе је све ту: и Атон, и Јерусалим, и Кијев!"

БОГОРОДИЦЕ ДЈЕВО, радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом; благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

 

Последњих година је обновљена и канавка , пут који је Свети Серафим означио као пут којим је прошла Пресвета Богородица и ко прође овом светом канавком и прочита 150. пута ''Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо...'', он је у благодати, под покровом Пречисте и ако настави да се труди да живи благочестиво, има заштиту Богородице - Свети Серафим је говорио. Многа чуда се тамо и сад дешавају, а у последња времена која иду, антихрист по речима баћушке у казивању Пресвете Богородице једино тамо својом ногом неће смети крочити…
 

Почетак Свете Канавке

Канавка су стопе Мајке Божије. Њу је ту обишла Сама Царица Небеска, узевши Себи за удео обитељ. Баћушка је благословио да се из Канавке узима глина— за исцељење. Многи су добијали исцељење од болести биљкама и цветовима са овог светог места.  



Света Петка Ђунис



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.