четвртак, 5. јануар 2017.

Trpeza za Badnje veče





Malo ću poraniti sa ovim postom kako bi, ako možda sutra slavite Badnje veče, sve mogli da pripremite na vreme.:) Trpeza za Badnje veče je posna, kod nas je obično baka priprema (a mi mlađi pomažemo:) i onda svi zajedno idemo kod nje na večeru. Večera se u miru i tišini, uz upaljenu sveću i badanjak, jer se veruje da su tada i svi preci zajedno sa ukućanima.



Obično se za Badnje veče priprema postan pasulj i posne pite, može da se posluži i riba, pečena bundeva, a za desert se služi se kompot, suvo voće i med. Evo predloga za posnu trpezu, a slobodno napišite i šta vi obično pripremate.:)






2. Riblja čorba

3. Bakin pasulj iz rerne (bez mesa)




Pečena bundeva




Bundevu isecite na manje kriške, poređajte u pleh i sipajte vode tek toliko da prekrije dno tepsije. Pecite na 200 C oko 40-tak minuta dok ne postane fino mekana. Ako želite možete preliti sa malo meda ili posuti šećerom, mada je sasvim dovoljno slatka sama po sebi.:)



Kompot od jabuka i suvih šljiva





Sastojci: 2-3 jabuke, 100 g suvih šljiva, par suvih smokvi, pola limuna, nekoliko karanfilića, 2-3 kašike šećera, 1,5 l vode

Priprema:

Jabuke oljuštite i isecite na kockice, a suve šljive i smokve ostavite cele. Sve prelijte toplom vodom, dodajte kolutiće limuna i nekoliko karanfilića, pošećerite po želji. Kuvajte 20-tak minuta dok suvo voće ne omekša. Poslužite toplo ili mlako na kraju svečane večere.


Suvo voće i med





Suvo voće i orašaste plodove (orahe, lešnike, suve kajsije, šljive i smokve) rasporedite u manje činijice i sve lepo stavite na sto. U posebnu posudicu sipajte med tako da ukućani mogu da se posluže, obično se sa polovinom jezgra oraha zahvati po malo meda i tako gricka.



Svima koji sutra slave želim srećno Badnje veče i Božić, provedite ih uz lepe trenutke sa vašim najmilijima.:)





 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.