Malo ću poraniti sa ovim postom kako bi, ako možda sutra slavite Badnje
veče, sve mogli da pripremite na vreme.:) Trpeza za Badnje veče je
posna, kod nas je obično baka priprema (a mi mlađi pomažemo:) i onda svi
zajedno idemo kod nje na večeru. Večera se u miru i tišini, uz upaljenu
sveću i badanjak, jer se veruje da su tada i svi preci zajedno sa
ukućanima.
Obično se za Badnje veče priprema postan pasulj i posne pite, može da se
posluži i riba, pečena bundeva, a za desert se služi se kompot, suvo
voće i med. Evo predloga za posnu trpezu, a slobodno napišite i šta vi
obično pripremate.:)
2. Riblja čorba
3. Bakin pasulj iz rerne (bez mesa)
4. Pijani šaran
Kompot od jabuka i suvih šljiva
Sastojci: 2-3 jabuke, 100 g suvih šljiva, par suvih smokvi, pola limuna, nekoliko karanfilića, 2-3 kašike šećera, 1,5 l vode
Priprema:
Jabuke oljuštite i isecite na kockice, a suve šljive i smokve ostavite cele. Sve prelijte toplom vodom, dodajte kolutiće limuna i nekoliko karanfilića, pošećerite po želji. Kuvajte 20-tak minuta dok suvo voće ne omekša. Poslužite toplo ili mlako na kraju svečane večere.
Suvo voće i orašaste plodove (orahe, lešnike, suve kajsije, šljive i
smokve) rasporedite u manje činijice i sve lepo stavite na sto. U
posebnu posudicu sipajte med tako da ukućani mogu da se posluže, obično
se sa polovinom jezgra oraha zahvati po malo meda i tako gricka.
Svima koji sutra slave želim srećno Badnje veče i Božić, provedite ih uz lepe trenutke sa vašim najmilijima.:)
Izvor La cuisine creative
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.