среда, 25. јануар 2017.

25. јануар - Прославља се Икона мајке Божије "Млекопитатељница"

Српска Православна Црква је канонизовала шест икона Пресвете Богородице које су чудотворне, и пред којима се излива благодат која људима доноси исцељење, преумљење, олакшање, благодат, умиљење.
То су чудотворне иконе Пресвете Богородице:
1. Млекопитатељница
2. Тројеручица
3. Пећка
4.Чајничка Красница
5. Бођанска Богородица
6. Богородица Савинска
Заштити наш Православни Србски род Мајко Божија, помози нам Својим чудотворним иконама, и спаси нас!
Кроз вековну историју Српске православне цркве народ је молећи се пред иконама или светим моштима добијао небројано пута исцељење и утеху. Често су се догађала чуда на молитве верних пред иконама светитеља. Како су се чуда понављала кроз векове народ је издвајао неке иконе које су у његовој вери имале посебну улогу и те иконе је називао чудотворним. А онда кроз време неке од тих икона је Црква канонизовала. Тако данас имамо 6 (шест) чудотворних икона Пресвете Богородице које су канонизоване од стране Српске православне цркве. То су Млекопитатељница, Тројеручица, Пећка, Чајничка, Бођанска и Савинска. Наш народ, као и многи иноверни много поштују и одлазе на поклоњење и молитву чудотворним иконама Пресвете Богородице Лепавинске и Беочинске. Овога пута ћемо нешто рећи о иконама Пресвете Богородице које су канонизоване.


 Image may contain: 2 people  

Икона Богородице Млекопитатељнице

Тако се зове икона Пресвете Богородице, коју је донео Свети Сава Српски из манастира Светог Саве Освећеног код Јерусалима, и положио је у своју Посницу на Кареји у Светој Гори. И тако се испунило пророчанство Светог Саве Освећеног, изречено на осамстото година пре тога, да ће доћи неки свештеник српски Сава и да му се има предати та икона и жезал његов. Кад је Сава Српски посетио манастир Светог Саве Освећеног, монаси се сете пророчанства оснивача своје обитељи и предаду Сави Српском икону и жезал. Та икона постављена је с десне стране царских двери у Посници, а жезал у једној келији, званој "Патерица", на Кареји.

25. јануар - Прославља се Икона мајке Божије "Млекопитатељница"

 

Молитва Пресветој Богородици у част Њене иконе МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ

Прими, Госпођо Богородице, сузна мољења Твојих слугу, који Ти прибегавају. Видимо Те на светој икони како на рукама носиш и млеком храниш Сина Твог и Бога нашег, Господа Исуса Христа. Јер иако си безболно родила Њега, све мајчинске туге знаш и немоћи синова и кћери видиш. Зато топло припадајући исцелитељном образу Твоме, скрушено га целивајући, молимо Те свемилостива Владичице, нас грешне, који смо осуђени да се у мукама рађамо и у бригама васпитавамо, милостиво помилуј и сажаљиво заступи. Децу нашу, као и родитеље њихове, од тешких болести и горких невоља избави. Даруј им здравље и благовремену помоћ, да све више и више узрастају, радошћу и утехом испуњујући родитеље своје, тако да се и сада посредовањем Твојим из уста мале деце и која сисају начини хвала Теби. О, Мајко Сина Божијег, сажали се на све мајке синова људских и на немоћне људе Твоје; болести које су нас снашле брзо исцели, надолазеће на нас муке и жалости утишај, и не презри сузе и уздахе слугу Твојих. Услиши у дан невоље оне који прибегавају икони Твојој, а у дан радости и избављења прими песму хвале из наших благодарних срца. Узнеси молбе наше ка престолу Сина Твога и Бога нашег, да милостив буде гресима и слабостима нашим, и да распростре милост Своју на оне који знају Име Његово, тако да и ми и деца наша прослављамо Тебе, милосрдну заступницу и несумњиву наду рода нашег у векове векова. Амин.  Тропар , глас 1.
Вољом Очевом од божанског Духа без семена си зачела Сина Божијег. Јер Онај који је од Оца без матере пре свих векова, ради нашег спасења произишао је из тебе, без оца, телесно, као Младенац (Дете), и млеком си га својим хранила. Зато не престај да се молиш за избављење душа наших од свих жалости.

Image may contain: 1 person, indoor  

Млекопитатељница

Чудотворна икона Пресвете Богородице Млекопитатељнице, налази се на Светој Гори, у месту Кареји у Испосници Светог Саве Србског. Својевремено је на том месту утемељивач српске цркве Свети Сава провео читавих седам година у молитви, посту и писању. У испосници, тада једном малом удубљењу у стени, Свети Сава се свакодневно молио тако што се до паса закопавао у земљу, не би ли смирио своје телесне страсти и нашао смиреноумље, а потом се целодневно предано молио Господу Богу и писао црквена упутства и књиге. Једна од његових молитви је била да Српска православна црква добије аутокефалност од Цариградске патријаршије, што му је успело, чиме су Срби добили своју цркву. У Испосници се држи посебан типик који је поставио Свети Сава, нарочито за ову келију. Монах или монаси који живе у њој не треба да се занимају ничим другим осим молитвом за цео свет и да за дан и ноћ прочитају цео Псалтир, а у току једне седмице целокупно Четверојеванђеље.
Чудотворну икону Богородицу Млекопитатељницу (грч: Γαλακτοτροφούσα) је по предању, насликао Свети апостол и јеванђелист Лука по благослову саме Царице Небеске, по њеном стварном лику и представља једну од најстаријих икона на Светој Гори, а и у свету. Јединствена у православном свету, икона Пресвете Богородице Млекопитатељница представља Младенца Христа како, држан на рукама Богородице, сиса дојку на грудима Свете Богомајке. Сликана је на основу Јеванђеља: „Блажена утроба која те је носила и дојке које си сисао“ (Лука 11,27)! О тој истини су такође говорили и писали Свети оци Источне цркве.
Свети Јефрем Сиријски каже у песмама на Рођење Христово: „Из утробе Дјевине изашао је Младенац, и млеком се хранио, и растао је поред деце – Син Господара свега. Света Дјева-Мајка давала је Христу млеко, и Он се као човек хранио њезиним млеком. Када се Господ хранио млеком Маријиним, тада је точио живот свему свету.“
О Богородичином дојењу Господа млеком певао је и Свети Роман Мелод. Његове и других црквених песника химне о томе ушле су у Богослужење наше Цркве и налазе се у црквеним књигама из којих певамо службе Христу и Богоматери. Једна од тих Црквених песама исписана је на хиландарској икони Млекопитатењници у карејској испосници Светог Саве: „Златоплетени Стубе, и дванаестозидни Граде, сунцеточни Престоле, Столицо Цара, несхватњиво је чуди: како млеком храниш Господа!?“ (Егзапостилар на Успеније Богородице).
Сходно овом Светом предању Цркве, настале су иконе Богородице Млекопитатељнице, познате још из старина у Светој Земљи, Сирији, Египту и уопште у православној Византији. Затим и код православних Словена, најпре код Срба, а затим и код Руса. У Српској цркви, позната је фреска Богородице Млекопитатељнице у Пећкој Патријаршији (из времена Архиепископа Светог Данила, почетак XIV века) и у Науму код Охридског језера (такође из XIV века). Оне су настале највероватније по угледу на икону Млекопитатељницу коју је Свети Сава донео у Хиландар из Свете Земље.
Наиме, по усменом предању сачуваном у Манастиру Хиландару, данашња Хиландарска икона Богомајке Млекопитатељнице налазила се у Лаври Светог Саве Освећеног, која се налази двадесетак километара јужно од Јерусалима. Свети оснивач ове највеће Лавре на Истоку, Свети Сава Освећени, по коме је Свети Сава Србски добио име, пред своју блажену смрт је пророчки говорио окупљеној братији монасима, који су окруживали његов одар, да ће после много времена Лавру походити један монах племићког рода са запада, по имену Сава, коме они треба као благослов да дају икону Мајке Божије Млекопитатељнице и такође његов игумански жезал, тј. штап. Свети Сава Освећени упокојио се (†532) у миру и радости четрвте године владавине великог цара Јустинијана.
Шта се догодило када је Свети Сава Србски дошао у тај манастир, описано је у тексту о икони Тројеручици.
Игумански штап, тј. „патерицу” он је оставио у келији Преображења. Ова келија и до данас носи назив „Патерица”. Ту се чува игумански штап Светог Саве Освећеног, прелепо дело уметничке вредности, урађено у слоновој кости.
Чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице Свети архиепископ Сава је поставио на иконостас келије Испоснице-Типикарнице у Кареји, коју је посветио Преподобном Сави Освећеном.
По предању, Икона је првобитно постављена десно од Царских двери, како правила православне цркве налажу. Међутим, током ноћи она се тајанствено премештала на леву страну на опште чуђење мајистора и монаха. Након треће ноћи и њеног премештања, Свети Сава је из велике љубави према Богородици одобрио да икона Пресвете Богородице Млекопитатељнице остане на Христовом месту, што је преседан. Због великог поштовања према Светом Сави и Пресветој Мајци Васељенска саборно-католичанска православна црква је ту промену одобрила и благосиљала.
Овој Светој икони Богородице Млекопитатељнице многи благочестиви православни хришћани обраћају се са вером и молитвом, а преко ње од Богомајке и Господа добијају благодатну помоћ за спасење. Нарочито то чине побожни поклоници кад дођу у Испосницу Светог Саве у Кареји.
Чудотворна икона Пресвете Богородице Млекопитатељнице, која је иконописана и намењена као дар светогорских монаха Руском народу, боравила је у Србију. Била је изложена верницима за целивање у Цркви Светог Саве на Врачару од 18. децембра 2007. до 8. јануара 2008. године. Икона је дочекана свечаном литијом, а у све дане боравка служен је Акатист Пресветој Богородици Млекопотатељници.
Нашом усрдном молитвом пред овом иконом Мајка Божија помаже код порођаја, при недостатку мајчинског млека, за здравље, одржавање и васпитање деце. Црква је прославља 25/12. јануара.

Тропар, гл. 3
Од Божанскога Духа, вољом Оца,
зачела си бесемено Сина Божијег,
Који је од Оца без матере пре векова,
и од Тебе је нас ради без оца, -
Њега си телесно родила,
И млеком као Младенца хранила.
Зато не престај Њега молити:
Да нас и сав свет избави од свих беда.Акатист Пресветој Богородици у част Њене иконе Млекопитатељнице

Кондак 1.
Теби изабраној од кћери људских да будеш Мати Христа Бога нашег, из љубави приносимо песме хвале. А ти, Која си Сина Божијег неисказано родила, и као Младенца млеком хранила, сачувај нас од насрнулих на нас зала, жалости и невоља, да Ти непрестано кличемо:
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Икос 1.
Анђелски хорови у пећину погледаше, и тамо Дјеву Чисту угледаше, како млеком доји Сина Свога, и клицаху Благословеној овако:
Радуј се, јер си родила Творца света!
Радуј се, јер храниш Хранитеља васељене!
Радуј се, јер у пелене повијаш Закрилитеља неба облацима!
Радуј се, јер рукама носиш ношенога на Херувимима!
Радуј се, јер се од Тебе роди као Дете Створитељ свију!
Радуј се, јер као Младенац плакаше Дародавац радости свету!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 2.
Видећи Света Дјева на грудима Својим Богомладенца где лежи, говораше њему: како Те могу хранити, Творца мога, коме све Војске Небеске кличу: Алилуја!
Икос 2.
Сва словесна твар не разумеваше како Дјева остајеш, а млеком храниш Богомладенца, но ипак, верујући неизрецивој тајни овој, побожно Ти сва твар кличе:
Радуј се, Дјево Свенепорочна!
Радуј се, Матеро Свепрекрасна!
Радуј се, девственица Правило!
Радуј се, матера вечни Украсе!
Радуј се, Пречиста Дјево и Мајко!
Радуј се, Благословена међу женама!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 3.
Сила Вишњега осени Те, Богородице Дјево, и даде Ти снаге да повијеш и млеком храниш Онога Кога величају сви крајеви земље, и Коме певају песму велику: Алилуја!
Икос 3.
Имајући слободу велику пред рођеним од Тебе, Богомати, погледај на туге и невоље које нас сналазе, и умоли Храњенога од Тебе за нас грешне и недостојне слуге Твоје, да се избавимо од љутих напасти, и Теби кличемо овако:
Радуј се, Родитељко наше вечне Утехе!
Радуј се, Одгајитељко вечног Благослова нашег!
Радуј се, Мати Цркве Сведобротна!
Радуј се, јер си нас децом Божјом назвала!
Радуј се, богоносни Престоле Свете Тројице!
Радуј се, Царства Небеског дивна Тајнице!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 4.
Бура жалости и невоља захвати нас, грешнике, и стрепимо да не потонемо у мору житејском; зато нам се јави као Голубица Нојева над ковчегом, пружајући грану маслинову нама који Христу Маслини (Рим. 11,17) кличемо: Алилуја!
Икос 4.
Чувши жена благоразумна речи живота вечнога, изговаране од Сина Твога, прослави Тебе, Њему кличући: „Благословена утроба која Те је носила, и дојке које си сисао!“ (Лука 11,27). Зато прими и од нас, иако слабе, ове похвале:
Радуј се, Бисеру многоцени, Млекопитатељнице!
Радуј се, Нова Ево – Дјево Мати!
Радуј се, Цвете неувели и свагда цветни!
Радуј се, Мати Живота, свеосвећена Ризнице!
Радуј се, Чашо свезлатна, јер носиш Христа, Ману Небеску!
Радуј се, јер нас Хлебом Живота храниш и препорађаш!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 5.
Богоносне руке Твоје, Свеопевана, пружи ка нама немоћнима; подигни нас из чамотиње и спаси од безнађа, да у радости душевној и духом несмућеним, Сину Твоме кличемо: Алилуја!
Икос 5.
Виде Те у Духу боговидац Исаија, да ћеш у утроби зачети Дете Младо – Емануила (Иса. 7,14), и зато Ти клицаше:
Радуј се, Родитељко Предвечнога Бога!
Радуј се, јер је Тобом Бог са нама – Емануил!
Радуј се, Испуњење свих пророштава!
Радуј се, Радости свију Пророка!
Радуј се, Мајко од свега света Очекиванога!
Радуј се, Вечна Земљо живих рода људскога!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 6.
Проповедници свагдагласни многа су чудеса Твога милосрђа, која се точе од Твоје иконе Млекопитатељнице, што обилно дарујеш свим њеним поклоницима, због чега Христу Богомладенцу кличемо гласом похвале: Алилуја!
Икос 6.
Засија као сунце јарко из обитељи Саве Освећеног, свечасна Икона Твоја Млекопитатељница, и пред њом Те смирени монаси свагда прослављају, кличући овако:
Радуј се, обитељи Хиландарске предивни Украсе!
Радуј се, чврста Заштито и Одбрано од непријатеља видљивих и невидљивих!
Радуј се усрдна Приматељко наших молитава!
Радуј се милосрдни Одговоре на све наше молбе!
Радуј се јер чујеш и примаш уздахе наше!
Радуј се, Убрусе свих наших горких суза!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 7.
Када Преподобни Сава Освећени имаше прећи у живот вечни, пророчки изрече да ће после многих дана доћи у обитељ његову син царев са запада, имењак његов Сава Свети, и да ће му дати Икону Твоју, Владичице, на трајни благослов и радост певајућима: Алилуја!
Икос 7.
Нови угодник Божји, Сава Свесрпски, дође у обитељ древну Јерусалимску, и доби, по речи Саве Освећеног, ову Свету Икону Млекопитатељницу, и донесе је на Свету Гору, у обитељ Хиландарску, да Ти монаси и верни кличемо овако:
Радуј се, Посетитељко наша из Светог Јерусалима!
Радуј се, јер посвуда о верним хришћанима промишљаш!
Радуј се јер и нас грешне не заборављаш!
Радуј се, јер нам милост Иконама твојим свагда обнављаш!
Радуј се, дивна Млекопитатељнице и Света Тројеручице!
Радуј се, јер на љубав нашу љубављу Христовом одговараш!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 8.
Чудо невероватно невернима и несхватљиво гордељивцима, јесу чудеса точена вернима од Икона Твојих чудотворних, и зато ми православни, многократно утврђени Твојим милостивим чудима, с поузданом вером у Господа, Који Те даде такву Помоћницу роду хришћанскоме, кличемо саборно Богу: Алилуја!
Икос 8.
Сав свет видљиви и невидљиви похваљује Те, Дјево Богородице, као усрдну нашу Заступницу и Помоћницу, Која нам свагда помаже у мору беда и невоља, те стога кличемо Теби, Нади нашој, овако:
Радуј се, Молитвенице и Посреднице наша пред Сином Твојим!
Радуј се, брза Помоћнице у невољама и разним напастима!
Радуј се, скоропослушна Испунитељко наших молитава!
Радуј се, Маријо Пресвета, животних горчина заслађење!
Радуј се, Дародавко мира и спокоја срцима нашим!
Радуј се, јер нам помажеш у ношењу крста животног!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 9.
Похваљујући Тебе, Сведобра Богомајко, Свети Дамаскин с правом рече да је лакше ћутати пред Тобом неголи Тебе опевати; но ипак, љубављу побуђивани, ми Те похваљујемо и Сину Твоме певамо песму божанску: Алилуја!
Икос 9.
Не желимо риторствовати већ са љубављу и сузама Теби притицати, као Мајци чедољубивој и Богомајци човекољубивој, и из дубине срца Теби кличемо:
Радуј се Радости наша неизрецива!
Радуј се, Утехо наша неисказива!
Радуј се, Окриље и Заштито дечице наше!
Радуј се, Оградо и Потпоро домова верних!
Радуј се, Оградитељко младих и нејаких!
Радуј се, Помоћнице рода нашег крстоносног!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 10.
Да спасеш све нас – и хоћеш и можеш, Пресвета Дјево, када прибегавамо Твоме пречистом покрову; зато Те молимо: избави нас од горких беда и невоља које нас сналазе, и приони срца наша Сину Твоме, и научи нас да Рођеноме од Тебе, као Богочовеку, кличемо: Алилуја!
Икос 10.
Као Стену неразориву знамо Те и називамо, Богородице, и заиста Те тако исповедамо, јер си родила Христа – Камен Цркве; зато веома волиш род хришћански, и милост Твоју Богоматеринску свагда точиш нама, који Ти кличемо:
Радуј се, јер нас утемељујеш на Темељу Цркве – Христу!
Радуј се, јер нас у вери у Њега – Архипастира, утврђујеш!
Радуј се јер нас удостојаваш Причешћа телом и крвљу Његовом!
Радуј се, јер нас заједништвом Духа Светога у Цркву окупљаш!
Радуј се јер нас приводиш Сабору Анђела и свих Светих!
Радуј се јер нас удостојаваш да славимо Оца Небеског!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 11.
Пророци Ти, Свенепорочна, с више принеше сваку песму, предвидевши Твоје бесемено зачеће Сина Божијег од Духа Светога, и богочовечанско рођење Њега – Спаса свију и Господа; Пастири и Мудраци Те видеше када Га роди и у јасле положи; Анђели Те песмопојем слављаху када Га млеком Мајчинским дојаше; ми пак верни, у Њега крштени и Њиме – хлебом Живота – храњени, не престајемо Те величати и од Тебе Рођеноме певати: Алилуја!
Икос 11.
Светило светозарно Ти јеси, Свепречиста Богомати, милостива Млекопитатељнице, Која нам у тами и сенци смрти пут осветљаваш. И очи душе и срца просветљаваш, и зато, просветљеног ума и смисла, Теби кличемо:
Радуј се, Родитељко Пута, Истине и Живота!
Радуј се, Приводитељко наша Богу Истинитом!
Радуј се, Богоневјесто, Која нас Јеванђељем обасјаваш!
Радуј се, јер нас Мудрошћу и Силом Божијом укрепљујеш!
Радуј се јер нас вером и љубављу оснажујеш!
Радуј се, јер нас у подвиг христољубља упућујеш!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 12.
Благодат Божија Тобом се јави чудно по васељени, од Светог Града до Светог Атона, и из Хиландара до Србије и свих земаља православних; јер Твоје свете Чудотворне Иконе: Тројеручица и Економка, и Вратарка и Мелкопитатељница, Путеводитељка и Пећка Чудотворка, све православне страдалнике штите и укрепљују, да благодаћу Духа Богу и роду служимо, и Светој Тројици свагда певамо: Алилуја!
Икос 12.
Тебе певамо као Спаса нашег Родитељку, и млеком из чистих груди Дојитељку; на Тебе се уздамо и у Тебе се надамо: да нам од Сина Твога измолиш благодат: грехова опроштење и за Богу служење укрепљење, да Ти од свег срца радосно кличемо:
Радуј се, Променитељко наших скорби у радост и утеху!
Радуј се, окамењених срца наших Препородитељко!
Радуј се, Дародавко покајања у гресима нашим!
Радуј се, Васкрситељко из гроба свих смрти наших!
Радуј се, Учитељице љубави према Богу и ближњима!
Радуј се, Обновитељко вере у посрнулима и палима!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!
Кондак 13.
О Свехвална Богородице, Дјево Богомати, Млекопитатељнице Господа и Спаса нашег, не презри мало мољење наше ради велике милости Твоје, него умоли Сина и Бога Твога Јединог Човекољупца: да нам дарује грехова опроштај, болести исцељење, у клонућу охрабрење и ободрење, од свих непријатеља избављење, у страдању дуготрпљење, у жалостима орадошћење, да би Му, свагда саборно у Цркви певали: Алилуја!
(овај кондак се говори 3 пута, затим икос 1 и кондак 1 па молитва)

Молитва

О Пресвета Владичице наша Богородице, Небеска Царице, Млекопитатељнице Господа нашег, Спаса свих људи и свега света, Обиталиште Свете Тројице, Која нас озараваш благодаћу Духа Светога, и храниш Светим телом и Крвљу Христовом, не остави нас многогрешне без Твоје небеске помоћи и заштите, но избави нас недостојне од свакога греха, сваке напасти и искушења, од сваке беде и изненадне смрти, од напада туђинаца и међусобних борби, и сваке злобе духова поднебесних. Умоли Сина Твога и Бога нашег: да нас у свако време дана и ноћи разбуди и ободри на свако добро дело и подвиг богоугодан; да нас учини вредним делатељима Његових светих заповести, не само слушаоцима него и творцима Његовог Јеванђеља, да на свим животним путевима нашим творимо свету Вољу Оца нашег Небеског, и тако достигнемо с Тобом бити у Цркви свих Светих, записаних на Небесима. Даруј нам милостиво Твоју Богоматеринску помоћ: да, молећи се пред Твојом Светом Иконом, Млекопитатељнице, ходимо у светлости Лица Господњег, Тобом штићени од сваког видљивог и невидљивог зла, и избављени од свих напада ђавољих споља и изнутра. Буди са нама у свако време и на сваки час, као Мати Преблага и Сведобра, као Стена неразорива и Заштита неодољива, као Мати и Богоневјеста Цара Небескога, Христа Бога нашега, Коме нека је слава са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва за децу и мајке

Прими Богородитељко сузна мољења нас који Теби припадамо и гледамо како на Светој икони рукама носиш и млеком храниш Сина Твога и Бога нашег Исуса Христа. Јер, иако си Њега безболно родила, мајчинска туга Теби је позната, Ти видиш немоћи синова и кћери човечијих. Зато, умилно припадамо и целивамо чудотворну икону Твоју и молимо Те Свемилосрдна Владичице: милостиво помилуј нас грешне осуђене да у боловима рађамо и у бригама подижемо чеда наша, и жалостиво заштити младенце наше и нас који их изродисмо, и од сваке болести и горке невоље избави. Даруј им здравље и благовремену помоћ, да снагом храњени у снази узрасту, да родитеље своје радошћу и утехом испуне, тако да се и сада, посредништвом Твојим, из уста мале деце прослави име Твоје.
О, Мајко Божија, буди милосрдна мајкама синова човечијих и немоћним људима Твојим: похитај, исцели болести наше, утишај надошле муке и жалости и не презри сузе и уздахе слугу Твојих. Чуј нас који у дан невоље припадамо икони Твојој, и у дан радости и избављења прими благодарне похвале срца наших. Узнеси молитве наше ка Престолу Сина Твога и Бога нашега, да милостив буде нама грешнима и немоћнима, да пошаље милост Своју на оне који славе Име Његово, да бисмо са чедима нашим прославили Тебе, милостиву Заступницу и верну наду рода нашега, у векове векова. Амин.


Image may contain: 2 peopleСвета Петка ЂунисНема коментара:

Постави коментар