SVE ŠTO NISTE ZNALI O SLANINI: Zapanjiće vas ovih 7 činjenica i dobićete potrebu da je jedete svaki dan!
Ukoliko mislite da znate sve o ovom slasnom suhomesnatom proizvodu, razmislite malo bolje. Donosimo vam 7 činjenica koje bi vas mogle iznenaditi.
1. Leči mamurluk
Britanski istraživači sa univerziteta u Njukaslu povezali su
konzumaciju slanine sa smanjivanjem posledica mamurluka. Isti su, naime,
otkrili da ona sadrži neke aminokiseline koje pomažu da se nadoknade
neurotransmiteri čiji broj brzo opadne tokom intenzivnijeg ispijanja
alkohola.
2. „Zavodi“ mirisom
Miris dimljene slanine nadahnuo je čitav rang zapanjujućih proizvoda
uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu još 1920. godine od strane
jednog pariškog mesara. Proizvod je sadržavao 11 esencijalnih ulja, od
čega je jedno poticalo od omiljene sušene svinjske potrbušine.
3. Osvežava dah
Zaboravite na pastu za zube s eteričnim uljima hibiskusa, mente i
drugog osvežavajućeg bilja – potražite onu s mirisom slanine. Pasta s
ovim dimljenim sastojkom čisti zube na tradicionalan način, ali vam
osigurava svež dah.
4. Najbolje se prži u rerni
Suprotno uopštenom mišljenju – najhrskavije kriške slanine ispeći
ćete u rerni. Umesto u tiganju, komade slanine položite na papir za
pečenje kolača, pa ih stavite u rernu. Ne samo da ćete postići
uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i čišćenje biti
lakše.
5. Izaziva zavisnost
Novija istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalorijama i
masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju slanine – stimuliše centar u
mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva telesnu potrebu koja se
graniči ss zavisnošću.
6. Slavi se na nivou države
Neke nacije su toliko opsednute slaninom da im posvećuju posebnu
pažnju i manifestacije. Subota pre Praznika rada u Sjedinjenim
Američkim Državama, na primer, smatra se neslužbenim danom slanine.
Ljubitelji tog dana uživaju u hrani, piću i aktivnostima nadahnutim
masnim svinjskim zalogajčićima. Srpska Slaninijada u Kačarevu koja se ove godine održava 30. jubilarni put za redom7. Pomaže pamćenju
Slanina sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj
hipokampusa u mozgu, dela rezervisanog za pamćenje. Studija sa
univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da isti sastojak može
doprineti boljem razvoju mozga kod nerođenog deteta ako trudnica
konzumira hranu bogatu tim elementom. U februaru se održava 30. po redu kačarevska Slaninijada.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.