уторак, 17. јануар 2017.

Ako večeras ostanete BUDNI POSLE PONOĆI i bude padao SNEG - desiće vam se DIVNA STVAR!

Ako večeras u ponoć otvorite prozor i pogledate u nebo, verovatno ćete primetiti da neko od vaših komšija radi to isto. Ovo ne treba da vas čudi jer je reč o prastarom srpskom običaju!

Večeras, čim Sunce zađe, hrišćani počinju da se pozdravljaju sa "Bog se javi!", a odgovoraju sa "Vaistinu se javi!", a naročito je bitno ostati budan do ponoći.

Naši stari veruju da je noć između 18. i 19. januara vreme kada se nebo otvara i "Bog se javlja". Prema verovanju, Bogojavljenje – javljanje ili objava Boga, dešava se u gluvo doba, kada se na tren otvara nebo, da se ukrštaju letnji i zimski vetrovi. U tom trenutku sve vode sveta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

Isus Hrist
Foto: Profimedia 

Evo šta će se desiti ako sutra bude padao sneg
Verovalo se i da vreme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vreme biti cele godine. Ako sutra bude jak mraz ili pada sneg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cele godine će biti dosta padavina i poplava.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika

Ovaj praznik karakteriše i veliki broj drugih verovanja poteklih iz davnina. Veruje se i da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.
Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

Bogojavljenska voda i tradicionalno plivanje

Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljenska voda. Nju vernici nose kućama i njome osvećuju svoje domove i čuvaju je kao lek tokom cele godine.
Bogojavljenje se širom Srbije obeležava i tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.
Naravno, ima i onih koji misle da su svi navedeni običaji samo praznoverica i glupost. Za neke od njih Srpska pravoslavna crkva kaže da su paganski. Ipak, svi su izdržali test vremena i i danas opstaju.
Zbog toga, u noći između 18. i 19. januara, tačno od ponoći do svanuća, otvorite prozor i zamislite želju. Neka bude jasna i glasna, nedvosmislena, bogougodna i ono najbitnije - imajte malo vere.  

Izvor  

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.