четвртак, 12. јануар 2017.

Vasilica sa medom: vojvođanski obredni hleb za Mali Božić (RECEPT)


Vojvođanske domaćice pripremaju vasilice sa medom da za Mali Božić obraduju svoje ukućane i komšije!
vasilica_sa_medom_vojvodanski_obredni_hleb_za_mali_bozic_recept.jpgNa Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve komšije.
Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!
Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan "pčelom crkve Hristove", koja nosi med vernima i žaokom svojom, bode jeretike - bezbožnike.

Vojvođanske vasilice sa medom
Sastojci:
  • 800 gr brašna
  • 200 g masti (možete zameniti biljnom masnoćom)
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • mlaka voda
  • med
Priprema:
Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.
U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.


vasilica_sa_medom_vojvodanski_obredni_hleb_za_mali_bozic_recept_2.jpg

Izvor: Lepa & Srećna

Oreuzeto sa http://www.lovesensa.rs/ 

 http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/1//51/111/51111625_1258090660_6a5921a60cc2.gif

Нема коментара:

Постави коментар