петак, 13. јануар 2017.

Krofne iz rerne, obavezno spremati uz osmeh


Petak trinaesti i krofne sa osmehom

petak trinaesti   

Još jedan opušteni petak trinaesti

 


Sastojci


  • 600gr namjenskog brasna za dizana tijesta
  • 150gr secera
  • 5 kom jaja
  • 120ml mlijeka
  • 150gr istopljenog maslaca
  • 1 kocka svijeze germe-25gr
  • 1 kom limuna-izribana korica
  • 1 kom narandze-izribana korica
  • 1 kom vanilin secer ili aroma vanilije
  • malo soli
  • marmelada za punjenje
  • secera u prahu 
  •  

Priprema

  1. 1.
    U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku secera,ostavite sa strane da zapjeni.
    Maslac istopite i malo prohladite.
    U vecu zdjelu dodajte brasno,secer,vanilin secer,izribanu koricu narandze i limuna,istopljen maslac.
    Mikserom sa nastavcima za tijesto,pocnite mjesiti dodavajuci jedno po jedno jaje i mlijeko.Na kraju dodajte mrvicu soli.
    Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste.
  2. 2.
    Zagrite rernu na 180°C.
    Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom.
    Nadoslo tijesto pretresite na brasnom posutu radnu povrsinu i samo lagano rukom tijesto rasirite na 3-4 cm debljine.Kalupom vadite krofne i redajte na pleh,preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak.
    Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju,pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju.
  3. 3.
    Malo ohladene krofne punite po zelji i pospite secerom u prahu.

Posluživanje

Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam odusevljena,ocekivala sam da ce biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek przene;))al u puno zdravijoj verziji..
Ako vam se tijesto ucini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brasna(da ga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke)

PAR SAVJETA :)
-sve namirnice neka su sobne tem.ako su vam jaja u frizideru i zaboravite ih izvaditi na par sati prije kao ja onda ih samo ubacite u zdjelu(cijela,bez da ih razbijete)i prelite ih vrucom vodom.Ostavite ih tako 15-20 min.pa ce se dovoljno ugrijati dok ne pripremite ostale sastojke.
-svakako preporucujem "kvalitetno"namjensko brasno za dizana tijesta,ko je u mogucnosti neka koristi Manitobu-vrsta "jakog"brasna sa vrlo visokim postotkom glutena koja se koristi bas za dizana tijesta.
-kalupom ili casom vadite sto deblje krofne(3-4 cm.idealno)nemojte tanko razvaljat tijesto..
-neka pokrivene odmaraju dok ne uduplaju volumen
-ostavite dovoljno prostora izmedu da se ne spoje dok se peku. 

 Izvor http://www.coolinarika.com/ 

 http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/1//51/111/51111625_1258090660_6a5921a60cc2.gif

Нема коментара:

Постави коментар