петак, 13. јануар 2017.

Како славимо Мали Божић? Вечерас се дочекује Православна Нова година!


С обзиром да живимо у Србији, имамо предност да славимо чак две Нове године - по јулијанском и по грегоријанском календару! Многи не знају да се православна Нова година, коју дочекујемо 13. јануара, у народу још назива и Мали Божић. Према нашим старим веровањима, овај дан је прилика да се многе ствари промене, па тако постоји пуно обичаја који се и данас поштују.

На овај дан се не ваља ни са ким свађати, јер би онда цела година могла да буде баксузна. Када откуца поноћ, неко од укућана би требало да отвори прозор и уколико је година била лоша да изговори "било, не поновило се". Верује се да ће се на тај начин све лоше оставити у претходној години. Баке и деке приповедају да нову годину треба дочекати будан и са пуном трпезом, на којој се обавезно мора наћи колач сличан чесници. На Мали Божић поново се уноси бадњак и опет долази положајник.

Постојали су некада и обичаји који се данас више не примењују, а који су имали дубље магијско значење. Тако је овај празник био изузетно важан за девојке које су желеле да се удају, јер се на Косову веровало да ће се то догодити уколико то вече девојка преноћи у туђој кући. У Босни су девојке гатале и бацале обућу са тавана, а у ком правцу обућа падне, у том правцу ће се и девојка удати.

Ипак, они најлепши обичаји - даривања, постојали су и постоје у готово свим нашим крајевима, па се за овај празник поклањају пакетићи и поклони, али пре свега пажња, поштовање и љубав.
 Извор

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.