среда, 18. јануар 2017.

18. Јануар - Срећан празник браћо и сестре - КРСТОВДАН!

Крстовдан славимо као успомену на прве хришћане који су примили веру. Овај дан је навечерје Богојављења, или Просвјашћенија, како га Руси називају. Пости се строго, први пут после Божића, јер је до овог дана било разрешење од поста, због Рождества Христовог. Празник се везује за празник крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен светом Јовану Крститељу, који га је крстио у реци Јордану.
Према предању, први који су примили хришћанску веру и прве поуке нове вере помињу се као катихумени или - оглашени, док је у српској цркви и народу дан крштења првих хришћана познат као - Зимски Крстовдан.
Празник се везује за светковање Богојављења, празника Крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен светом Јовану Крститељу, који га је крстио у реци Јордану.
Зимски Крстовдан слави се увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике.
У календару СПЦ није обележен црвеним словом, за разлику од Крстовдана који се слави 27. септембра, као успомена на проналажење Часног Крста, на којем је на Голготи разапет Христос.
У православним храмовима се на Крстовдан служи литургија светог Јована Златоустог, уз ритуал великог освећења воде, који прати празнично богослужење.
Крстовданска водица се после водоосвећења дели верницима и, према обичају, чува у кућама ради здравља. Крстовдан уочи Богојављења је посни дан за православне вернике, без обзира на то који дан у недељи "пада".
Тропар, глас 4.
Повратио се некад река Јордан плаштом Јелисејевим, који му је остао од узнетог Светог Илије, разделивши воду на обе стране, и био му је прелаз сув, као праобраз истинског крштења, којим ми пут живота мењамо: Христос се јавио у Јордану да освети воде.

   

Христос се крсти! - Ваистину се крсти!

Крстовдан славимо као успомену на прве хришћане који су примили веру. Празник се везује за празник крштења Исуса Христоса, као и за дан посвећен светом Јовану Крститељу, који га је крстио у реци Јордану.


 Image may contain: outdoor and water  
Место на реци Јордану где је Свети Јован Крститељ крстио Господа нашега Исуса Христа

Image may contain: plant and outdoor  

 
Место на реци Јордану где је Свети Јован Крститељ крстио Господа нашега Исуса Христа.
Тропар, глас 4.

Повратио се некад река Јордан плаштом Јелисејевим, који му је остао од узнетог Светог Илије, разделивши воду на обе стране, и био му је прелаз сув, као праобраз истинског крштења, којим ми пут живота мењамо: Христос се јавио у Јордану да освети воде.


Image may contain: tree, sky, plant, outdoor and nature  

Река Јордан - на месту крштења Господњег освештава се вода.

Кондак Крстовдану, глас 2.

Свима Господе Христе милостиво очисти мноштво грехова, по великој милости Својој, јер идеш ка Јордану да се крстиш као човек, и да нас обучеш у одећу древне славе, коју завишћу ђавола Адам изгуби.


Света Петка Ђунис

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.