понедељак, 2. јануар 2017.

BOŽIĆNI RUČAK

Božićni ručak je prvi mrsni obed posle dugog posta i uvek je bogat i raznovrstan, ali ga obeležavaju dva neizostavna elementa: česnica ipečenica

  • Pečenica može biti i ovca, jagnje ili petao, ali najčešće je to prase koje se od jeseni posebno hrani da bi bilo što zukusnije. Pečenica se sprema šestog januara a služi sutradan.
  •  

    ČESNICA

  • Božićni ručak uvek počije lomljenjem česnice

  • 1/2 l mleka
  • 50 g kvasca
  • 2 jajeta
  • malo šećera
  • malo soli
  • 1 kg brašna
  • dobro opran srebrni
        ili zlatni novčić

  • Rastopite kvasac u malo mlakog mleka i dodajte malo šećera. Jedno jaje umutite i dodajte kvascu. Postepeno dodajte brašno, so i preostalo mleko. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Kad je testo dovoljno čvrsto počnite da ga mesite. Što upornije budete mesili testo, česnica će biti vazdušastija i lepše će narasti. Umešeno testo pokrijte kuhinjskom servijetom i ostaite da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta izručite ga na kuhinjsku dasku i blago premesite.

    Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno, već delimično, kao testo za pogaču. Česnica se oblikuje kao pogača, a unutra utisne novči$, tako da se spolja ne vidi.

    Spustite česnicu u podmazan pleh. Gornju povrinu išarajte ubodima viljuške ili grančice badnjaka. Četkicom premažite celu površinu razmućenim jajetom, pa pecite najpre na jačoj, a azatim na slabijoj temperaturi, dok lepo ne porumeni. Još toplu je iznesite na trpezu. 



    PEČENICA


    Prase dobro operite hladnom vodom, pa ga ocedite, izbrišite i dobro posolite iznutra i spolja. Ostavite ga neko vreme da stoji u plehu, na sobnoj teperaturi, kako bi se so što bolje stopila sa mesom. Sipajte u pleh malo vode, a prethodno pod prase stavite daščice, kako ne bi ležalo na samom plehu. Uključite rernu na najvišu temperaturu i pre no što se do kraja zagreje stavite u nju vašu pečenicu. Povremeno dolivajte vodu u pleh, a kad prase počne da rumeni, premazujte ga pivom.

    Dobro bi bilo da na pola pečenja prase okrenete, tako da mu obe strane budu jednako lepo ispečene. Zavisno od veličine praseta zavisi i dužina pečenja ali računajte da se peče najmanje 3 sata. Pečenica je gotova kada kosti na nožicama izvire napolje.

    Pečeno prase ostavite preko noći da se ohladi, pa ga sutradan isecite i poslužite.  






    BOŽIĆNI KOLAČI


    Interesantno je da je tradicionalna proslava Božića podrazumevala i pravljenje božićnih kolača. I to kolača koji su imali naziv koji simboliše onu blagodet koju domaćica želi svojim ukućanima u narednoj godini. Zato se se kolači tako i zovu:
    zdravlje, zakon, polaženikov kolač, badnjača, vitica, sunce, mesec, vinograd, njiva, volovi, kvočka s pilićima... i tako dalje.

    Tako je kolač "zravlje", koji se jede pre badnje večere, simbolizovao želju za dobro zdravlje svakog ukućana i pravi se u obliku vekne koja je zarezana nožem na onoliko mesta koliko ima ukućana. Kada se kolač ispeče, čiji narez ispadne najveći on će biti najzdraviji te godine. Prvo parče ovog kolača namenjuje se kući, jer se smatra da kolač ima lekovitu moć. 




     
  • Нема коментара:

    Постави коментар

    Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.