четвртак, 14. новембар 2019.

14. Новембар - Срећан празник Светих Врача Козме и Дамјана! Срећна слава, на многаја љета!

Браћа по телу и духу, родом из Азије, од оца незнабошца и мајке хришћанке. Када им се упокојио отац, мајка Теодотија је све своје време посветила да их васпита у хришћанском духу. Изучили су лекарску вештину и бесплатно су помагали болесницима, не лековима колико именом Господа Исуса Христа. Толико су пазили да њихово лечење буде бесплатно да се Козма толико наљутио на Дамјана што је овај узео три јаја од неке жене Паладије, да је наредио да га не сахране поред брата. А Дамјан та јаја није узео као награду за исцелење, него што га је Паладија заклела Пресветом Тројицом да их узме. Сходно откровењу Божијем, ипак су сахрањени заједно, у месту Фереману. Чудотворци и за живота и после упокојења.
ЧУДОТВОРНА икона Светих ВРАЧА Козме и Дамјана у Манастиру Зочиште на Косову и Метохији

Fotografija Света Петка Ђунис.   

Молитва светим БЕСРЕБРЕНИЦИМА КОЗМИ И ДАМЈАНУ

К вама, свети бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане, као брзим помоћницима и топлим молитвеницима за спасење наше, колена преклонивши, притичемо и, клањајући се, усрдно вапимо: не презрите мољења нас грешних и немоћних, који смо у многа безакоња запали и свакога дана и часа сагрешујемо. Умолите Господа да нама, недостојним слугама Својим, подари велика и обилна милосрђа Своја. Избавите нас од сваке патње и болести, јер сте од Господа и Спаса нашега Исуса Христа примили изобилну благодат исцељења, ради чврсте вере, бесплатног лечења и мученичке кончине ваше. Услишите нас који се молимо и богоугодним посредништвом вашим измолите код Христа Бога православним управитељима здравље, благостање, спасење, победу над непријатељима и благослов Божји. Опет се клањајући, усрдно молимо да нам од Господа испросите све што је од користи у овом привременом животу, а посебно што је потребно за вечно спасење, да се удостојимо да молитвама вашим добијемо хришћански крај, без болести, непостидан, миран, и да се избавимо од превара ђаволских и вечних мука, да наследници безграничног и блаженог Царства Небеског будемо. А ви, угодници Божји, не престајте да се молите за оне који вам са вером приступају; чак и ако, по мноштву грехова својих, нисмо достојни милосрђа вашег, будући истински подражаваоци човекољубља Божјег, учините да донесемо род достојан покајања и у вечни покој стигнемо, хвалећи и благосиљајући дивног у светима Својим Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа и Пречисту Мајку Његову, и вашу топлу заштиту, сада и увек и у векове векова. Амин.


 Fotografija Света Петка Ђунис.  

Историјат манастира Светих Врачева Козме и Дамјана

Манастир се налази у српско - албанском селу Зочишту, на 5 км удаљености од Ораховца у правцу југоистока. Село Зочиште са црквом Св. Врача помиње се први пут у повељи Стефана Дечанског 1327. године, којом дарује Хиландару бројна имања, чија су имена до данас сачувана у неизмењеном облику. У средишту данашњег села Зочишта, налази се црква Св. Врача. По народном предању црква је "300 година старија од Дечана". Испод цркве налази се природан извор Врело, чија се вода у народу сматра лековитом, као "лечилиште за очи", па отуда име селу и манастиру Зочиште.
У селу постоје:
1) Манастир Зочиште са главном црквом Св. Врача Бесребреника Кузме и Дамјана, која ужива велики углед у српском народу овог краја. Црква представља једнобродну грађевину са полуобличастим сводом и нешто широм припратом од наоса цркве. Цркву је, вероватно, подигао неко од чланова српског високог клира, што представља посебну вредност међу групом сачуваних споменика из доба самосталне немањићке државе.
Манастир је страдао 1999. године, када је потпуно опљачкан и разорен од стране Албанских екстремиста. Братство манастира се склонило прво у Призрен, а потом у Црну Реку. Мошти чудотворних светаца Кузме и Дамјана биле су пренешене из Зочишта у манастир Сопоћани. Монаси манастира вратили су се у Зочиште после 17. марта 2004. године. Убрзо је игуман манастира Ђурђеви Ступови, преузео на себе одговорност за обнову овог до темеља порушеног манастира, уз помоћ Координационог центра за Косово и Метохију и људи добре воље. Посебна заслуга за обнову овог хришћанског објекта, припада италијанском контигенту КФОР-а, који је задужен за његово обезбеђење, као и генералу Ерику Данилу и његовом заменику, немачком пуковнику Ерхарду Билеру. Италијански генерал Ерик је истакао обнову манастира као један од приоритета у току свог мандата. Крајем 2006. године радови на обнови цркве су били приведени крају. За градњу је коришћен камен од порушене старе цркве, а нова црква је по облику скоро идентична предходној. Мошти чудотворних светаца су биле враћене на место где иначе припадају. Ово је први обновљен православни објекат од преко 150 порушених цркава за осам година.


 Fotografija Света Петка Ђунис.  

Мошти Светих Врача Козме и Дамјана у Манастиру Зочиште на Косову и Метохији

Тропар, глас 8.
Свети бесребреници и чудотворци, Козмо и Дамјане, исцелите немоћи наше, бесплатно сте добили дар исцељења, бесплатно нам га и дарујте.

Кондак, глас 2.
Благодат исцељења примивши, здравље дајете онима који су болесни, чудотворци Козмо и Дамјане, лекари преславни, вашом посетом победисте демонске подвале, свет исцељујући чудесима.

Fotografija Света Петка Ђунис.    

 ХИМНА СВЕТИМ ВРАЧИМА КОЗМИ И ДАМЈАНУ
МАНАСТИРА ЗОЧИШТЕ

Метохијом Светом брује многа звона,
Чују се високо до небеског трона.
Царица небеска гледа са висина,
Ко то тако слави Божијега сина.
Бесплатни лекари видајте нам ране,
Помози нам Козмо, помози Дамјане
Радује се Господ покајаној души,
Која својом сузом противника руши.
У Зочишту светом радост неизмерна,
Пришла је Господу једна душа смерна.
Бесплатни лекари видајте нам ране,
Помози нам Козмо, помози Дамјане
Беслатно даваше, бесплатно лечише,
Слави Бога душо вечност ти се пише.
Непомјаник злобни цркву нам поруши,
Али Господ силни њега ће да сруши.
Бесплатни лекари видајте нам ране,
Помози нам Козмо, помози Дамјане
Царство је небеско непомична стена,
Која никад неће бити уништена.
Два небеска стуба пред Господом стоје,
Свакога примају не питају ко је.
Бесплатни лекари видајте нам ране,
Помози нам Козмо, помози Дамјане
Једне причешћују друге помазују,
Покајничке сузе Господу дарују.
Распета Србија слави Свете Враче
Јер у њима види своје помагаче.
Бесплатни лекари видајте нам ране,
Помози нам Козмо, помози Дамјане
Срце им је пуно небескога сјаја
Њиховој доброти нигде нема краја
У Зочишту светом радост неизмерна
Пришла је Господу једна душа смерна.
Бесплатни лекари видајте нам ране,
Помози нам Козмо, помози Дамјане 
Света Петка Ђунис
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.