петак, 29. новембар 2019.

Zašto mislimo da je za sreću potrebno biti podoban?

Picture  
Put srećne žene na kraju dovodi do toga da pored nje srećni postaju i svi ostali. Pored podobne žene nema sreće. Može postojati samo zadovoljstvo od korištenja, udoban i predvidiv osjećaj komfora. Ali nema sreće. 

Zašto mislimo da je za sreću potrebno biti podoban?
​Kako smo postali podobni?
 
1. Dječji program

Većina roditelja od svakog živog djeteta pokušava da napravi podobnog. Da hoda u stroju, jede što daju, da se ne izdvaja i raspravlja, sluša bezuslovno, ne bruka, spava po rasporedu.

Naravno, posao roditelja je težak. Pogotovo kada oboje rade. Tada se želi da smanji količina stresa, da sve bude predvidljivo. I "živo" dijete u ovom slučaju smeta. I počinje: "stani uspravno", "umukni", "slušaj što ti se kaže", "nevažno je šta ti želiš"

U zamjenu za to, dijete dobija "ljubav" - nježnost, pažnju, ohrabrenje. I usvaja da ljubav dobijaju samo podobni.


2. Zasluživanje ljubavi

Još jedna varijanta dječjeg scenarija, kada su nas učili da je ljubav - nešto što mora da se zasluži. Da nas tek tako voljeti ni zbog čega niko neće. Želiš li ljubav? Dobij peticu, operi pod, slušaj.

Tada smo počeli da vjerujemo u to. I mislimo da ako sve u porodici vučemo na sebe, da će nas sigurno voljeti. Obavezno će nas potapšati po glavi, sažaliti, pohvaliti. Međutim, realnost je takva, da je sve suprotno. Što više vučete - tim više na vas navaljuju. I manje vole.


3. Kada se trudimo da se udobno oblačimo

Prvi korak u maloj izdaji sebe je taj kako se oblačimo. Mi ponovo biramo - želimo li da budemo srećni ili podobni? I često biramo ovo drugo. 

Mi se odričemo lijepe haljine, koja se većini nas više sviđa od farmerki. Jer nas haljina primorava da se drugačije odnosimo prema sebi i svojoj spoljašnosti, zahtijeva da mislimo o frizuri i cipelama. Haljine izazivaju naviku a za to treba više novca. Haljine, zahtijevaju više pažnje, u njima treba biti oprezniji. Neudobno, zar ne?


Picture

4. Kada umjesto da serviramo, počnemo da služimo i uslužujemo

Razlika je ogromna. Serviranje - uzdiže, služenje - ponižava. U prvom slučaju polazimo od potreba čovjeka, a u drugom od njegovih želja.  
Pri tome, da se čovjeku da sve ono što mu treba, nije uvijek prijatno. Ponekad, mu treba dati kantu hladne vode ili se distancirati i ukloniti. Dati mu to od čega će biti razumniji, jači, čistiji - i na kraju krajeva srećniji.

Ako se trudimo da udovoljimo svim željama čovjeka, i da mu ne damo ono što mu stvarno treba, ​samim tim upropaštvamo svoje bliske, ponižavamo sebe i gubimo mogućnost da budemo srećni.

5. Kada gubimo svoje dostojanstvo u potrazi za onim što mi smatramo da je ljubav

Da, to je ponovo o zasluživanju ljubavi. O tome što nas takav model odnosa lišava sopstvenog dostojanstva. U nama postoji velika zamena pojmova, i ljubav smatramo platom za naše ponašanje. Naravno, samo ako je ponašanje dobro i pogodno.
Svaki čovjek se može i treba voljeti. U svakom stanju. Sa bilo kojim ponašanjem. I što manje sada to zaslužuje, tim ga jače treba voljeti. Ali ispoljavanje ljubavi - može da se razlikuje.

Ovaj model prenosimo dalje, na svoju djecu. I umesto toga, da ih učimo da budu srećni, učimo ih kako da postanu podobni. Dječaci po ovom pitanju stradaju manje. Oni ipak preuzimaju model oca.

A djevojčice, naše ćerke, oni postaju nova generacija u ovoj mesoreznici "pogodnosti". Sa svakim pokoljenjem ovaj koncept se širi. I što je ranije bilo neprihvatljivo - odavno je prihvaćeno u našem vremenu. A od toga, kakav izbor napravimo, zavisi i to, kuda će poći naše ćerke.

I da, veoma je važno da se pravilno izabere. A ako već mnogo godina ne ideš tim putem, treba naći smjelost i to priznati i okrenuti se na drugu stranu.

Ne treba da ste podobne. Treba da ste srećne - u blagorodnom shvatanju te riječi. Srećne toliko, da sreća ispunjava cio prostor oko vas. Tada će ta sreća grijati vaše bliske, tada će ona osvjetljavati cio vaš dom i umnožavati ljubav u njemu. I usput, biti srećna u svim okolnostima - je ogromni trud, iako se u početku ne čini tako. Ogroman rad, o kom nam niko ranije nije govorio.


Autor: Olga Valjaeva (iz knjige  "Iscjeljenje ženske duše")


 Prevela: Beba Muratović - Bebamur.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.