среда, 13. новембар 2019.

Slavimo svete Vrače: Sveti Kozma i Damjan čuvaju od bolesti svakog ko im se moli!

Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi dva puta - 14. novembra po novom kalendaru, kada je umro Damjan, ali i 14. jula (po novom) kada je umro Kozma

 


Srpska pravoslavna crkva danas obeležava mučenike Svetog Kozmu i Damjana - svete Vrače. Braća su bila lekari i čudotvorci, a na njihov praznik trebalo bi činiti sledeće....


Praznik svetih vrača Kozme i Damjana obeležava se danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve, pravoslavnim domovima i mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije.


U crkvenom kalendaru praznik je danas obeležen crnim slovom.

Sveti vrači obeležavaju se s uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine.

Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da je na ovaj praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, posebno ne na velikim visinama. Takođe, ne bi trebalo da se bez preke potrebe izlazi iz kuće.


Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

Ne slavi ga samo Crkva i pojedine porodice kao kućnu slavu jer Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.
Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi" pa su u narodu poznati kao "sveti bezsrebrenici".

"Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć", zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je "Kozma ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata".

Posle smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti.

Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi dva puta - 14. novembra po novom kalendaru, kada je umro Damjan, ali i 14. jula (po novom) kada je umro Kozma.


Sveci sa kovčežićima

Svetitelji Kozma i Damjan predstavljeni su na ikonama i freskama u srednjovjekovnoj odeći, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove, a jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj Patrijaršiji.



Praznik Sveti Vrači isceljuje bolesne, zdravima čuva zdravlje: Sutra se sa ovim rečima probudite!

 


Ceo život posvetili su isceljivanju bolesnih, nikada ne uzevši od njih ni dinar, zbog čega ih nazivaju "besrebrenici"

 

Pravoslavna crkva i njeni vernici 14. novembra proslavljaju praznik posvećen svetom Kozmi i Damjanu, u narodu poznatiji kao Vrači ili Vračevi.

Kozma i Damjan su braća poreklom iz Rima, kojima je Bog u mladosti dao dar da leče ljude. Ceo život posvetili su isceljivanju bolesnih, nikada ne uzevši od njih ni dinar, zbog čega ih nazivaju "besrebrenici".

Praznik Vrači ne spada u red crvenih slova, ali se izuzetno poštuje u narodu.

U narodu postoji verovanje da ako se na ovaj dan pomolite svetom Kozmi i Damjanu, sve vaše bolesti će se ublažiti ili nestati, dok će zdravi biti i nadalje zaštićeni od zdravstvenih tegoba.

Molitva glasi ovako:

"K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja. Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

foto: Wikipedia
Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo. A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."
Inače, pravoslavni kalendar je Svetom Kozmi i Damjanu posvetio dva dana u toku godine - 14. jul i 14. novembar.

(Stil.kurir.rs)


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.