четвртак, 14. новембар 2019.

Дан када је Србија плакала


КОД ЉУДИ БУДИО САМО ДОБРОТУ: Десета годишњица смрти патријарха Павла


Устајао је врло рано, живео је по Јеванђељу и у складу с оним што је говорио. Умео је све сам да поправи, било да су то ципеле или наочаре. Сам је кувао, шио и противио се сваком луксузу. Узречица му је била "Бог те видео"  

На данашњи дан пре десет година упокојио се патријарх српски господин Павле.

Његово службовање на месту првог међу једнаким архијерејима, пуних 19 година, посебно је обележило ратне године на простору некадашње Југославије када је поручивао да су "сви људи деца Божја".




KOD LJUDI BUDIO SAMO DOBROTU: Peta godišnjica smrti patrijarha Pavla  



Остаће упамћено да се крајем 90-тих година ставио на чело неколико протестних маршева против Слободана Милошевића кога је СПЦ 2000. године, одбацивши традиционалну политичку неутралност, позвала да се повуче, а опозиционе странке да пронађу заједнички језик. Био је веома популаран у народу који га је могао видети како пешачи од Калемегдана према Славији, или како се вози јавним превозом.


  


"Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди", поручивао је патријарх Павле, али и саветовао "чувајте и непријатеље своје и молите се за њих, јер не знају шта раде".

  



Патријарх Павле је осуђивао свако насиље и злочине, без обзира на то ко их је чинио, без обзира на то ком народу су чињени и којој вери. Устајао је врло рано, живео је у потпуности по Јеванђељу и у складу с оним што је говорио. Није гледао телевизију, није слушао радио, нити је читао новине јер знао је да су прилике такве да ће оно што је важно и до њега доћи.



Умео је све сам да поправи, било да су то ципеле или наочаре. Сам је кувао, шио и ниједан физички посао му није био ни стран ни тежак. Узречица му је била "Бог те видео". Противио се сваком луксузу, био је, кажу, штедљив, али никако шкрт.
Патријарх Павле је готово током читаве године био на посту на води, рибу је јео веома ретко, а месо готово никад.






Foto: Printscreen  


Говорећи на патријарховом одру испред Храма Светог Саве на Врачару, пред више стотина људи који су се ту сабрали да би патријарха испратили на последњи починак, митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да је патријарх Павле "свети старац" који је будио скривену доброту, човекољубље, богољубље, братољубље у људима који су га преопознали као свог најрођенијег.
 

Foto: Nebojša Mandić 

Фото: Небојша Мандић


Иако је био стар и болестан и, иако је последње две године провео на Војно-медицинској академији, вест да га више нема расплакала је Србију. И док је Србија плакала, небо се радовало зато што је добило свеца, говорили су његови сарадници. 

 Патријарх Павле преминуо је у сну,  15. новембра 2009. године у 10.45 сати, у 95. години, на ВМА, где је од 13. новембра 2007. године био на лечењу. Као 44. српски патријарх  је изабран 1. децембра 1990. године као наследник патријарха Германа. По сопственој жељи сахрањен је у манастиру Раковица, у Београду.




 


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.