понедељак, 11. новембар 2019.

Долазе нам „Врачеви“ – лечили су бесплатно: Свети Козма и Дамјан, среда је дан као сваки други?




Велики светитељи Божији, много Срба слави баш ову славу, а још више људи поштује ова два свеца. Ове године у народу познати „врачеви“ (лекари) падају у четвртак

Били су велики исцлетиљи, лечили су народ. Кко ћете славити славу, зависи од дана у који пада. Не заборавите на то, јако је битно. Тако ћемо ценити ова два велика светитеља.

Они који посте среду само на одређени празник који им се чини као велики, праве велику грешку. Пробајте да постите чешће средом и петком. Трудите се, ако не иде баш сваке недеље, дајте себи на труд и полако ћете задобити дисциплину.

Беху научени лекарској вештини, и бесплатно помагаху болесним не толико лекаријама колико именом Господа Исуса Христа. И беху прозвати безмездним врачима, тј. Бесплатним лекарима, јер бесплатно лечише и тако испунише Христову заповест: бадава примисте, бадава дајите (Мат. 10, 8).

Толико беху опрезни у бесплатном лечењу људи, да се Козма истински наљути на брата свог Дамјана, што овај узе три јајца од неке жене Паладије, и нареди Козма, да после уснућа његове не ставе е га до брата му Дамјана. У ствари Дамјан свети не узе та три јајца као награду за то што он исцели болесну Паладију, него што га ова закле Пресветом Тројицом, да узме та три јајца.

Ипак по уснућу њиховој, у месту Фереману, беху заједно на истом сходно откровењу Божјем. Беху ова браћа света чудотворци велики и за живота и после уснућа.

Извор:Београдскипортал.рс

 


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.