четвртак, 7. новембар 2019.

МИТРОВДАН – СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРИЈЕ ЗИМУ НОСИ

Српска православна црква прославља данас празник Светог Димитрија Солунског, у народу познат као Митровдан, у знак сећања на страдање и смрт овог светитеља.  У Србији се Свети Димитрије празнује као крсна слава и пета је слава по броју свечара.  Овај датум се у народну означава и као хајдучки растанак и доба године када почиње зима.

Митровдан

Mitrovdan - Sveti Dimitrije  

 

Свети Димитрије

Овај славни и чудотворни светитељ рођен је у Солуну од родитеља благородних и благочестивих.  Био је син јединац, због чега је са великом пажњом однегован и васпитан. Његов отац је био војвода Солунски, па када је умро, син га је наследио.  Међутим,  Димитрије је желео да проповеда хришћанство и јавно признао пред Максимилијаном да је хришћанин. Цар је био љут, па је сместио Димитрија у тамницу. У тамници му се јавио анђео божји и рече му: „Мир ти, страдалче Христов, мужај се и крепи се!”.  После неколико дана цар је послао војнике у тамницу да убију Димитрија. Војници су светитеља Божјег затекли на молитви  и изболи га копљем. Тело његово су хришћани тајно узели  и сахранили.
Из тела мученика потекло је целебно миро, којим су се многи болесници излечили. Ускоро је над моштима подигнута мала црква. И данас су мошти светог Димитрија у Солуну.

Као заштитник Солуна св. Димитрије много се пута јављао и много пута спасао тај град од велике беде. Чудесима његовим броја нема. Св. Димитрија сматрају Руси покровитељем Сибира, који је освојен и Русији присвојен 26. октобра 1581. год.

Обичаји и веровања за Митровдан

                                                        Mitrovdan_Crkva Svetog Domitrija u Solunu  


Црква Светог Домитрија у Солуну

Народни обичај налаже да се данас остаје код куће.  Верује се да онај ко данас не буде код своје куће, целе ће године бити ван ње и ноћити по туђим коначиштима.  Постоји и веровање да уочи Митровдана морају да буду завршени сви велики послови, нарочито велики радови на пољу и друге ствари које се раде напољу.

Сматра се да је време после Митровдана варљиво, односно да зима може сваког часа да изненади, па се зато учврстило мишљење да је лоша срећа ако се нешто остави за после великог празника.
За Митровдан се верује и да предсказује каква ће бити зима. Ако је дан сунчан, наводно ће зима бити блага, са мало изузетно хладних дана.  Ако на Митровдан падне снег, верује се да ће се задржати све до априла.

Српски обичаји и веровања

У Србији постоји и веровање да на Митровдан не треба грдити малу децу, колико год да су погрешила или безобразна, јер ће наводно онда целе године бити несташна.


 Mitrovdan - Sveti Dimitrije_mošti 

Мошти Светог Димитрија

Код Срба је давнашњи обичај да сви са именом Димитрије имају надимке Мита и Митар, због чега је и дан Светог Димитрија добио народни назив Митровдан. Према народном предању и житијима светаца, Димитријев гроб је одисао босиљком и смирном, па је зато тај светац назван Мироточиви.

Свети Димитрије представљен је на фрескама средњевековних манастира у реду светих ратника који су проповедали и борили се за хришћанску веру.
Култ Светог Димитрија веома је жив и код Срба, а у средњовековној Србији посвећени су му многобројни храмови, укључујући и цркву у Пећкој патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани. У Српској цркви је више од 120 храмова посвећено светом Димитрију, међу којима је и недавно саграђена црква у Новом Београду.
Његов лик налази се од 1388. године на грбу Сремске Митровице где се, такође, веома поштује овај светитељ.

Молитва Светом Димитрију

Свети и славни великомучениче Христов, Димитрије, брзи помоћниче и топли заступниче онима што ти с вером притичу! Одважно стојећи пред небеским Царем, испроси нам од Њега опроштај сагрешења наших и избављење од свепогубне болести, од земљотреса, од потопа, од огња и мача и од вечне казне. Моли Његову благост да буде милостив према овом граду, према овој обитељи и свакој земљи хришћанској. Измоли нам код Цара над царевима победу над непријатељима и васцелој држави мир, спокој, чврстину у вери и побожни напредак. Нама, пак, који поштујемо твој часни помен испроси благодатно укрепљење за добра дела да бисмо се, угодивши њима нашем Госпуду Исусу Христу, твојим молитвама удостојили да наследимо Царство небеско и да Га вечно прослављамо са Оцем и Светим Духом. Амин.
Свим православним верницима који данас славе, портал Зораинфо жели срећну славу.

Аутор: А.Перић


Текст у целости преузет са сајта Zorainfo.rs




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.