петак, 1. новембар 2019.

РОДНОВЕРНИ КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ СТУДЕН (НОВЕМБАР) 7527. (2019.)

Фотографија корисника Родноверни календар

5, 6, 7, 8, 9, 10. и 11.11. Светковине вукова - Вучји дани

Вучји дани, као и слични вишедневни празници посвећени „животињама“: мишевима, псима, медведима, кокошкама итд. у вези су са култом предака. Вучји дани трају седам дана, завршавају се Дајбоговим даном који је уједно и растурњак. Растурњак је дан који постоји код свих вишедневних празника посвећених прецима. Душе умрлих (које се у овом случају налазе у вуковима) су се гостиле, јеле и пиле и последњег дана морају да се растурају. Према веровању, Дајбог окупља вукове, одређује где ће и колико оваца да поједу, обезбеђује им храну за зиму и после их распушта.

11.11. Дајбогов дан

Вучји дани завршавају се Дајбоговим даном. Дајбог је окупио вукове он их и распушта. Даjбог (Дабог, Дажбог) је словенски бог који даје живот земљи, јер је истовремено бог Сунца (сунчеве топлоте) и кише који су најважнији услови за опстанак људи. Он је такође и бог подземног света (што је можда и његова најбитнија карактеристика). Не могу свим боговима строго да се приписују соларни или хтонски принципи већ једно божанство може заступати и соларни и хтонски принцип. Дајбог се сматра родоначелником Срба и свих Словена. Дајбог је замишљан као старац, одевен у животињску кожу, са штапом у руци којим се помаже зато што је хром. Најчешће је у пратњи вука који је такође хром. Дајбог и вук су нераскидиво повезани, јер је вук један од Дајбогових облика.

14.11. Симаргл - Огњебог Јесењи

Огњебог или Симаргл је бог кућног огњишта, дома, заштитник породице. Симаргл је бог свете ватре коју су наши преци палили у време обреда.
Према Несторовој хроници „Повест минулих лета“, на брду изнад Кијева у оквиру тзв. кијевског пантеона уз Перуна, Хорса, Дажбога (Дајбога), Стрибога и Мокошу, постојао је кип бога Симаргла.

21.11. Морана Јесења

Моранин дан не славимо али га обележавамо на неки начин. Морана је словенска богиња смрти, зиме и мрака. Као богиња зиме она никад није била омиљена међу Словенима што се и може разумети ако се узме у обзир поднебље у коме су они некад живели. Морана је била дуга и хладна зима, зима која је са собом могла да донесе смрт у облику глади и неиздрживе хладноће, која је могла да буде узрок болести или помора стоке. Због тога се њен долазак увек са страхом ишчекивао, а одлазак бурно и радосно славио.

24, 25, 26, 27, 28, 29. и 30.11. Светковине медведа - Мечкин дан

Светковине медведа, као и слични вишедневни празници посвећени „животињама“: мишевима, псима, вуковима, кокошкама итд. у вези су са претхришћанским временима и култом предака. Доласком хришћанства Црква овај стари празник везује за хришћанског свеца - св.Андрију.  

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.