недеља, 20. мај 2018.

Picture  

Zaista voljeti znači znati, prepoznati i pretpostaviti da ljudi imaju toliko mana koliko i vrlina, da nam neke njihove navike idu na živce, da nije sve med i mlijeko i da ne živimo u bajci jednog princa i princeze u ljubavi. 

Ne, istinska ljubav je nešto što prevazilazi ljubavne slučajnosti. Iskrena ljubav znači zaljubljenost u razlike s velikim intenzitetom, tolerisanje nedostataka i otvaranje vrata povjerenja.
Ne možemo reći da volimo drugu osobu dok ne spoznamo demone, ljutnju, bijes i kontradikcije.  
Kada  volimo moramo da shvatamo da u odnosu nije sve lijepo, već da postoji i haos, praćen dinamitom.
Da sumiramo, ljubav je  zajednički život, vodeći računa o mnogim detaljima, sastavljajući puzle i gradeći zamkove u vazduhu zasnovane na snovima i razočaranjima. Ako sve to shvatimo, onda ćemo shvatiti istinsku vrijednost trajnosti, činjenice da postoje osećanja koja opstaju, a koja nisu raspoloživa.


Ključni savjeti za njegovanje ideje o zdravom odnosu

Zaista voljeti je veliki izazov. Zbog toga se moramo prvo osloboditi svih ideja koje nas sprečavaju da se suočimo sa stvarnošću. Da bismo to uradili, moramo imati jasne koncepte koji će nam pomoći da razumijemo šta je a šta nije prava ljubav. Hajde da ih vidimo zajedno.

1. Prvo se zaljubite u vas i u život, onda volite koga želite

Da bismo voljeli bez zavisnosti i nužde, prvo moramo cjeniti sebe. To znači da prije nego što kažete "Volim te", prvo morate znati reći "Volim sebe". Ljubav prema sebi i i samo-spoznaja su ključ za uspostavljanje zdravih odnosa.

Ukratko, možemo reći da  za pronalaženje prave osobe moramo biti spremni za odnos. Ovo zahtijeva unutrašnji rad koji može biti težak, ali koji će donijeti plod.

"Kada bi ljubav bila drvo, korijeni bi bili istinska ljubav. Što više volimo sebe, više ploda  ćemo dobiti od naše ljubavi prema drugima koja će biti trajnija "
- Walter Riso -

2. Voljeti znači da volimo bez uslova i bez izuzetaka
Normalno je i prirodno da nam se ne sviđa sve o našem partneru. Uprkos tome, razlike čine ljubav prelijepom i potpunom. Ako volimo samo ono što nam se sviđa ili način na koji ga idealizujemo, naklonost neće trajati, jer smo mi bića puna svijetla i sijenke.


3. Ljubav ne znači potreba, nego izbor 
Ovisnost i ljubav su toliko suprotni, da ako ih primoramo da žive zajedno, one će uništiti jedna drugu. Niko na svijetu nema odgovornost da dovrši ono što nam nedostaje. Iz tog razloga, da preferiramo, umjesto potrebe, daje osobi koju volimo više vrijednosti, jer je cijenimo zbog toga ko je, a ne za ono što nam daje.

Zaključak ove tačke je usko povezan sa prvom tačkom: mi moramo raditi na sebi i voditi brigu o sebi kako ne bi pali u zamku "potrebe" za nekim ko pazi na naše rane i ispunjava naše nedostatke. Ključ istinske ljubavi je u nama samima.
  
 4. Biti savršen par ne znači nemati problema, već znati kako ih riješiti
Ponekad griješimo u vjerovanju da je za ljubav neophodno da nemamo probleme,da ne diskutujemo,  da se razumijemo 100% i da budemo uvijek dostupni jedni drugom. Ljubav, s druge strane, znači suočavanje sa dobrom i zlom bez ikakve anestezije. Moramo razmišljati o goloj i široj stvarnosti, rješavajući probleme kroz poštovanje, kompromis i stabilnost.

Picture
 
​5. Ljubav ne raste iz ničega, ljubav se gradi
Da biste izgradili ljubav, morate formirati tim i uspostaviti pravila igre. Da bismo mogli zajedno da se igramo, moramo biti svijesni činjenice da je neophodno komunicirati, slušati  iskreno i sa  empatijom, voditi otvoreni dijalog i eliminisati tvrdnje.

Ljubav je izgrađena na osnovu podrške, priznanja i istinske ljubavi. Zahvaljujući ovim prostorijama, moguće je izgraditi nešto bolje od ljubavi: saučesništvo.

6. Da biste u potpunosti voljeli, morate utvrditi svoje emocionalne granice
Zdrav odnos nije zasnovan na moćnim igrama ili uslovima, već iz zajedničkih, uravnoteženih i zdravih namjera. Zbog toga se moramo osloboditi ideje o žrtvovanju za ljubav.

Postoje stvari koje ne treba tolerisati, kao što su zloupotreba, prevara, emocionalna manipulacija, zlostavljanje ili kršenje naših vrijednosti. Sve ovo je zasnovano na nedostatku poštovanja i ljubavi, pa zato odbijanje znači da ne prevazilazimo naše emotivne granice.

7. Istinska ljubav se ne prepoznaje zbog onoga što zahtjeva, već onoga što nudi
Ljubav nije ni kontrola niti potreba, to je sloboda i povjerenje. Uprkos tome, emocionalno ropstvo je mnogo češće nego što bi željeli da priznamo: ustvari,  uobičajeno je da se suočavamo sa pogrešnim idejama o kompromisu i paru.

Neophodno je eliminisati stanje žrtve a  reakcije moraju biti prigovarane partneru. Ovo ponašanje nas zatvara u negativnu spiralu koja njeguje naš odnos napravljen od tame, nedostatka povjerenja i lažnih očekivanja.

Ako da bi ostali pored nekoga, moramo žrtvovati dio nas i našeg života,  nas ta ljubav uništava. Ljubav je zasnovana na poštovanju i individualnom rastu oba člana para.
8. Ako ti je ljubav tijsna, to nije tvoja veličina
Ako ljubav boli, to znači da to nije ljubav, da zbunjujemo osjećanja i da se povrijeđujemo. Ako se utopimo, vrijeme je da se vratimo na površinu. Ne moramo da se mjenjamo kako bismo mogli da se uparimo sa partnerom, jednostavno možda nismo pronašli prave cipele za nas. Ako je veza izvor patnje, najbolje je pustiti.

Ako jedan od članova  odbija jedan dio drugog, onda je vrijeme da se pozdravite i otpustite. Vrijeme je da vratimo prioritete i shvatimo šta nas tjera da trpimo kako bi se to riješilo.

Svaki od ovih savjeta će vam pomoći da imate zdrav i dugotrajan odnos. "Vrijeme je da se riješimo svih onih ideja koje su u suprotnosti sa vrijednostima kao što su sloboda, povjerenje i samozaštita.


Prevod teksta: https://lamenteemeravigliosa.it/8-cose-dovete-sapere-sullamore-vero/

Prevele: Ana i Beba Muratović - bebamur.com ​​​​​

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.