уторак, 29. мај 2018.

RAVIOLI

Mirjana Bobić Mojsilović 

Moja drugarica je pre neko veče izašla da prošeta psa, a njen „dečko“ (iako je u pitanju sveža veza) je za to vreme skuvao raviole. I otvorio vino. „To je pravi dasa, rekla sam oduševljeno. Blago tebi.“

Čitavo jedno poglavlje u romanu Happy end, posvetila sam muškarcu koji kuva. Sliku muškarca, koji sa zavrnutim rukavima košulje i opasan keceljom, u kuhinji secka luk i pijucka vino, dok sprema večeru svojoj dragoj, poredila sam sa – zalaskom sunca na Kikladima, scenama iz najlepših filmova, smrtonosnim stihovima, i drugim lepotama. 


Jer, muškarac koji voli da kuva, jeste retka zverka, iako u svetu kulinarstva i na planetarnom nivou haraju muškarci. U stvarnosti, oni su prilično retka pojava. Razmazile su ih majke. Ili supruge. Ili ih je ubila tradicionalistička raspodela poslova među polovima. Muškarac koga ne mrzi da zasuče rukave i uđe u kuhinju je onaj koji voli da se igra, onaj koji nije odustao od lepote i onaj koji je spreman da se potrudi oko trenutka. Seksepil te scene proizlazi iz činjenice da je to muškarac koji voli da ugađa, koji voli da uživa, koji je kreativan i večno mlad, pa nije čudo zašto pametne, kreativne i vesele žene padaju baš na takve. 


Iako mediji poručuju upravo suprotno – da je idealan muškarac onaj koji svoju lepšu polovinu izvodi u restorane i zaliva je šampanjcem, istina je sasvim drugačija. Onaj koji je obasipa šampanjcem, čini to da zaseni svet. Onaj ko u njenoj kuhinji zasuče rukave i od kesice raviola napravi gozbu, želi da zaseni nju. 


Kod mene uopšte nema dileme da je macan koji oko vrata okači kecelju, milion puta privlačniji od onog koji oko vrata okači platnu karticu. A kod vas?


AllMe 

Rezultat slika za RAVIOLI end wine

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.