понедељак, 14. мај 2018.

Света православна Црква празнује икону Мајке Божије Неочекивана радост 22/9. децембра и 14/1.маја

У Москви, сасвим недалеко од метро станице “Кропоткинска” се налази црква посвећена Светом Илији Пророку. Многи Московљани је још називају Свакодневном. Зашто? Да, данас нас реч “свакодневна” која се односи на цркву задивљује, јер већ одавно она за нас нема никакав духовни значај. А наши преци су добро знали шта је то свакодневна црква. То је црква изграђена за један дан. Да, да, окупили су се још у зору док је још био мрак, брзо се организовали, ко, где и – градили. По циглу, каменчић, дашчицу. И увече – Господе, благослови нас у Твом новом дому!
Ево и цркве светог пророка Илије, такође свакодневни. И улица у којој се црква налази се такође назива Свакодневном. 1592 године је на овом месту за један дан постављен дрвени храм. А потом кроз сто година, камени. Господ је сачувао цркву светог Илије, иако је страдала од бољшевистичког разора, није била затварана. Обележили су је “ситним хулиганством”: скинули су јој звона 1933 године. И на томе се све завршило. Храм је постао пристаниште светиња из оних цркава, које су доспеле под помахниталу руку, неразумну главу и празно срце градитеља новог живота. Управо се на тај начин у цркви светог Илије нашла и чудотворна икона “Неочекивана Радост”. Она се у почетку налазила у Кремљу, у малој цркви равноапостолних Константина и Јелене, а затим се после њеног разрушења нашла у Сокољники, у цркви Христовог Васкрсења, а већ од 1944 године – овде у Свакодневној улици.
Икону “Неочекивана Радост” људи веома воле. Носе јој цвеће, иду на поклоњење, чак и они који се у пролазу нађу у Москви. Неочекивана Радост … Изгледа као да је све јасно, а опет постоји нешто прећутно. А историја ове иконе је следећа. Живео је један грешник, који је у непотребним делима проводио своје дане, али се без обзира на то увек молио пред иконом Мајке Божије. И тако једном када се по обичају спремао да почини грех, пришао је као и увек к икони. “Радуј се, Благодатна…”, само је успео да изговори речи Архангела Гаврила. И заћутао је, потресен оним што је видео. Одједном су се Богомладенцу, Кога је држала Дјева Марија, на рукама, ногама и на боку, отвориле праве ране, из којих је текла крв. Не знајући за себе од страха, грешник је пао ничице и повикао:
- Ко је то урадио?
И чуо је страшне речи Пресвете Богородице:
- Ти. Ви, грешници распињете Сина Мога, ви Мене растужујете својим беззакнитим делима, а потом још имате храбрости да Ме зовете Милостивом.
Грешник је био обливен горким сузама.
- Помилуј ме, - молио је Пресвету Богородицу, - опрости, умоли за мене Сина Свога.
Пресвета је одмах изговорила молитву: “Опрости сва дела његова која је починио”. Предвечни Син је само ћутао, а грешник је у страху правио метаније пред иконом:
- Помилуј ме, умоли!
На крају је чуо речи праштања. И то онда када је најмање очекивао, мислећи о тежини својих грехова. Али милосрђе Божије је безгранично. Грешник којему су опроштени греси је пришао икони и почео да љуби крваве ране Спаситеља Распетог нашим гресима. Већ је био изгубио наду … И ево ње, неочекиване радости, која је посетила његово скоро трепераво срце. Од тада је кажу, почео да живи благочестиво.
Овај догађај је и послужио као повод за сликање иконе “Неочекивана Радост”. На њој је насликан човек који клечи и пружа руке ка икони на којој Мајка Божија држи на коленима Свога Сина. Доле, испод лика, се обично пишу речи које сведоче о овом догађају: “Човек неки беззаконик ..:”.
Човек неки, беззаконик … Не говори ли се то о нама? Мислим да сви ми ако се потрудимо или не, можемо да се сетимо да смо не једном и не двапут, већ много пута грешили у великом и малом, притом непрекидно оправдавајући себе, налазећи најубедљивије доказе да не може бити другачије … Наравно, у дубини душе, оним најскривенијим, увек правилно схватамо да постоји нешто. Али зар то што сами схватамо треба обавезно да разглашавамо другима? Ми не знамо, на које грешно дело је пошао човек који је пришао к икони за благослов. За нас то и није тако важно, сопствени греси су мучнији и неопростивији. Али нас понекад чини ми се смућује то, да ми знамо боље, да знамо шта нам је потребно, неопходно, и молимо не да нас Господ уразуми за оно што је за нас добро, већ само тражимо … Сећам се како је говорио један московски пастир у проповеди:
- Ми не молимо, ми захтевамо. Господе, да буде воља моја. Моја, а не Твоја, зато што ја боље знам шта ми је потребно.
Очигледно је грех, а посебно онај несвесни, који је за нас скоро добродетељ, способан да рани до крви Христово Тело. Јер и тај “човек неки беззаконик” је такође пришао к икони да добије благослов за чињење греха. Једна увређена жена ми се недавно жалила на …Бога:
- Кад би ти знао како сам се ја молила! Колена сам подерала од поклона и молила се: Господе не допусти брак мога сина, таква жена му није потребна, неће они бити заједно, осећам у својој внутрини. А он ни не жели да слуша! Како сам се молила! Уочи свадбе већ када су вотку стављали на сто, ја сам се све време молила. И шта је било? Склопили су цивилни брак …
“Да буде воља моја …”. То је класичан случај, када живот без сумње схватамо као нормалан, правилан, здрав. Нема сумње да ја знам боље каква жена је потребна мом сину, која професија ћерки, као и која марка аутомобила. И ми се молимо: укрепи Господе моје неоповргнуте закључке, кажи свима да сам у праву. А Господ не жури. Чека. Чека, када ћемо коначно да посумњамо у своју умишљену пагубну исправност, када ће одједном прогледати наше срце. Тада ће и подарити човеку неочекивану радост. Нисмо чекали, нисмо знали, а подарена нам је радост!
“Неочекивана Радост”, - је икона која нас позива на труд. Духовни, молитвени труд. Резултати тог труда не долазе одмах. И њега треба повећавати. Такав молитвени труд се не назива узалуд подвигом. “Ради и моли се”, - учили су древни подвижници. Увек се труди и увек се моли. А ми хоћемо једном да се помолимо и ако се то не деси онда тугујемо?”

Али зар се ова икона не назива “Неочекивана Радост”. А неочекивана, значи изненадна, као снег на главу, као златна рубља на путу, као поклон. Да, неочекиване радости веома улепшавају наш живот. Понекад се дешава да нас из стања мучне депресије може извући чак и неочекивани позив доброг човека.
- Како желим да те видим, - каже добар човек, - треба с тобом да се сусретнем.
И гле чуда! Наша депресија моментално бива замењена здравом жељом да размакнемо завесе, да приђемо к огледалу …Неочекивана радост је лаганим кораком пришла оптерећеној души, тако мала, тако неочекивана радост.
Како је важно васпитавати у себи обавезу у односу на такву радост. Она је у благодарењу. Не треба заборавити рећи “хвала”, јер добијајући поклон, чак и најневаспитанији од нас жели тихо да изговори “хвала”. А неочекивана радост је – духовни поклон. Благодарење за њега је – у молитви. “Ја не знам ниједну молитву, уопште не знам да се молим, приђем к икони и мислим: шта даље да урадим? Прекрстила сам се, а шта даље?”. Редакција често добија слична писма, и у томе нема ништа чудно. Не знамо енглески, и зато завршимо курсеве страних језика, не знамо да возимо аутомобил, и зато смо полагали возачки, умемо да веземо јер нас је мајка томе учила, и колаче печемо по бакином рецепту. А нико нас није учио да се молимо. Ми смо у најбољем случају самоуки, а у најгорем – неуки. Али као прво никада није касно за учење. Као друго, зар су Господу потребне наше многобројне речи? “Слава Теби Господе!” – је најкраћа молитва на свету. Изговорена покајаног срца, она брже долази “по назначењу” него без осећања изговорено цело молитвено правило из молитвеника. Али постоји и посебна молитва икони “Неочекивана Радост” – акатист.
Акатист је грчка реч и преводи се као химна, која се поје стојећи. Стојећи пред иконом. За сваки празник, за сваког светитеља Руске Православне Цркве, за сваку икону постоји акатист. То је посебно поетско дело. Хајде да отворимо акатист Пресветој Богородици “посвећен Њеној чудотворној икони Неочекивана Радост”. Ево неколико редова из акатиста: “Радуј се, јер си родила Радост целом свету; Радуј се, јер гасиш пламен наших страсти; Радуј се јер се молиш за наша привремена добра; Радуј се Ти која вернима дарујеш неочекивану радост”. Акатист се може читати и код куће. Има тренутака када нам дарована неочекивана радост таквом светлошћу обасјава душу, да од вишка срца почињу да говоре наша уста. Тада је тренутак да станемо пред икону и прочитамо акатист.
Уколико пажљивије размотримо наш живот, лако ћемо схватити да у њему има много повода за неочекивану радост. Син је положио физику са “четворком”, а ви сте мислили да ће бити тројка –неочекивана радост. Целе недеље је падала киша, а данас је сунчано – неочекивана радост. Живот је саткан од малих радости, од којих је половина њих неочекивана, па је и толико повода за благодарност. Друга је ствар што ми немамо навику за то. Знамо да молимо и плачемо пред иконом, а шта је се благодарношћу …Хајде да научимо да благодаримо. И децу треба томе учити, јер им је та наука тако неопходна за живот. Незахвалан човек, који заборавља да захвали ближењму за милост према њему, ће тим пре заборавити на захвалност Богу. Рецидив његовог лошег сећања ће бити неспособност за радост срца. А неспособност за радост срца ће постати узрок несрећног живота, сведеног на оквире овоземаљског постојања. Ето каква је ланчана реакција, каква је међусобна веза.
Икона “Неочекивана Радост” нас учи благодарном животу. Пред ликом Пресвете Богородице свако од нас је јадан, грешан, непокајан. И не треба се стидети тога, као велике опасности. Треба то признати и обрадовати се неочекивано, што си примљен, што је пред тобом сада широки простор и неограничене могућности. Сећате се речи из акатиста? “Радуј се Ти Која вернима дарујеш неочекивану радост”. А не онима, који на дугом маратону од греха ка греху одједном чине цик-цак у страну и за сваку случај застају пред њом у једноминутној паузи. Верни су они, који су показали своју верност и делом, и речју, и мржњом према греху, и молитвом. Помози нам, “Неочекивана Радости”, да се приближимо вернима. Дај нам снаге и уразумљење.


Image may contain: plant and indoor   


МОЛИТВА Пресветој Богородици у част Њене иконе ”НЕОЧЕКИВАНА РАДОСТ”
О, Пресвета Дјево најбољега Сина најбоља Мати, града нашега Покровитељко, верна Заштитнице, и Помоћи свих грешних, жалосних, невољних, болесних, прими ово смерно певање од нас недостојних чеда Твојих, које Теби узносимо, и као што некад ниси презрела грешника, који се сваки дан много пута молио пред Твојом часном иконом, него си му даровала Неочекивану Радост покајања и приклонила Сина Твога многим и усрдним заузимањем на опроштење овом грешном и заблуделом, тако и сада не презри молбе нас, недостојних Твојих чеда и умоли Сина Твога и Бога нашега да и свима нама, који се са вером и умилењем клањамо пред Твојом иконом која исцељује, дарује Неочекивану Радост: грешницима, утонулим у дубину зла и страсти - свемоћно уразумљење, покајање и спасење; онима у жалости и тузи - утеху; невољним и огорченим - потпуно избављење; малодушним и безнадежним - наду и трпљење; онима који живе у радости и изобиљу - непрестану благодарност добротвору; онима који пате - милосрђе; онима који страдају и дуго болују, остављени од лекара - неочекивано исцељење и ојачање; истрошеним од умних болести - повратак и обнову ума; онима који одлазе у вечни и бескрајни живот - сећање на смрт, туговање и покајање због грехова, бодар дух и чврсту веру у милост Судије. О, Пресвета Господарице, буди милостива свима који поштују Твоје најчасније Име и свима покажи Твоју свемоћну заштиту и помоћ; оне који пребивају у побожности, чистоти и часном животу сачувај у добру од смрти; зле учини добрима; заблуделе упути на прави пут, помози свако дело добро и угодно Твоме Сину; разруши свако зло и Богу противно дело; онима који су у тешкоћама и тешким и опасним патњама пошаљи с неба невидљиву помоћ и поуку; спаси од искушења, саблазни и погибли: заштити и сачувај од свих злих људи и видљивих и невидљивих непријатеља; прати оне који плове; путуј заједно са путницима; буди Хранитељка онима који су невољни и гладни; буди Заштита и Уточиште онима који немају крова и пристаништа; нагима подај одећу, увређенима и неправедно гоњенима помоћ; оне који трпе клевету, ругање и хулење невидљиво оправдај; клеветнике и хулитеље изобличи пред свима; окорелим у мржњи подари неочекивано помирење, и свима нама - међусобну љубав, мир и побожност, здравље и дуг живот. Супружнике сачувај у љубави и слози; супруге који су у свађи и подељени - умири, сједини и даруј им везу нерушиве љубави; мајкама породиљама подај брзо разрешење; децу васпитај, младе умудри, отвори им разум за примање сваког корисног учења, упути их страху Божијем, уздржању и вредноћи; од домаће борбе и непријатељства сачувај једнокрвне, миром и љубављу; сиротима буди мајка, од свакога порока и нечистоте одврати их и научи свему што је добро и Богу угодно, заведене и пале у грех и нечистоту изведи из бездна погибли, уклонивши нечистоту греха. Удовицама буди утеха и помоћ, старима потпора: све нас избави од изненадне смрти без покајања и свима нам даруј хришћански крај живота, без болести, срамоте, у миру и добар одговор на страшном Христовом суду. Умрлима у вери и покајању дај да живе с анђелима и свима светима; умоли Сина Твога да буде милостив онима који су завршили изненадном смрћу; за покој свих умрлих који немају сроднике, а за које молиш Сина Твога, буди сама непрестана и топла молитвеница и посредница: да Те сви на небу и на земљи познају као постојану и правичну Заштитницу хришћанског рода, и знајући славе Тебе и са Тобом Сина Твога са беспочетним Његовим Оцем и са Њему једнобитним Духом, сада и увек и у све векове. Амин.
  


Image may contain: one or more people and indoor  

Радуј се, Ти Која вернима дарујеш неочекивану радост!

No automatic alt text available.   

АКАТИСТ Пресветој Богородици у част Њене иконе "НЕОЧЕКИВАНА РАДОСТ"
празнује се 09. (22.) децембра и 01.(14.) маја
(чита се за избаљење од блудне страсти и подстиче осећај покајања у души)

Молитве пре читања акатиста »

Кондак 1.

Благодарну песму приносимо Ти Богородице, изабраној од свих народа Божија мати и Царице, Која си се јавила грешном човеку да га одвратиш са пута безбожности. А Ти, имајући неисказано милосрђе, ослободи нас свих беда и грехова, да Ти кличемо:

Радуј се, Ти Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Икос 1.

Анђели и праведне душе задивише се кад си стала пред Твога Сина Бога и многим молитвама заузимала се за човека, који увек живи у гресима. А ми, видећи очима вере толико Твоје милосрђе, са смерношћу Ти овако вапијемо:

Радуј се, Ти, Која примаш молитве свих хришћана!

Радуј се, Ти, Која не одбацујеш молбе најоданијих грешника!

Радуј се, јер се код Сина Свога за њих заузимаш!

Радуј се, јер им дарујеш Неочекивану Радост спасења!

Радуј се, јер Својим посредништвом спашаваш цео свет!

Радуј се, Ти, Која умирујеш све наше болове!

Радуј се, Мати Бога свију, Која тешиш огорчене душе!

Радуј се, Ти, Која на добро упућујеш наш живот!

Радуј се, Ти, Која доносиш свим људима избављење од грехова!

Радуј се, Ти, Која си родила радост целом свету!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 2.

Пресвета, видећи да грешан човек сваког дана са вером и надом пада ничице пред Твоју часну икону и приноси Ти анђелски поздрав, примаш и таквог грешника слављење. Гледајући Твоје материнско милосрђе на небу и на земљи сви кличу Богу: Алилуја!

Икос 2.

Твоја љубав према роду хришћанском заиста превазилази разум људски, јер ниси одустала од Твога посредовања за грешне људе ни онда када Ти је Син твој показао ране од клинова, учињене људским гресима. Гледајући Те као сталну Заштитницу нас грешних, са сузама Ти вапијемо:

Радуј се, усрдна Заступнице рода хришћанскога, дарована нам од Бога!

Радуј се, Путеводитељко наша, која нас уздижеш ка Небеској Отаџбини!

Радуј се, Заштито и Прибежиште верних!

Радуј се, Помоћи свих који призивају Твоје свето име!

Радуј се, Ти, Која све презрене и одбачене избављаш из понора погибли!

Радуј се, јер их на прави пут обраћаш!

Радуј се, Ти, Која гониш непрестану жалост и душевни мрак!

Радуј се, Ти, Која истрошеним од болести ума дајеш нов и бољи разум!

Радуј се, Ти, Која примаш на Своју свемоћну руку остављене од лекара!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 3.

Сила благодати била је преизобилна тамо где се умножио грех, да се на Небу радују сви анђели за једног покајаног грешника певајући пред Престолом Божијим: Алилуја!

Икос 3.

Имајући према хришћанском роду материнско милосрђе, Ти, Владичице, свима који Ти са вером и надом притичу, пружаш руку помоћи, да Ти сви једним срцем и једним устима принесемо овакву хвалу:

Радуј се, јер нам с Тобом сиђе Божија милост!

Радуј се, јер преко Тебе и ми имамо већу слободу према Богу!

Радуј се, јер у свим нашим невољама и патњама приносиш за нас усрдне молитве Сину Твоме!

Радуј се, јер чиниш наше молитве угодним Богу!

Радуј се, јер гониш од нас невидљиве непријатеље!

Радуј се, јер нас избављаш од видљивих непријатеља!

Радуј се, јер омекшаваш срце злих људи!

Радуј се, јер нас ослобађаш од клевета, увреда и тужби!

Радуј се, јер се Тобом испуњавају све наше добре жеље!

Радуј се, јер много може Твоја молитва пред Сином Твојим и Богом!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 4.

Узвитлан буром грешних помисли, грешни човек моли се пред Твојом часном иконом и, видећи потоке крви од рана Твога вечнога Сина, који су текли на крсту, паде од страха и ридајући вапијаше Ти: помилуј ме, о Мати милосрђа, да моја злоба не савлада неисказану доброту и милосрђе Твоје: јер си Ти свима грешницима једина нада и прибежиште; умилостиви се, добра Мати, и моли за мене Сина Твога и Творца мога, да Му непрестано певам: Алилуја!

Икос 4.

Чувши небески житељи о чудесном спасењу њиховог земаљског брата Твојим молитвама, прославише Тебе, милостиву Царицу неба и земље. И ми грешни, осетивши сличну помоћ нама грешницима, мада наш језик није у стању да Те достојно прослави, из дубине свога скрушеног срца певамо Ти овако:

Радуј се, Посреднице спасења грешних!

Радуј се, Ти, Која тражиш залутале!

Радуј се, Неочекивана Радости грешника!

Радуј се, Ти, Која подижеш пале!

Радуј се, Заступнице пред Богом која спашаваш свет од беда!

Радуј се, јер од гласа Твојих молитава дрхте демони!

Радуј се, јер се анђели томе радују!

Радуј се, јер и нас на земљи рођене сила Твојих молитава испуњава весељем!

Радуј се, јер нас тиме ослобађаш из глиба грехова!

Радуј се, јер гасиш пламен наших страсти!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 5.

Господе, показао си нам богопослану звезду, чудотворну икону Мајке Твоје, јер се гледајући на њен лик телесним очима, умом и срцем уздижемо ка њој и са њом скупљамо око Тебе, певајући: Алилуја!

Икос 5.

Видевши анђели чувара хришћана како им Божија Мајка помаже у поруци, подизању и спасењу њиховом, похиташе да овако завапе часнијој од херувима и неупоредиво славнијој од серафима:

Радуј се, Ти, Која са Сином Твојим и Богом вечно царујеш!

Радуј се, Ти, Која Њему стално приносиш молитве за хришћански род!

Радуј се, Наставнице хришћанске вере и побожности!

Радуј се, Ти, Искоренитељко јереси и штетних раскола!

Радуј се, Ти, Која чуваш душу и тело од саблазни!

Радуј се, Ти, Која избављаш од опасних напасти и изненадне смрти без покајања и светога причешћа!

Радуј се, Ти, Која дарујеш непосредан крај онима који се надају у Тебе!

Радуј се, Ти, Која и по смрти стално посредујеш код Сина Свога за душу која је отишла на суд Божији!

Радуј се, Ти, Која ову Својим материнским заступништвом избављаш од вечних мука!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 6.

Свети Димитрије Ростовски јави се, као проповедник Твога дивнога милосрђа, које си показала неком грешнику, и описујући велика и славна и дивна дела Божија, јављена преко Тебе, записа и ово дело Твоје милости за поуку и утеху свима вернима, да и они који се налазе у гресима, невољама, мукама и бедама много пута свакога дана са вером приклоне колена у молитви пред Твојом иконом, и избавивши се ових, завапе Богу: Алилуја!

Икос 6.

Као пресветла зора засија нам Твоја чудотворна икона Богомати, терајући мноштво беда и мука од свих који Ти са љубављу певају овако:

Радуј се, Исцелитељко наша, од телесних болести!

Радуј се, Утешитељко у нашим душевним патњама!

Радуј се, Ти, Која нашу жалост претвараш у радост!

Радуј се, Ти, Која оне који су без наде искреном надом веселиш!

Радуј се, Хранитељко гладних!

Радуј се, Одећо нагих, радуј се Утехо удовица!

Радуј се, сиротица без матере невидљива Неговатељко!

Радуј се, Заштитнице неправедно гоњених и увређених!

Радуј се, Ти, Која по правди кажњаваш оне који прогањају и вређају!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 7.

Пошто је Законодавац, праведни Судија Господ сам хтео испунити закон и показати неисцрпно Своје милосрђе, прихватио је усрдну молбу Твоју, Преблагословена Мати Дјево за грешног човека, говорећи: закон наређује да син поштује мајку. Ја сам Син Твој, а ти Мати Моја, Ја сам дужан да Те поштујем и послушам Твоју молбу; нека буде дакле како хоћеш; сада се њему опраштају греси Тебе ради. А ми, видећи такву силу молитве наше заступнице за опроштај наших грехова, прослављамо љубав и неисказано милосрђе Њено, певајући: Алилуја!

Икос 7.

Јави се свима вернима ново чудо и славно знамење, јер си не само Мајци Твојој, него и Њеном пречистом лику изображеном на дасци даровао, Господе, моћ чудотворства; дивећи се овој тајни са скрушеношћу срца вапијемо Њој:

Радуј се, Откровење Божије премудрости и доброте!

Радуј се, Тврђаво вере!

Радуј се, Јављање благодати!

Радуј се, Дару знања корисних за душу!

Радуј се, Победнице над штетним за душу учењима!

Радуј се, лако Савлађивање грешних навика!

Радуј се, Ти, Која дарујеш реч премудрости онима који траже!

Радуј се, Ти, Која неразумне чиниш разумним!

Радуј се, Ти, Која дарујеш разум деци која тешко уче!

Радуј се, добра Чуварко и Наставнице младежи!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 8.

Чудно и страшно виђење показа неком грешном човеку доброту Господа, Који му посредовањем Богоматере опрости грехе; зато отада исправивши свој живот поживе угодно Богу. Тако и ми, видећи славна дела и на много начина показану Божију премудрост у свету и нашем животу, удаљимо се од земаљске сујете и непотребних светских брига и уздигнимо ум и срце наше на небо певајући Богу: Алилуја!

Икос 8.

Пребивајући на небесима, ниси се удаљила ни од нас на земљи, Премилостива Царице неба и земље; иако си Се по смрти узнела на небо Својим пречистим телом ипак ниси оставила грешну земљу, јер се јављаш као учесница старања Сина Твога хришћанском роду - зато Те по дугу славимо:

Радуј се, Ти, Која си светлошћу Твоје пречисте душе обасјала целу земљу!

Радуј се, Ти, Која си развеселила небеса чистотом Свога тела!

Радуј се, Света Послужитељице старања Сина Твога о хришћанском роду!

Радуј се, искрена Заштитнице целог света!

Радуј се, Ти, Која си све нас поред крста Сина Твога учинила синовима!

Радуј се, Ти, Која нам увек показујеш материнску љубав!

Радуј се, искрена Дародавко свих телесних и душевних дарова!

Радуј се, Ти, Која молиш за наша привремена добра!

Радуј се, Ти, Која вернима отвараш двери Христовог Царства!

Радуј се, јер и на земљи испуњаваш њихова срца чистим весељем!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 9.

Цела анђелска природа задиви се Твоме милосрђу, Господе, јер си роду хришћанском даровао јаку и топлу Покровитељку и Помоћницу, Која са нама невидљиво пребива и слуша како Ти певамо: Алилуја!

Икос 9.

Речит говорник, али не Богом просвећен, узалуд говори да је клањање светој икони исто што и клањање идолу, јер не разуме да се част, која се одаје светој икони, односи на саму Богородицу. А ми, знајући не само ова добра, него чувши од верних људи за многа чуда, која је учинио лик Богоматере, и сами клањајући се Њој примамо што је потребно за привремени и вечни живот и весело кличемо Богородици:

Радуј се, јер се од светог лика Твог чуда дешавају!

Радуј се, јер се премудрост и ова благодат сакри од мудрих и паметних овога века!

Радуј се, јер се она откри деци у вери!

Радуј се, јер прослављаш оне који Те прослављају!

Радуј се, јер посрамљујеш оне који Те се одричу пред свима!

Радуј се, јер избављаш од потопа, огња и мача, од смртоносних рана и свакога зла, оне који Ти притичу!

Радуј се, јер милостиво лечиш све људске душевне и телесне болести!

Радуј се, јер Твојим молитвама брзо стишаваш праведни гнев Божији на нас!

Радуј се, јер си тихо пристаниште од бура онима који плове по животном мору!

Радуј се, јер нас и по завршетку нашег земаљског пловљења с надом приводиш на тиху обалу царства Христовог!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 10.

Да би једног грешника спасла са његовог заблуделог пута, показала си му, Преблагословена, дивно виђење Твоје пречасне иконе да се, видећи чудо, покаје и подигнут из греховне дубине милостивим старањем Твојим завапи Богу: Алилуја!

Икос 10.

Богородице Дјево, потпора си девојкама и свима који Ти притичу, јер Творац Неба и Земље уселивши се у утробу Твоју и родивши се од Тебе, објави Тебе увек Дјеву као чувара девичанства, чистоте и чедности и залог сваке врлине, и све научи да Ти певају:

Радуј се, Стубе и Одбрано девичанства!

Радуј се, невидљива Чуварко чистоте и чедности!

Радуј се, девојкама добра Наставнице!

Радуј се, добра Украситељко и Посреднице невестама!

Радуј се, жељено Савршенство добрих супружника!

Радуј се, брзо Разрешење матера породиља!

Радуј се, Васпитачице и милостива Чуварко деце!

Радуј се, Ти, Која увесељаваш бездетне родитеље плодовима вере и духа!

Радуј се, Утехо жалосних мајки!

Радуј се, скривено Весеље чистих девојака и удовица!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 11.

Смерно певање приносимо ми недостојни Теби, Дјево Богородице: не презри глас Твојих чеда, јер Теби прибегавамо у искушењима и мукама и пред Тобом у невољама проливамо сузе, певајући: Алилуја!

Икос 11.

Гледамо Свету Дјеву као свећу која баца светлост онима у тами греха и долини плача, јер духовним огњем Својих молитава, запаљеним ради вођења и утехе преводи незалазној светлости све који је поштују, призивајући овако:

Радуј се, Зраку сунца правде Христа Бога нашега!

Радуј се, Ти, Која просвећујеш нечисту савест!

Радуј се, Ти, Која добро знаш све тајне и тешке мисли и зато приличи да Ти кажемо!

Радуј се, Ти, Која посрамљујеш лажне пророке и празна гатања!

Радуј се, Ти, Која у часу сумње стављаш у срце добру мисао!

Радуј се, Ти, Која увек пребиваш са онима који бораве у посту, молитви и мислима о Богу!

Радуј се, Ти, Која бодриш и поучаваш верне пастире цркве!

Радуј се, стална Утехо богобојажљивих монаха и монахиња!

Радуј се, беспрекорна Заштитнице грешника који се кају пред Богом!

Радуј се, топла Посреднице свих хришћана!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 12.

Богородице измоли нам од Сина Твога и Бога божанску милост; пружи нам руку помоћи; отерај од нас сваког непријатеља и противника; умири живот наш да не погинемо немилосрдно, без покајања, него нас прими у вечни дом да радосно певамо Богу, Који нас преко Тебе спасава: Алилуја!

Икос 12.

Спевајући Твоје неисказано материнско милосрђе према човеку грешнику, величамо Те сви као чврсту Заштитницу за нас грешнике и клањамо се Теби, Која се молиш за нас, јер верујемо и надамо се да ћеш измолити од Сина Твога и Бога добра и вечна времена онима који Ти са љубављу певају овако:

Радуј се, Ти, Која сатиреш све насртаје и искушења која долазе од света, тела и ђавола!

Радуј се, неочекивано Умирење жестоких непријатеља!

Радуј се, несхватљиво Исправљање покајаних грешника!

Радуј се, брза Утешитељко изнемоглих од жалости и туге!

Радуј се, Ти, Која нас снабдеваш благодаћу смирења и трпљења!

Радуј се, Ти, Која општим укоравањем спасаваш преступнике заклетве и неправедне!

Радуј се, Ти, Која миром и љубављу штитиш од међусобних борби и непријатељстава!

Радуј се, Ти, Која нас невидљиво одвраћаш од штетних намера и неразумних жеља!

Радуј се, стална Помоћнице у добрим намерама нашим!

Радуј се, свима нама Помоћнице у смртном часу!

Радуј се, Ти, Која вернима дарујеш неочекивану радост!

Кондак 13.

О, Многослављена Мати, Која си у утроби носила бесконачног Бога и родила Радост целоме свету; примивши садашњу песму, претвори у радост све наше жалости, од сваке напасти избави и свих будућих мука ослободи оне који Ти вапију: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)


Image may contain: 1 person  

Тропар (глас 4.)

Данас се, верни људи, духовно веселимо прослављајући искрену Заштитницу хришћанског рода и притичући Њеној пречистој икони вапијемо овако: о Премилостива Владичице, подари Неочекивану Радост нама, оптерећеним гресима и многим невољама и избави од сваког зла, молећи Сина Твога, Христа Бога нашега, да спасе душе наше.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.