уторак, 22. мај 2018.

22. Мај - Срећан празник - Пренос моштију светог оца НИКОЛАЈА МИРЛИКИЈСКОГ ЧУДОТВОРЦА! Срећна слава на многаја љета!

Овај светитељ родио се у граду Патари, у Ликији. Родитељи његови, Теофан и Нона били су људи знаменити, високородни и богати и чинили су многе милостиње према сиромашнима. Био је то велики угодник Божији, велики Чудотворац и изврсни посредник пред Богом. Још као дете дали су га родитељи његови да учи Свето Писмо, те пошто се одликовао природном бистрином ума и руководством Светог Духа, за кратко време стекао је велику мудрост.
Име је добио по свом стрицу Николају, епископу града Патаре. Замонашио се у манастиру "Нови Сион" и још за живота народ га прозва Светитељем. Био је изабран за архиепископа града Мира у Ликији, где је и сахрањен након смрти, 343 године. Одатле је под најездом Муслимана, 1087. године, народ склонио његове свете мошти у Бари у Италији. Пренос моштију је извршен по чудесном сновиђењу једног христољубивог, побожног и праведног монаха, коме се јавио Свети Николај и рекао да се његове мошти пренесу у Бари, који је у то време био под православним патријархом. Како је речено тако је учињено. Приликом преноса светих моштију, десила су се многа чудеса. Исцелише се болесни, хроми и слепи, глуви и бесомучни. Та чудеса и чудесна исцељења дешавају се и дан данас. Зато многи хришћански ходочасници походе град Бари, где је временом саграђена и црква у знак захвалности и част његову, и долазе ту из разних крајева света на поклоњење чудесним моштима и кивоту светитеља Николаја.

При преносу светитељских моштију догоде се многа чудеса, како од додира моштију, тако и од мира, које се изобилно точило из моштију. Још се у овај дан спомиње чудо светог Николаја над Стефаном Дечанским, краљем српским; наиме, како је светитељ Николај повратио вид слепоме краљу Стефану (в. 6. децембар).

Fotografija Света Петка Ђунис.   


Тропар, гл. 4.

Дошао је дан великог славља, град Бари се радује и с њим се сва васељена весели, песмама и појањем духовним. Данас је светло славље, пренос часних и многоисцелитељних моштију, светитеља и чудотворца Николаја, који као сунце које не залази сија својим светлим зракама разгони таму искушења и напасти онима који га са вером призивају: Спаси нас, као заштитник наш, велики Николаје.
 
Fotografija Света Петка Ђунис.   
 
СВЕТИ НИКОЛА - Пренос моштију

Црква Светог Николу, односно његово упокојење, прославља 6. децембра по старом, јулијанском, односно 19. децембра по новом, грегоријанском календару. Они који Светог Николу славе као своју крсну славу, обично славе онај дан, у народу познат као Никољдан.

Ређе се као слава прославља такозвани ,,летњи" Свети Никола - Пренос моштију Светог Николе из Мире у Бари. Обично се овај дан, који Црква прославља 9. односно 22. маја, обележава као преслава - други празник славског светитеља. Пошто у свим православним земљама, па и код нас, постоји велики број храмова посвећених светом Николи, често се баш овај ,,летњи" Свети Никола прославља као храмовна слава.

Никољдански тропар, на црквенословенском језику гласи овако:

,,Правило вјери и образ кротости, воздержанија учитеља јави тја стаду твојему, јаже вешчеј истина. Сего ради стјажал јеси смиренијем високаја, нишчетоју богатаја: отче свјашченоначалниче Николаје, моли Христа Бога, спастисја душам нашим."

Што значи:
Као правило вере и пример кротости, као учитеља уздржања показа те стаду твоме истинитост подвига твојих. Стога си стекао смирењем - духовну висину, а сиромаштвом - богатство. Оче први међу свештеницима, Николаје, моли Христа Бога да нас спасе.

Поред тропара постоји и кондак, јок једна кратка песма која нам саопштава најважније о празнику. Кондак Светом Николају написао је велики црквени писац свети Теодор Студит:

,,В Мирјех свјате свјаштеченодјејствитељ показалсја јеси: Христово бо преподобне јевангелије исполнив, положил јеси душу твоју о људех твојих, и спасал јеси неповинија от смерти: сего ради освјатилсја јеси, јако велики тајник Божија благодати."

У Мири си се, свети показао као свештеночинитељ. Јер Христово, преподобни, испунивши јеванђеље, положио си душу своју за своје људе, и недужне си од смрти спасао. Због тога си свет, као учесник велике тајне Божије благодати.

И Пренос моштију има свој тропар. Може се наћи у књизи која се зове Зборник (црквених богослужбених песама , псалама и молитава). Посебно лепим речима овог и на Истоку и на Западу омиљеног светитеља, слави кондак Преноса моштију:

,,Пошто су твоје мошти изашле, попут звезде, са истока до запада, море се осветило проласком твојим и град барски кроз тебе ће примити благодат: нама чинећи јавио си се као особити, предивни и милостиви чудотворац."
 
Fotografija Света Петка Ђунис.    
 
Кондак, гл. 3.
Изађоше као звезда од истока до запада, твоје мошти, светитељу Николаје, море се осветило путовањем твојим и град Бари је добио тобом благодат: Због нас си се показао, као изабрани, предивни и милостиви чудотворац.
 
Fotografija Света Петка Ђунис.    
 Мошти Светог Николе у Барију

Многи народ одлази тамо на поклоњење светитељу, и целива његове свете мошти и кивот. Неколико година после пренесења чесних моштију светитељевих, сам се светитељ Николај јави једноме монаху у граду Бари и нареди да се његове мошти ставе под свети престо у олтару. И бише положене тамо чесне мошти које точаху из себе свето миро. То се и сада може видети тамо, и то миро се даје на исцелење од сваковрсних болести, у славу Христа Бога нашег, прослављеног у светитељу његовом, са Оцем и Пресветим Духом Његовим, сада и увек и кроза све векове, амин.
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSqTY3Opir3SsI7QtP1RZoAy7QRAG8c34u5cRx2jUtjtJ_cPpmwSXsJUH7gn1uomDlI7GvRII783Ma7jNWusw47lyZZFGGorpLyfmWsvEWrWWoeLED3SBxWiby_ILRYEdqNPweHLWYmsQH/s1600/linija+za+slave.gif.gif

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.