Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i
Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a
na taj dan domaćice mese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve
komšije.
Foto: Thinkstock
Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!
Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po
julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan
se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan "pčelom crkve
Hristove", koja nosi med vernima i žaokom svojom, bode jeretike -
bezbožnike.
U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog
testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv
za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i
ona ukrašava na poseban način.
Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u
snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se
rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi
šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji
se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.
Tri recepta za vasilice naći ćete u našoj galeriji
slika, a bez obzira na to koji izaberete, ne zaboravite da njima
počastite i svoje prve komšije kako bi cela godina prošla u skladu i
prijateljstvu.
Foto: Thinkstock
Vojvođanske vasilice sa medom.
Sastojci: 800 gr brašna, 200 g masti, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.
Priprema:
Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite
meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa
svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i
isecite na trake koje ćete koristiti za ukras. Ostale lepinje preklopite
na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom.
Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju
još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i
prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih
okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica
vezanih u snop crvenim koncem.
Foto: Thinkstock
Vasilice od lisnatog testa. Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 jaje, 3 dl mleka, 250 g margarina, med za premazivanje.
Priprema:
Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite
testo. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za
lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta. Ponovite to još
dva puta dok ne utrošite margarin. Razvite konačno testo debljine prsta,
isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C. Služite tople i
prelivene medom.
Foto: Thinkstock
Vasilica od projinog brašna. Sastojci: 3 šoljice
projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1
prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.
Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte
izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko
200 C.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.