четвртак, 29. децембар 2016.

GUSLAR FILIP VIŠNJIĆ: Najpoznatiji tvorac srpskih epskih pesama, umro je na današnji dan


Na današnji dan 29. decembra 1834. godine umro je najpoznatiji srpski guslar i tvorac najpoznatijih srpskih narodnih pesama Filip Višnjić.


višnjičić


Filip Višnjić je rođen 25. aprila 1767. godine na Majevici u selu Gornja Trnova kao Filip Vilić, ali je kasnije dobio prezime Višnjić, po nadimku majke- Višnja.

Kao dete oslepeo je od velikih boginja i zbog toga je postao profesionalni pevač. Pevao je o borbama protiv Turaka na svojim putovanjima po Srbiji. Prvom srpskom ustanku se priključio 1809.godine i tako postao ”pesnik bune”. Nakon sloma ustanka seli se u Srem i nastavlja da putuje po selima i gradovima širom Srema i Bačke, po Slavoniji i Banatu pevajući pesme. Glavno mesto u njegovim pesmama zauzimale su pesme o srpskoj buni koje je sam ispevao.
Sa Vukom Karadžićem se sreo u manastiru Šišatovac 1815. godine. Tada je Vuk zapisao 17 njegovih pesama, 4 stare  i 13 novih. Pesme je stvarao tako što je ispitivao ratnike kada su se vraćali iz boja, ko je predvodio, gde su se tukli, ko je poginuo, protiv koga su išli, itd.
Najpoznatije njegove pesme su: Početak bune protiv dahija, Boj na Mišaru, Smrt Marka Kraljevića.

  
                                

spomenik filipu višnjiću u krusevcuSpomenik Filipu Višnjiću u Kruševcu   


Izvor Opanak.rs 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.