недеља, 18. децембар 2016.

Срећан празник Свети Сава Освећени! Срећна слава!

Image may contain: one or more people

Молитва преподобном и богоносном оцу нашем САВИ ОСВЕЋЕНОМ (говори се на дан празновања његовог спомена)

О, предивни и свехвални угодниче Божији, преподобни оче Саво! Стојећи данас скрушено у светом храму твом пред светом иконом твојом и радосно празнујући пресветли спомен твој, прослављамо тебе, заштитника нашега. Поштујући велику смелост коју имаш пред Господом, смирено те молимо, Преблажени: прими милостиво од нас ове похвалне песме, које ти из љубави и усрђа приносимо и, пошто имаш велику смелост пред Господом, похитај да својим богоугодним заступништвом од Цара над царевима и Господара над господарима измолиш да простре своју велику и богату милост на нас грешне, да нам пода дух праве вере, дух знања и љубави, дух мира и радости у Духу Светоме, да нас избави од недаћа и искушења, да нам ниспошље све што је корисно за спасење душа наших. Свима православнима нека ниспошље мир, тишину, спокојство, усрдност у испуњавању Његових заповести, изобиље плодова земаљских; и нека избави целу земљу нашу од глади, земљотреса, поплаве, огња, мача, најезде иноплеменика, међусобних сукоба, смртоносних рана и од свакога зла. О, Угодниче Божији, не презри мољења ова, него услиши нас који ти се молимо и под окриљем своје заштите сачувај нас (и ову обитељ) од лукавстава видљивих и невидљивих непријатеља, да се удостојимо да живот свој скончамо у покајању и примимо вечна добра у Царству Христа Бога нашега, у коме нека са тобом и свима Светима прослављамо поклоњења достојно Име Пресвете Тројице, Оца и Сина и Светога Духа, у векове векова. Амин.

Резултат слика за Преподобни Сава Освећени Јерусалимски

Преподобни Сава Освећени Јерусалимски

Свети Сава Освећени је постао монах у осмој години живота у својој отаџбини Кападокији у Малој Азији. У узрасту од осамнаест година долази у Свету земљу, где постаје послушник светог Јевтимија Великог. Године 478, он долази на место данашње Лавре по једном откровењу ангела Господњег и ту почиње организовање монашког живота.
Пошто прва мала црква, названа Теоктистос (од Бога сачињен), која је била посвећена Светом Николају, није била довољна за потребе братства, Свети Сава подиже велику цркву, данашњи католикон манастира, посвећен Благовестима Пресвете Богородице. Овај саборни храм Лавре је освећен 502. године. Велике светиње су и испосница великог бранитеља и учитеља православља светог Јована Дамаскина, испосница Светог Саве, висока кула-пирг из времена цара Јустинијана

Свети Сава Освећени је по својој светости постао познат у читавом свету. Умро је 532. године. Унутар цркве је постављен стаклени кивот са нетрулежним моштима Светог Саве Освећеног (438 – 532. године), које су успешно враћене, након много векова, 1965. године.
Манастир је четрнаест пута у својој историји доживео разне непријатељске нападе.

No automatic alt text available.   
Жезал Светог Саве

Према живом предању, Свети Сава Освећени оставио је завештање да се после његове смрти његов жезал – патерица преда архијереју царског рода и истог имена кад буде дошао у манастир. Када је свети Сава (српски) први пут посетио овај манастир, 1229. године, ово завештање је испуњено. Жезал Светог Саве Освећеног, који се налазио на зиду цркве, припао је Светом Сави (српском). Овај жезал се и данас чува у светогорској ћелији која се зове Патерица. Тад је Свети Сава српски добио и чудотворну икону пресвете Богородице Тројеручице, која се и данас чува у манастиру Хиландару. И добио је чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице, која се чува у испосници Светог Саве у Кареји, на Светој гори

 Image may contain: outdoor   
Манастир Светог Саве Освећеног (Мар Саба) је основао Свети Сава Освећени 485. године и још тада је назван Велика лавра. Православни манастир Светог Саве Освећеног најзначајнији је манастир јудејске пустиње. Налази се у срцу пустиње измећу Витлејема и Мртвог мора. Подигнут је на стрмој западној страни Кедронске долине.

Image may contain: outdoor   
Гробница Светог Саве Освећеног

Тропар, глас 8.

Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Саво оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Image may contain: indoor 

Мошти Светог Саве Освећеног

Кондак, глас 8.

Од младости си принео Богу непорочну жртву у врлинама, Саво блажени, и био си мисионар побожности. Зато си постао похвала светих и хваљени житељ пустиње, па ти кличемо: Радуј се, Саво милостиви!

Света Петка Ђунис

 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.