ČUVENA RUSKA SALATA: Neizostavni element svake velike trpeze – u posnom i u mrsnom obliku!
Čuvenu rusku salatu prvi put je pripremio Lucien Oliver, ruski
kuvar poreklom iz Belgije, u restoranu Ermitaž u Moskvi 1860. godine.
Nakon Oktobarske revolucije i velikog siromaštva koji je zahvatio Rusiju
većina osnovnih sastojaka zamenjena je pristupačnijim i praktičnijim
sastojcima, tako da ruska salata danas ima vrlo malo zajedničkog sa
izvornim receptom koji je do danas ostao tajna.
Na našim prostorima je veoma popularna i neizostavni je element svake
velike trpeze, a recept postoji i u mrsnoj i u posnoj varijanti.
Recept za mrsnu rusku salatu:
300 gr majoneza
200 g kisele pavlake
100 g praške šunke (umesto šunke možete dodati i obareno pileće belo meso ili kobasice)
200 gr graška
2 krompira
6 šargarepa
4 kisela krastavca
senf
sok od pola limuna
so i biber po ukusu
Priprema: Obarite krompir, šargarepu i grašak. Na sitne kockice isecite šunku,
krastavčiće, krompir i šargarepu. Umutite mikserom majonez i pavlaku, a
zatim dobijenu smesu pomešajte sa iseckanim povrćem, šunkom i graškom.
Na kraju dodajte kašičicu soka od limuna, malo senfa i začin po ukusu.
Rusku salatu servirajte hladnu.
ruska salata
Recept za posnu rusku salatu:
2 konzerve tunjevine (može i bareni oslić)
300 gr posnog majoneza
3 veće šargarepe
4 kisela krastavca
2 krompira
200 g graška
biber
so
1 kašičica balzamiko sirćeta ili limunovog soka
Priprema:
Obarite krompir, šargarepu i grašak, pa ih zatim iseckajte na sitne
kockice. Dodajte sitno iseckane krastavčiće i ribu, začinite po ukusu, a
zatim dodajte posni majonez i sve zajedno umešajte. Na kraju dodajte i
kašičicu balzamiko sirćeta ili limunovog soka, pa opet sve zajedno dobro
promešajte. Salatu služite prohlađenu.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.