Bаklаvа je zapravo vrsta slatke pite koja se može praviti na
različite načine u zavisnosti od vrste nadeva i sirupa kojim se preliva.
Ova orijentalna poslastica karakteristična za balkanske kuhinje i vrlo
je popularna kao desert u našoj zemlji i okolini. Može se smatrati
tradicionalnim jelom srpske, crnogorske, bosаnske, mаkedonske, bugаrske,
grčke i turske kuhinje.
Predtavljamo vam recept za Baklavu sa suvim šljivama i orasima:
Potrebni sastojci:
Predtavljamo vam recept za Baklavu sa suvim šljivama i orasima:
Potrebni sastojci:
- 500g gotovih kora
- 300g suvih šljiva bez koštica
- 250g mlevenih oraha
- 5 kašičica meda
- 250g maslaca i kašika ulja (za premazivanje kora) ili ako postite umesto putera koristite biljni margarin
- 700g sećera
- 800ml vode
- Sok od jednog limuna
Šljive oprati u toploj vodi, dobro iscediti, iseckati i pomešati sa mlevenim orasima.
U šerpu istopiti 250 g maslaca sa jednom kašikom ulja. Ovo će služiti za premazivanje kora.
Ređati po 4 kore jednu na drugu, svaku premazati sa istopljenim maslacem.
Na početak naređanih kora staviti mešavinu iseckanih šljiva, oraha i dodati jednu kašičicu meda.
Zamotati u rolnu i ponoviti postupak sa preostalim korama.
Rolne poređati u pleh i iseći na kocke i premazati preostalim maslacem.
Baklave peći u rerni zagrejanoj na 200 °C i paziti da ne izgore.
Dok se peku baklava napraviti preliv, tako što ćete staviti šećer, vodu i sok od limuna da proključa, a zatim kuvati sirup 10 minuta.
Ispečenu baklava ohladiti bar 10 minuta i ujednačeno preliti vrućim sirupom.
U šerpu istopiti 250 g maslaca sa jednom kašikom ulja. Ovo će služiti za premazivanje kora.
Ređati po 4 kore jednu na drugu, svaku premazati sa istopljenim maslacem.
Na početak naređanih kora staviti mešavinu iseckanih šljiva, oraha i dodati jednu kašičicu meda.
Zamotati u rolnu i ponoviti postupak sa preostalim korama.
Rolne poređati u pleh i iseći na kocke i premazati preostalim maslacem.
Baklave peći u rerni zagrejanoj na 200 °C i paziti da ne izgore.
Dok se peku baklava napraviti preliv, tako što ćete staviti šećer, vodu i sok od limuna da proključa, a zatim kuvati sirup 10 minuta.
Ispečenu baklava ohladiti bar 10 minuta i ujednačeno preliti vrućim sirupom.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.