BAKLAVA SA SUVIM ŠLJIVAMA I ORASIMA: Ukusna poslastica za celu porodicu koja može biti i posna
Bаklаvа je zapravo vrsta slatke pite koja se može praviti na
različite načine u zavisnosti od vrste nadeva i sirupa kojim se preliva.
Ova orijentalna poslastica karakteristična za balkanske kuhinje i vrlo
je popularna kao desert u našoj zemlji i okolini. Može se smatrati
tradicionalnim jelom srpske, crnogorske, bosаnske, mаkedonske, bugаrske,
grčke i turske kuhinje. Predtavljamo vam recept za Baklavu sa suvim šljivama i orasima: Potrebni sastojci:
500g gotovih kora
300g suvih šljiva bez koštica
250g mlevenih oraha
5 kašičica meda
250g maslaca i kašika ulja (za premazivanje kora) ili ako postite umesto putera koristite biljni margarin
Za sirup -preliv:
700g sećera
800ml vode
Sok od jednog limuna
Priprema:
Šljive oprati u toploj vodi, dobro iscediti, iseckati i pomešati sa mlevenim orasima. U šerpu istopiti 250 g maslaca sa jednom kašikom ulja. Ovo će služiti za premazivanje kora. Ređati po 4 kore jednu na drugu, svaku premazati sa istopljenim maslacem. Na početak naređanih kora staviti mešavinu iseckanih šljiva, oraha i dodati jednu kašičicu meda. Zamotati u rolnu i ponoviti postupak sa preostalim korama. Rolne poređati u pleh i iseći na kocke i premazati preostalim maslacem. Baklave peći u rerni zagrejanoj na 200 °C i paziti da ne izgore. Dok se peku baklava napraviti preliv, tako što ćete staviti šećer,
vodu i sok od limuna da proključa, a zatim kuvati sirup 10 minuta. Ispečenu baklava ohladiti bar 10 minuta i ujednačeno preliti vrućim sirupom.
Bakalva sa suvim šljivama Opanak.rs
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.