недеља, 18. децембар 2016.

БОЖИЋ БАТА

Image may contain: 1 person, standing  


Ко је Божић Бата?

У православној традицији не постоји Деда Мраз, односно постоји Свети Никола Мирликијски Чудотворац или Божић Бата, велики хришћански светитељ који се прославио својим Богоугодним делима и милосрђем. Тајно поклањање и даривање које је Свети Никола за живота чинио су основ мита о савременом Деда Мразу. И док је савремени Деда Мраз икона модерног потрошачког друштва у коме је циљ купити што више поклона и тако се показати, дотле је наш Божић Бата симбол дарежљивости и тајног милосрђа да се помогне онима којима помоћ истински и треба. Божић Бата је у православној традицији симбол наше дужности и потребе да помогнемо онима који немају и којима је помоћ потребна: незбринутој деци и сирочадима, бескућницима, болеснима и усамљенима.

Свети Никола је временом комбинован са другим ликовима, нарочито оним из предхришћанске традиције старих Словена и старих Германа; са германским Богом Одином и словенским злим старцем Мразом који је отимао и односио неваљалу децу - Деда Мороз, Деда Мраз …Временом се Деда Мраз, под утицајем хришћанства, преобратио у доброг декицу који је попримио лик и одело Светог Николе. По правилу, славио се, и данас се слави зими и долази деци почевши од дана и славе светог Николе па до Нове године, како код православаца и католика, тако и, у новије време, код свих осталих религија и конфесија.

Интересантно је и то да у Србији Деда Мраз деци долази за Нову годину али не православну тј. Јулијанску – 13 јануара, већ међународну 1 јануара, ону по Грегоријанском календару, као и то да је старац Божић Бата, раније долазио за Божић, одакле му долази и име Божић Бата, а не на дан светог Николе. Објашњења за ову појаву је много али нисмо једини код којих је тако. Слично је и у већини других европских земаља док се у некима, нпр. У Холандији и Пољској, традиција стриктно поштује па тако „Синтерклас“ (у Холандији) односно „Швјенти Миколај“ (у Пољској) деци у походе долазе баш на дан светог Николе.
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.