Alge nazivamo materijaliziranom Sunčevom svjetlošću. Često ljudi osjećaju
priljev snage relativno brzo nakon uzimanja algi, mada se korist od njihove
uporabe povećava vremenom - naročito kod AFA algi koje kombiniraju kozmičku i
zemaljsku energiju.
Sve su alge korisne za nervni sustav ali najdjelotvornije su AFA alge. One
bistre misao i poboljšavaju zapamćivanje i pamćenje uopće. Balansiraju
lijevu i desnu moždanu hemisferu i potpomažu razvoju integralnog ili holističkog
mišljenja koje kombinira logiku s intuicijom. Razvijaju se kreativne
sposobnosti i povećava produktivnost mozga. Stimuliraju više moždane centre (
epifizu - tu se nalazi biološki sat odgovoran za razvoj i sazrijevanje osobe,
za njegovu vezu s kozmosom; hipotalamus - centralna distributivna stanica i
koordinacijski centar mozga, predstavlja vezu sa podsviješću i s vegetativnim
funkcijama; hipofiza - dirigent i koordinator hormonalne djelatnosti). Osim
toga, AFA alga aktivira suptilna osjetila, regulira san, obnavlja živčane
stanice i olakšava njihovu međusobnu vezu.
Krvotvorni učinak mikroalgi potvrđen je u više navrata. U tom pogledu
najveći i najpotpuniji efekt imaju AFA alge.
Blagotvorno utječe na ljude oboljele od anemije zbog neishranjenosti, na
djecu, trudnice, dojilje i žene s materičnim krvarenjem. Normalno i kod svih
ostalih ljudi efekt na krv je izvanredan, a znamo da je krv nosilac vitalnosti
organizma.
Obična, svakodnevna hrana često sadrži mnogo toksina (otrova), otpadnih
tvari i kalorija. Vremenom, takav način ishrane dovodi do intoksikacije
organizma što često rezultira raznim poremećajima i bolestima a često dovodi
i do gojaznosti sa svim njenim neželjenim posljedicama.
Modrozelene alge su 100% kvalitetna hrana bogata svim sastojcima neophodnim
za normalno funkcioniranje organizma u cjelosti usvojiva, ne sadrže ni otrovne
ni štetne tvari, gotovo bez kalorija a uz to djeluju pročišćavajuće,
stimulirajuće i obnavljajuće za tijelo čovjeka.
Kada se osjetimo umorni i radno nesposobni uz glavobolju i probleme s pamćenjem,
najvjerojatnije je uzrok "začepljenje"
organizma otpadnim i štetnim tvarima iz hrane, vode
ili zraka.
Većinu programa za pročišćavanje je teško izvesti i oduzimaju puno
vremena. Najjednostavnije je smanjiti obroke, prestati pušiti i piti alkohol te
u hranu uključiti modro-zelene alge.
Osim što pročišćavaju nagomilane toksine, štetne masnoće i sluz, alge
osiguravaju sve nezamjenjive (esencijalne) amino- i masne kiseline, vitamine i
minerale, jačaju imuni sustav, stimuliraju mozak i štite od oboljenja. Njihova
je uporaba potpuno bezopasna. Naročito su korisne tijekom zime, za djecu i
adolescente, trudnice i dojilje, ljude podložne stresu i velikim umnim i fizičkim
naporima, kronično oboljele i rekonvalescente.
Preporučljivo je započeti polagano. Postoji program za lagani početak,
koji osigurava detoksikaciju (čišćenje) organizma te postepeno privikavanje
na alge. U krajnjoj mjeri rezultati su uvijek blagotvorni, međutim, u početku
jako punovrijedna hrana može djelovati kao lagani šok. Dok se čovjek
nepravilno hrani, ne može se osloboditi toksina. Alge stimuliraju njihovo čišćenje
a siguran znak zato je tzv. ljekovita kriza, koja se može očitovati laganom
glavoboljom, proljevom i određenim neraspoloženjem tijekom prvih nekoliko dana
uporabe.To je znak priljeva toksina, nataloženih u stanicama, u cirkulaciju
krvi - predstavlja dobar znak koji nas ne treba obeshrabriti. Ubrzo nakon toga,
koža, kosa i nokti postaju zdravijim i ljepšim, a svi unutarnji organi počinju
raditi usklađenije i efikasnije.
Preporučam prije korištenja algi ukratko opisati kako spavamo, kakve su
nam pažnja i pamćenje, da li imamo sklonost depresiji, imamo li kakve tjelesne
tegobe, osjećamo li pad energije i kako često... Ako treniramo - kakva su naša
postignuća, kako se dugo odmaramo itd. Nakon nekoliko tjedana možemo
usporediti stanje, odnosno vidjeti učinak.
Prosječne dnevne potrebe odraslih osoba za algama su oko 1 gram. Ako je
organizam iscrpljen ili je došlo do ozbiljnog oboljenja, doza se treba povećati
nekoliko puta s ciljem bržeg obnavljanja i normalizacije biokemijskih
pokazatelja. Pošto su alge hrana, ne postoji opasnost predoziranja, navike i
dr. Jedino kod kelpa koji je bogat jodom treba paziti na preporučenu dozu.
Obvezatno se preporuča povećati unos vode, kod zdravih ljudi to iznosi 2.5
litre dnevno - po mogućnosti piti mineralnu negaziranu vodu a izbjegavati vodu
iz vodovoda ( klorirana je i zagađena), a ako se već ne može izbjeći onda ju
je potrebno prokuhavati.
Budući alge snabdjevaju organizam velikom količinom energije, mnogi ljudi
se opterećuju još težim djelatnostima. Razumnije je tu dopunsku snagu
iskoristiti za obnavljanje organizma ( san i odmor su pri tome jako važni).
Po pravilu, korist od uporabe alge raste vremenom, doza također, što ovisi
o načinu života. Mnogi ljudi osjećaju blagotvorne promjene već prvih
nekoliko dana ili odmah. Drugi mogu imati potrebu za većim količinama i osjećaju
učinak tek nakon mjesec dana.
Budući alge rješavaju problem "skrivenog, staničnog
gladovanja", njihova uporaba može imati nevjerojatne učinke - vraćanje
čula mirisa, smanjenje nervoze kod djece, poboljšanje uspjeha učenika i
studenata, reguliranje sna, olakšanje premenstrualnog sindroma, astme, alergije
i migrene, poboljšava stanja kod anemije, reumatske groznice, Alzheimerove
bolesti, epilepsije, multiple skleroze, raka itd.
Ipak, ne treba očekivati trenutačna čuda - kada je riječ o ishrani
najbolji se učinak postiže nakon 3-6 mjeseci, ovisno o stanju organizma. Ako
uistinu želimo promjeniti stvari na dubljem nivou i ako smo uporni godinama, možemo
doslovno preustrojiti svoje tijelo i uživati u stvarnom zagrljaju zdravlja i
vitalnosti organizma.
Holistička medicina proučava čovjekovo zdravlje na nekoliko nivoa-
tjelesnom, emocionalnom, psihičkom i duhovnom. Na svakom nivou pojedinačno
"hranimo" svoju energiju ovisno od toga s kakvim supstancana i
vibracijama dolazimo u kontakt.
Ako se ograničimo samo na tjelesnu stranu zdravlja, ono ovisi o četiri
osnovna faktora - prehrana, čišćenje organizma, tjelesna aktivnost (vježbanje...)
i odmor. Više pažnje ću sada posvetiti hranjenju i čišćenju tijela:
Prehrana je važna jer njome osiguravamo, neophodne za normalno
funkcioniranje organizma, brojne mikro- i makrohranjive tvari. Mikrohranjive
tvari su vitamini i minerali koji sami po sebi nisu izvori energije. Tu ulogu
imaju makrohranjive tvari (bjelančevine, masti i ugljikohidrati ) pod uvjetom
da ima dovoljno mikrohranjivih tvari. Još u drevnoj kineskoj Knjizi promjena (
Ji czin) piše: "promatraj čime se čovjek hrani i znat ćeš njegovu
bit".
Ishrana se može promatrati s različitih aspekata. Do sada je medicina
promatrala više njene fizičke i kemijske aspekte - kalorije, odnos između
bjelančevina, masnoća i ugljikohidrata, vitamina i minerala dok se u zadnje
vrijeme sve veća pozornost posvećuje suptilnoj
strani prehrane - energiji, informaciji itd.
Zadnjih godina se razvija znanost o staničnoj prehrani koja proučava sve
ove stupnjeve - od odnosa između bjelančevina, ugljikohidrata i masnoća do
energetskih i informacijskih pokazatelja.
Ako je jedna stanica dobro ishranjena posjeduje veći vitalni potencijal i
kao rezultat toga, oboljeva mnogo manje, obnavlja se brže, živi duže i
funkcionira punovrijednije. I dok je ranije za čovjeka bilo od najveće važnosti
stanje mišića, danas je ipak važniji Psiho-neuro-endokrino-imuni sustav.
Što je ljudski organizam više izložen stresu, utoliko je od veće važnosti
pravilna ishrana. Malo ljudi razmišlja o problemima staničnog gladovanja tj.
malo se gleda na kvalitetu onoga što se jede a više na količinu ( kvantitet).
Postoji tvrdnja da čovjek posjeduje urođenu sposobnost izbora hrane prema
potrebama tijela. Na žalost, ne možemo uvijek računati na tu našu intuiciju
budući je kompromitirana suvremenim, neprirodnim načinom života. Od izuzetne
je važnosti svjesni odnos prema ishrani, preodgoj svojih ukusa i navika ovisno
o tome kako smo odlučili usmjeriti svoj život.
Postoje različiti sustavi hranjenja koji nose nešto racionalno u sebi i
primjenjivi su za određene slučajeve, međutim niti jedan se ne može
primjeniti kao panacea. Svaki čovjek ovisno o svom zdravlju, moralnim
vrijednostima, financijskim mogućnostima itd., prolazi kroz različite faze
svog života u kojima primjenjuje jedan ili drugi sustav - ponekad na štetu
vlastitog zdravlja. Slijedi kratka informacija o različitim pristupima
prehrani:
Budući većina namirnica, koje koristimo u svakodnevnoj prehrani, sama po
sebi ne sadrži baš sve neophodne tvari za normalno, skladno funkcioniranje
organizma, potrebno ih je kombinirati. Različita hrana je nalik različitim
ljudima - oni se ne slažu uvijek međusobno. Smatra se da cijeli niz oboljenja
nastaje kao rezultat nepravilne kombinacije nedovoljno punovrijednih namirnica.
Idealno bi bilo, gledajući sa holističkog stanovišta, konzumirati hranu
koja sadrži sve neophodno u sebi, ne mješajući je. Najbliže tom idealu su
mikroalge, proizvodi pčela, voće, povrće, žitarice i mlijeko.
S praktične točke gledišta, najlakše organizmu možemo priskrbiti sve
potrebne sastojke iz - algi. Osim toga, one se dobro kombiniraju (podnose) sa
drugom hranom nadopunjujući je i čineći je lakše iskoristivom (usvojivom).
Budući su alge jako koncentrirana hrana, nije preporučljiva njena samostalna
uporaba ( ona je suplement - dodatak - ostaloj hrani).
Izvor http://hr.anhira.com/
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.