четвртак, 1. новембар 2012.

Trešnjin cvet – tradicija, lepota i miris u jednom

Trešnjin cvet je karakterističan po tome što kada pada, on padne odjednom. Trešnja je biljka koja je izuzetno otporna na niske temperature i tokom zime, neko kraće vreme, može da izdrži temperature i do -28ºC. Uslovi pogodni za razvoj ove biljke podrazumevaju adekvatnu temperaturu, puno svetlosti i bogato i umereno vlažno zemljište. Prevelika količina vlage, tokom dužeg perioda, dovodi do truljenja korena trešnje. Veća količina padavina u fazi dozrevanja plodova, uzrokuje pucanje plodova i povećan, izraženiji napad štetočina i bolesti. Najčešće, ova biljka dostigne visinu od oko 20 metara.

RoziCvetTresnje
CvetTrešnjeCvetTrešnjeCvetTrešnjeUJapanuCvetTrešnjeCvetTrešnje
Trešnjin cvet predstavlja japanski nacionalni cvet i simbol sreće. Zbog toga, već hiljadama godina stara tradicija, koja se naziva ohanami, što na japanskom znači ići i gledati trešnjin cvet, i dan danas živi u ovoj zemlji. Cvetanje trešanja, svakog aprila, predstavlja veliki događaj u Japanu. Izuzetno je teško opisati stanje u kojem se tada Japanci nalaze.
CvetTresnje
U vreme cvetanja trešnje, svi pričaju samo o tome. U hotelima su tada popunjena sva mesta, na radio i televizijskim stanicama se jedan deo programa odvaja za davanje detaljnog izveštaja o njenom cvetanju, isto tako i novine su preplavljene slikama ovog cveta. Ovaj događaj predstavlja prekretnicu u životima Japanaca svake godine. Tada počinje školska godina za đake, ali i fiskalna godina za privrednike. Obzirom na to da se veruje da cvet trešnje svima donosi uspeh, mladenci, za sreću, piju čaj od trešnjinog cveta, a porodice provode ceo dan ispod procvetale trešnje.
CvetTresnje
Pored simbola sreće, cvet trešnje predstavlja i simbol prolaznosti i čistote. Ono što bitno razlikuje Japance od nas, jeste to da, za razliku od nas, Japanci značaj pridaju samom cvetu trešnje, ali ne i plodu.

U Japanu je cvetu trešnje posvećeno nebrojeno mnogo pesama, književnih dela i legendi. Pretpostavlja se da u Japanu ima više od milion stabala ove biljke. Jedno stablo pitome trešnje, Somei Josino, ukrašava i dvorište Bele kuće, a Amerika ga je dobila od Japana, kao znak pružanja prijateljske ruke i otvaranja prema svetu, pre otprilike 150 godina.
Uploaded by
Izvor http://www.virtualnigrad.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.