Nar - infuzija života i zdravlja
Zar vam ne izgleda nestvarno, vanzemaljski...? Mene očarava ova savršena voćka, a vas?
Ponoć je. Ležim, a sve mislim na te -
U tvojoj bašti ja te vidjeh juče, Gdje bereš krupne raspukle granate.
Mila kô zlatno nebo pošlje tuče, U tihu hladu stare kruške one, Sjede ti djeca i zadaću uče.
Nad šedrvanom leptiri se goneI sjajne kapi, sa bezbroj rubina, Rasipaju se, dok polako tone
Jesenje sunce... I kô sa visina Olovni oblak, po duši mi pade Najcrnji pokrov bola i gorčina.
I kobna misô moriti me stade: Što moja nisi, i što smiraj dana Ne nosi meni zvijezde, no jade?
Što moje bašte ostaše bez grana I slatka ploda, što rađa i zrije Na vatri srca?... Gdje su jorgovana
Vijenci plavi?... Gdi je kletva, gdi je?...Vaj, vjetar huji... a ja mislim na te ,I sve te gledam, kroz suzu što lije,
Gdje bereš slatke, raspukle granate.
U tvojoj bašti ja te vidjeh juče, Gdje bereš krupne raspukle granate.
Mila kô zlatno nebo pošlje tuče, U tihu hladu stare kruške one, Sjede ti djeca i zadaću uče.
Nad šedrvanom leptiri se goneI sjajne kapi, sa bezbroj rubina, Rasipaju se, dok polako tone
Jesenje sunce... I kô sa visina Olovni oblak, po duši mi pade Najcrnji pokrov bola i gorčina.
I kobna misô moriti me stade: Što moja nisi, i što smiraj dana Ne nosi meni zvijezde, no jade?
Što moje bašte ostaše bez grana I slatka ploda, što rađa i zrije Na vatri srca?... Gdje su jorgovana
Vijenci plavi?... Gdi je kletva, gdi je?...Vaj, vjetar huji... a ja mislim na te ,I sve te gledam, kroz suzu što lije,
Gdje bereš slatke, raspukle granate.
1910.
ALEKSA ŠANTIĆ
Nar
je drvo, do pet metara visine, koje raste u pojasu Mediterana, u
Turskoj, Persiji, Kini. Biljka dobro podnosi sušu i kod jake suše može
potpuno odbaciti list. Plod nara je šipak, veličine grejpfurta, kožaste,
debele opne, koja u vidu vezivnih traka ispunjava plod. Između ovih
kožastih ljuspi su gusto zbijene i pravilno poredane jarko-crvene
sjemenke. One imaju mesnat omotač, koji je pun soka i ukusan za jelo.
Nar
je veoma bogat kalijem, vitaminom C, a posebno polifenolima. U naru ima
3-4 puta više polifenola nego u soku grožđa ili u crnom vinu. Da
napomenem da polifenoli vrše zaštitu ćelija od slobodnih radikala, te
tako djeluju kao sredstva koja koče upalu, antikancerogeno, usporavaju
arteriosklerozu, pojavu Alzhajmerove bolesti, itd.
Mnoge
legende su vezane za ovo drvo i njegov plod. Egipćani (pronađene slike
voćau kamenu još 2500 godina prije Hrista) su ga smatrali eliksiom
besmrtnosti, u Kini se smatra jednim od tri najzdravija voća budizma i
voćem u kome je skoncentrisana životna snaga.Postoje i mišljenja da je
nar u stvari Drvo života u raju, kojim je Eva zavela Adama. Plod nara se
često spominje i u Bibliji, gdje se ženski obrazi upoređuju s njim.
Biljka
je na latinskom dobila ime prema granus = žito. Od imena
ploda, granatum, izvedeni su neki nazivi. Tako se sok od nara zove
grenadin, i koristi se u pravljenju raznih koktela. Granada, grad u
Španiji, i Grenada, otok i država u Karipskom moru, dobili su ime po
granata jabuci. U sastavu grba grada Granade ima ucrtan nar. Ručna bomba, dobila je ime granata, jer se rasprskava kao zreo nar kada pada sa drveta.
Skoro
ni o jednoj vocki ne postoji vise studija kao o naru. Prema beckom
profesoru Hademaru Bankhoferu nar ublazava tegobe u klimaksu i dobar je
za prostatu. "Ginekolozi su otkrili da jedan nar na dan ublazava tegobe u
klimaksu", objasnjava Bankhofer. U naru su sadrzane materije veoma
slicne estrogenima i zato pozitivno uticu na nivo hormona. Osim toga,
nar je vocka protiv starenja i pomaze mladim zenama sa hormonalnim
problemima. Dame koje ga redovno jedu, imace cvrste nokte i lepu kosu.
Nove studije pokazuju i da biljni hormoni nara snizavaju rizik od pojave
raka prostate. Nar ima pozitivan uticaj na vrednost tumor markera za
prostatu, PSA-markera. Lekari preporucuju muskarcima da svaki dan piju
cetvrt litre soka od nara.
Postoje
tri vrste nara: veoma kiseli i dve sladje vrste koje se jedu. Smatra se
da su najkvalitetniji narovi iz Iraka. Od ploda se moze praviti sok
(osim za pijenje, on daje jedinstven osvezavajuci ukus sosovima i
marinadama za ribu, piletinu i teletinu) i vino, kao i sirup, koji je
veoma osvezavajuci i cest je sastojak koktela (poput "tekila sanrajza"),
kompot, a njegovim semenkama se mogu ukrasavati vocne salate, sladoledi
koji se serviraju s vocem, jogurt, cerealije, palacinke, aperitivi,
dezerti i pudinzi.
Izgled biljke
Nar
je trnoviti grm s jednogodišnjim glatkim i sjajnim lišćem. Cvetovi su
mu jednostavni ili puni, sastavljeni od po dva-tri zajedno. Najčešće su
crveni, a kod nekih sorti mogu biti i beli ili žuti. Cveta od juna do
avgusta. Iz njega se razvijaju okrugli plodovi s crvenim i žutim
prelivima, spolja kožasti dok se u unutrašnjosti nalaze semenke okružene
kiselkastom pulpom, ugodnog ukusa i tamnocrvene boje. Grm se koristi
kao ukras vrtova i terasa ili kao voćka. Razmnožava se margotiranjem u
maju, a novi deo s korenom valja posaditi u običnu vrtnu zemlju na
sunčanom području. U najtoplije doba godine valja biljku zalivati 1-2
puta nedeljno, a na pocetku zime se biljka mora temeljito orezati. Često
se kao dekorativna biljka uzgaja mali nar (Punica granatum var. nana),
no ovi plodovi nemaju privrednog značaja.
Lekovitost nara
Pun je antioksidanata, vitamina A, C, E, kalijuma, folne kiseline, gvožđa i dosta vitamina iz grupe B kompleksa. Sadrži još i oko 15 grama šećera te je ugodnog i pomalo kiselkastog ukusa.
Po
nekim autorima je dobar za rad srca dok je opste prihvaćen kao sredstvo
protiv crevnih parazita među kojima je i trakavica (vidi mačke) koju se
može nalaziti u nedovoljno termički obrađenom mesu. Kora korjena nara i
kožica unutar ploda sadrže tri alkaloida koja su otrovna za crjevne
parazite, ali u određenoj dozi (0,5-0,6 grama) i za čoveka.
Izvor JACINA CAROBNA KUHINJA
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.