субота, 3. новембар 2012.

Nar - infuzija života i zdravlja

Nar - infuzija života i zdravlja
















Zar vam ne izgleda nestvarno, vanzemaljski...? Mene očarava ova savršena voćka, a vas?

Ponoć je. Ležim, a sve mislim na te -

U tvojoj bašti ja te vidjeh juče, Gdje bereš krupne raspukle granate.
Mila kô zlatno nebo pošlje tuče, U tihu hladu stare kruške one, Sjede ti djeca i zadaću uče.
Nad šedrvanom leptiri se goneI sjajne kapi, sa bezbroj rubina, Rasipaju se, dok polako tone
Jesenje sunce... I kô sa visina Olovni oblak, po duši mi pade Najcrnji pokrov bola i gorčina.
I kobna misô moriti me stade: Što moja nisi, i što smiraj dana Ne nosi meni zvijezde, no jade?
Što moje bašte ostaše bez grana I slatka ploda, što rađa i zrije Na vatri srca?... Gdje su jorgovana
Vijenci plavi?... Gdi je kletva, gdi je?...Vaj, vjetar huji... a ja mislim na te ,I sve te gledam, kroz suzu što lije,
Gdje bereš slatke, raspukle granate.

1910. 



ALEKSA ŠANTIĆ



Nar je drvo, do pet metara visine,  koje  raste  u pojasu Mediterana, u Turskoj, Persiji, Kini. Biljka dobro podnosi sušu i kod jake suše može potpuno odbaciti list. Plod nara je šipak, veličine grejpfurta, kožaste, debele opne, koja u vidu vezivnih traka ispunjava plod. Između ovih kožastih ljuspi su gusto zbijene i pravilno poredane jarko-crvene sjemenke. One imaju mesnat omotač, koji je pun soka i ukusan za jelo.
Nar je veoma bogat kalijem, vitaminom C, a posebno polifenolima. U naru ima 3-4 puta više polifenola nego u soku grožđa ili u crnom vinu. Da napomenem da polifenoli vrše zaštitu ćelija od slobodnih radikala, te tako djeluju kao sredstva koja koče upalu, antikancerogeno, usporavaju arteriosklerozu, pojavu Alzhajmerove bolesti, itd.
Mnoge legende su vezane za ovo drvo i njegov plod. Egipćani (pronađene slike voćau kamenu još 2500 godina prije Hrista) su ga smatrali eliksiom besmrtnosti, u Kini se smatra jednim od tri najzdravija voća budizma i voćem u kome je skoncentrisana životna snaga.Postoje i mišljenja da je nar u stvari Drvo života u raju, kojim je Eva zavela Adama. Plod nara se često spominje i u Bibliji, gdje se ženski obrazi upoređuju s njim.
Biljka je na latinskom dobila ime prema granus = žito. Od imena ploda, granatum, izvedeni  su neki nazivi. Tako se sok od nara zove grenadin, i koristi se u pravljenju raznih koktela. Granada, grad u Španiji, i Grenada, otok i država u Karipskom moru, dobili su ime po granata jabuci. U sastavu grba grada Granade ima ucrtan nar.  Ručna bomba, dobila je ime granata, jer se rasprskava kao zreo nar kada pada sa drveta.

Skoro ni o jednoj vocki ne postoji vise studija kao o naru. Prema beckom profesoru Hademaru Bankhoferu nar ublazava tegobe u klimaksu i dobar je za prostatu. "Ginekolozi su otkrili da jedan nar na dan ublazava tegobe u klimaksu", objasnjava Bankhofer. U naru su sadrzane materije veoma slicne estrogenima i zato pozitivno uticu na nivo hormona. Osim toga, nar je vocka protiv starenja i pomaze mladim zenama sa hormonalnim problemima. Dame koje ga redovno jedu, imace cvrste nokte i lepu kosu. Nove studije pokazuju i da biljni hormoni nara snizavaju rizik od pojave raka prostate. Nar ima pozitivan uticaj na vrednost tumor markera za prostatu, PSA-markera. Lekari preporucuju muskarcima da svaki dan piju cetvrt litre soka od nara.


Postoje tri vrste nara: veoma kiseli i dve sladje vrste koje se jedu. Smatra se da su najkvalitetniji narovi iz Iraka. Od ploda se moze praviti sok (osim za pijenje, on daje jedinstven osvezavajuci ukus sosovima i marinadama za ribu, piletinu i teletinu) i vino, kao i sirup, koji je veoma osvezavajuci i cest je sastojak koktela (poput "tekila sanrajza"), kompot, a njegovim semenkama se mogu ukrasavati vocne salate, sladoledi koji se serviraju s vocem, jogurt, cerealije, palacinke, aperitivi, dezerti i pudinzi.



Izgled biljke
Nar je trnoviti grm s jednogodišnjim glatkim i sjajnim lišćem. Cvetovi su mu jednostavni ili puni, sastavljeni od po dva-tri zajedno. Najčešće su crveni, a kod nekih sorti mogu biti i beli ili žuti. Cveta od juna do avgusta. Iz njega se razvijaju okrugli plodovi s crvenim i žutim prelivima, spolja kožasti dok se u unutrašnjosti nalaze semenke okružene kiselkastom pulpom, ugodnog ukusa i tamnocrvene boje. Grm se koristi kao ukras vrtova i terasa ili kao voćka. Razmnožava se margotiranjem u maju, a novi deo s korenom valja posaditi u običnu vrtnu zemlju na sunčanom području. U najtoplije doba godine valja biljku zalivati 1-2 puta nedeljno, a na pocetku zime se biljka mora temeljito orezati. Često se kao dekorativna biljka uzgaja mali nar (Punica granatum var. nana), no ovi plodovi nemaju privrednog značaja.

Lekovitost nara
Pun je antioksidanata, vitamina A, C, E, kalijuma, folne kiseline, gvožđa i dosta vitamina iz grupe B kompleksa. Sadrži još i oko 15 grama šećera te je ugodnog i pomalo kiselkastog ukusa. 
Po nekim autorima je dobar za rad srca dok je opste prihvaćen kao sredstvo protiv crevnih parazita među kojima je i trakavica (vidi mačke) koju se može nalaziti u nedovoljno termički obrađenom mesu. Kora korjena nara i kožica unutar ploda sadrže tri alkaloida koja su otrovna za crjevne parazite, ali u određenoj dozi (0,5-0,6 grama) i za čoveka.
Izvor  JACINA CAROBNA KUHINJA

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.