Zdravstvene koristi crvenog luka
- Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuje da luk pomaže ublažavanje simptoma kao što su kašalj, astma i respiratorne infekcije.
- Rani američki doseljenici koristili su divlji crveni luk za liječenje prehlade, kašlja, astme te za odbijanje insekata.
- U kineskoj medicini, crveni luk je korišten za liječenje angine, kašlja, bakterijskih infekcija i problema sa disanjem.
- Crveni luk je bogat izvor flavonoida, supstanci za koje je poznato da štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja.
- Crveni luk je i prirodni lijek protiv zgrušavanja krvi, jer sadrži supstance sa fibronilitičkom aktivnošću. Ovaj efekat crvenog luka blisko je povezan sa njegovim sadržajem sumpora.
- Obzirom da je bogat sulfidima, crveni luk može pružiti zaštitu protiv raka želuca. Mnogobrojne studije pokazuju da je pola glavice crvenog luka dnevno sasvim dovoljno.
Zanimljivosti o crvenom luku
- Stari Egipćani su obožavali crveni luk. Vjerovali su da njegov oblik i prstenovi simbolizuju vječnost; crveni luk je bio jedina vrsta povrća koju su pravili od zlata.
- Da, znamo, mnogi izbjegavaju crveni luk zbog njegovog mirisa. Međutim, ako nakon crvenog luka pojedete malo peršuna, on vam može pomoći da se otarasite pomenutog mirisa.
- Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, “najteža” glavica crvenog luka teška je nevjerovatnih 4.9 kilograma, a uzgajivač ove džinovske glavice bio je Vincent Throup iz englskog grada Silsdena.
- Sportisti u antičkoj Grčkoj jeli su ogromne količine crvenog luka, jer se vjerovalo da on olakšava ravnotežu krvi.
- U srednjem vijeku, ljudi su plaćali stanarinu lukom ili su ga poklanjali.
Hranjive vrijednosti
- Nizak nivo zasićenih masti, natrijuma i holesterola.
- Bogat vitaminom C, hranjivim vlaknima, vitaminom B6, folatima i manganom.
- Hranjiva vrijednost crvenog luka čini ga odličnom namirnicom za mršavljenje i održavanje optimalnog zdravlja.
- Dobar izvor fruktoligosaharida koji stimulišu rast zdravih bifido bakterija te stvaraju okruženje u debelom crijevu koje ne pogoduje štetnim bakterijama.
Interesantne činjenice
- Crveni luk se počeo uzgajati prije 5 000 godina i to u Aziji i na Bliskom Istoku.
- Može se naći na svim kontinetima, osim na Antarktiku.
- Crveni luk je na šestom mjestu među svjetskim vodećim povrtarskim kulturama.
- Potrošnja crvenog luka u SAD-u u poslednjih dvadeset godina povećana je za 50%.
Crveni luk i suze
Uh, koliko nam se samo puta desilo da čistimo luk i plačemo. Evo par malih savjeta kako da smanjite pojavu suza prilikom čišćenja luka:
- Stavite luk u frižider sat vremena prije čišćenja.
- Čistite ga i sjeckajte pored otvorenog prozora.
- Nosite naočale (obične, sunčane, zaštitne).
- Možete ga čistiti i pod mlazom hladne vode, ali se to ne preporučuje, jer ćete tako “isprati” njegove hranjive sastojke (pribjegavajte ovom koraku, ako ništa drugo ne pomaže).
- Odsijecite korijen na kraju, jer on sadrži najveću koncentraciju enzima koji “proizvodi” suze.
Izvor http://www.minimagazin.info
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.