Trešnja je i japanski nacionalni cvijet i simbol sreće. Tamo se uzgaja dvjestotinjak vrsta i to prvenstveno zbog cvijeta, a ne zbog ploda. Cvijet je trešnje u japanskoj tradiciji, naime, i simbol duha samuraja. U japanskom vrtu stoga ima posebno mjesto. Uostalom, u zemlji izlazećeg sunca izuzetno poštuju sve biljke, jer su one stariji stanovnici Zemlje. Kada trešnje procvjetaju, u Japanu počinju svojevrsni blagdani, posjećuju se vrtovi i izražava divljenje tom stablu. Cijele obitelji provode dan ispod rascvjetale krošnje, vjerujući da će im to donijeti sreću i uspjeh. Mladenci iz istog razloga piju čaj od latica trešnjinog cvijeta, a ako barem jedan dan provedu pod stablom, zajamčen im je skladan brak pun ljubavi. Slavljenje trešnje održano je i ove godine, možda tek ponešto suzdržanije, zbog velike prirodne katastrofe koja je pogodila Japan.
Trešnja je i ljekovita. Sadrži puno vitamina C, folne kiseline, kalcija, željeza, kalija i drugih minerala i vitamina, bogata je antioksidansima, koji uništavaju opasne slobodne radikale u organizmu. Čuva vezivno tkivo, ublažava upale, napose zubnog mesa, pomlađuje, održava kožu lijepom, djelotvorna je protiv reumatskih oboljenja zglobova i kostobolje, pomaže protiv gihta, učinkovita je potpora u dijeti za skidanje viška kilograma. Tko ih voli svježe i sirove, treba ih pojesti što prije, jer ne stoje dugo. Koštica trešnje, kao i koštice u drugom voću, sadrži otrovnu cijanovodičnu kiselinu, no jedna do dvije progutane koštice, neće izazvati nikakve poteškoće, čak ni kod djece. I što onda drugo nego uživati u sezoni trešanja.
Kristina Litvan • Fotografije: 123rf.co
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.