четвртак, 29. новембар 2012.

Čakre&hrana ;)

čakre&hrana ;)


U usporedbi sa ostalim aspektima hranjenja ovaj je aspekt bezrazložno zanemarivan i nedovoljno shvaćan. Zar naš osnovni zadatak na ovom svijetu nije naš duhovni rast i širenje naše svijesti do te mjere, kako bi se otvorili što više prema osnovnim kozmičkim principima - Ljubavi i Svijetlosti.
Sa duhovne točke gledišta najvažniji pokazatelji u ocijeni hrane su njena čistoća kao i energija koju ona daje. Od velikog je značaja odakle ona potječe, donosi li njena uporaba neku štetu ili uzrokuje bol nekome, koliko je svježa i najbliža svom prirodnom obliku, tko je priprema, u kakvom se stanju duha nalazimo dok jedemo, ukoliko je u skladu sa potrebama sadašnje etape našeg razvoja itd. U tom pitanju postoji i nešto tajanstveno i neuhvatljivo, skriveno za ne prosvijećene.
Svako može sam procijeniti  koliko je njegova svakodnevna prehrana čista, svježa i kakve je energetske vrijednosti. Imajući u vidu ulogu Sunca, logično je prihvatiti da su najkorisnije u duhovnom aspektu one hrane, one namirnice koje su najjače povezane s njim - dakle, ponovo mikroalge i neke biljke. Razlika je u tome da alga ima univerzalno usklađujuće djelovanje, dok su biljke više specijalizirane.

Zakoni karme u općim crtama poklapaju se sa zakonima fizike - svakom djelovanju odgovara protudjelovanje (akcija-reakcija). Drugim rječima "što posiješ to ćeš i žnjeti". Čovjek se povezuje s energijama svih stvari i bića koje prolaze kroz njegov život i nosi ih u sebi čak i protiv svoje volje sve dok ne iskuša posljedice ili ih se na neki način uspije osloboditi.
U punom smislu riječi, to se odnosi i na hranjenje - svaka naša stanica čuva uspomenu vezanu za povijest naše hrane. Upravo od toga ovisi prema čemu čovjek osjeća privlačnost i prema tome kako želi živjeti. Ponekad dolazi do unutarnje proturječnosti - čovjek ćuti da ono što radi nije dobro - ali se ne može zaustaviti. Jedan od razloga ove neusklađenosti leži u njegovom načinu prehrane npr. pretjerano stimulirajuća ili nečista hrana, uporaba alkohola, kave, mesa i dr.
Poznato je da su golubovi u principu miroljubiva bića, ali ne u svim uvjetima. Tako je s njima eksperimentirano - jednoj su grupi davali meso a drugoj - žito. U prvoj grupi su se golubovi počeli međusobno tući, dok u drugoj takvih problema nije bilo. Zar se isto ne događa i sa ljudima ? Među nasilnicima koje susrećemo vjerojatno nema mnogo vegetarijanaca.
Predlaže se u budućnosti da ljude sklone prijestupima preodgajamo strogom kontrolom njihove prehrane. Počnimo se već danas odnositi s više odgovornosti prema svojoj ishrani - od toga ovisi ne samo naš život, već i sudbina naše djece, unuka...
Iako za neke od nas tema karme izgleda apstraktno i maglovito, riječ je o jednom velikom kozmičkom zakonu čije negiranje ne znači da nećemo snositi posljedice. Nasilje rađa nasilje i dok ljudi ne prestanu hraniti čak i dojenčad mesom, što se inače prihvaća sasvim normalno, jedva možemo govoriti o istinskom moralu. Za uspostavu mira u svijetu vjerojatno bi najprije trebalo uspostaviti novi odnos prema svemu što je živo. Svatko bi se trebao zamisliti pred sljedećom formulacijom Alberta Schweitzera -" ushit i strahopoštovanje prema Životu u svim njegovim oblicima ".

Postoji mišljenje da je najbolje konzumirati hranu uzgojenu u blizini našeg rodnog mjesta što nam pomaže uskladiti se s njegovim  vibracijama.S druge strane oni koji putuju trebali bi konzumirati hranu koja ih povezuje s mjestima kamo idu. Ako se želimo uskladiti s valovima globalne svijesti i postati stvarnim građanima planete, trebali bi uporabljati hranu sa najrazličitijih točaka zemlje.
Postoje mjesta izuzetno jakih, finih vibracija, koje se prenose hranom koja tamo raste. Njenom postojanom, svjesnom uporabom, čovjek se povezuje s odgovarajućim energijama te aktivira svoje organe i sustave.
S holističke točke gledišta, Zemlja se smatra organizmom sa svojim energetskim sustavom nalik čakrama i meridijanima u ljudskom tijelu. Neka mjesta imaju moćan energetski i duhovni utjecaj budući su u njima skoncetrirani najrazličitiji čimbenici npr. Himalaje u Indiji, vrh Shasta i Klamathsko jezero u SAD-u, Južna Francuska u kojoj raste mediteranski bor od kojeg se izvlači picnogenol, Rila u Bugarskoj, Međugorje... Ako čovjek želi proširiti svoju svijest mogao bi si  pomoći konzumacijom hrane sa tih mjesta. Možda nije daleko trenutak kada će se tom pitanju posvećivati  veća pozornost i nudit se masa proizvoda koja će nas moći uskladiti s odgovarajućim valom vibracija.
Dovoljno je baciti pogled na naš uobičajeni jelovnik kako bi smo se uvjerili u mješanje različitih utjecaja. Rajčice, kukuruz, krumpir, duhan, narandže, banane, lubenice, dinje, kikiriki, masline, meso, riba, pivo, čokolada, kava, začini i mnogi drugi proizvodi i napitci, koje svakodnevno konzumiramo, dolaze sa raznih kontinenta. Teško je vjerovati da ih ne uporabljaju čak i pristalice teorije o hranjenju samo s lokalnom hranom

U knjizi dr Gabriela Cousens " Spiritual Nutrition and the Rainbow Diet" detaljno je opisana dijeta duge. Prema njemu svaka čakra ima svoju boju s kojom se i aktivira. Zato nije svejedno koju boju hrane primamo - različite boje hrane utječu na različite čakre.
Postoji stanovit danonoćni i sezonski ritam postupnog aktiviranja svake čakre a ako ga imamo u vidu možemo odabrati dijetu koja će aktivirati naš energetski sustav.
S tog stanovišta, modro-zelene alge aktiviraju čakre odgovarajućih boja - srčanu čakru aktivira zelena boja, čakru grla - plava i pritom pomažu razvoj kvaliteta kao što su ljubav, srdačnost, dobronamjernost ( srčana čakra), i istovremeno stimuliraju kreativnost, rječitost i spretnost ( čakra grla). Istovremeno se jačaju organi vezani na ove čakre - štitnjača, dišni sustav, srce, timus i preko njega imunitet. Uostalom, AFA je toliko bogata Sunčevom energijom da bez sumnje stimulira sve čakre - što može objasniti njen snažan energizirajući učinak.
Ovo je jedan interesantan pravac u razmišljanju i vrijedi eksperimentirati. Ipak, nemojmo zaboraviti da je riječ o malim dozama i finim utjecajima koji zahtjevaju odgovarajuću senzibilnost da bi se mogli uočiti. Ako nešto ne primjećujemo to ne znači da isto ne postoji.


Ovo je popularna ajurvedska klasifikacija o kojoj možemo lako naći dovoljno informacija. Spomenut ćemo samo najosnovnije.
Tamasična hrana ima najniže vibracije i štetna je budući smanjuje vitalnost. U tu hranu ubrajamo konzerviranu, prerađenu, ustajalu i uopće  hranu niske kvalitete koju masovno konzumiraju ljudi niže zdravstvene kulture.
Rađas hrana nas aktivira i stvara agresivnost - raja znači vladar tj. ta hrana nama upravlja i zarobljava nas. Tu ubrajamo prije svega meso, kobasice, neke jakostimulirajuće namirnice i začine, alkohol i drugo.
Satvična hrana nas uzdiže i puni nas istinom i svjetlošću (sat). Njene fine i nježne vibracije stimuliraju najbolje strane naše prirode. Tu spadaju  koštunjičavo i drugo voće, povrće, mlijeko, med i prirodno, mikroalge - najpunovrijednija hrana na svijetu.
Uporaba hrane iz različitih grupa sasvim sigurno utječe na našu svijest, na naš karakter, na naš svijetonazor, na naša postignuća i naše šanse za uspjeh i sreću u životu. Drugim riječima, način ishrane utječe izravno na našu evoluciju.


Naša prehrana  nije u vezi samo s našim zdravljem, već je uzvišeni čin komunikacije s energijama kozmosa i jedna od najvažnijih metoda ponovnog izgrađivanja i transformacije ljudske prirode - kako na materijalnom tako i na duhovnom nivou.
Značaj hrane postaje veći kad se ima u vidu da je na duboko podsvjesnom nivou  povezana s osjećajem sigurnosti i zadovoljstva. Kada čovjek svjesno odabere čistu i zdravu prehranu to se pozitivno odražava na njegovu psihu. I obrnuto - samorušilaške tendencije psihe rezultat su izbora hrane koja po količini ili kvaliteti ne odgovara tom organizmu.
Od načina prehrane možemo saznati o karakteru datog čovjeka i njegovim problemima. To je još bilo poznato drevnim kineskim mudracima a danas se uglavnom koristi prilikom odabira odgovarajuće homeopatske remedije. Još uvijek, međutim, prehrana kao jedna od metoda liječenja nije poznata širem krugu ljudi i podcjenjuju je čak i neki liječnici.
Za sada smo mi, koji obraćamo dovoljno pozornosti skrivenoj snazi hrane, jako malobrojni. Zato je važno pomoći u pronalaženju  pravilne orjentacije što većeg broja ljudi u području racionalne i zdrave prehrane. Nadam se da jedan takav način može biti mrežna distribucija zdrave hrane a ujedno i širenje novog pristupa hrani i nove svijesti kao i kulture u tom pogledu.
Vjerujem da će novi milenijum donijeti neophodna nova saznanja i stimulaciju za poboljšanje i očuvanje zdravlja kao uz pomoć jedne nove savršenije kulture hranjenja, koja će ujedno i utjecati na povećanje potencijala ljudskog mozga. Vjerujem također da će ljudi koji rade na tom polju uživati zasluženo priznanje jer će putem zdrave prehrane pripremiti tlo za procvat ljudskih genija od čega ovisi napredak čovječanstva!

izradio http://hr.anhira.com



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.