U usporedbi sa ostalim aspektima hranjenja ovaj je aspekt bezrazložno
zanemarivan i nedovoljno shvaćan. Zar naš osnovni zadatak na ovom svijetu nije
naš duhovni rast i širenje naše svijesti do te mjere, kako bi se otvorili što
više prema osnovnim kozmičkim principima - Ljubavi i Svijetlosti.
Sa duhovne točke gledišta najvažniji pokazatelji u ocijeni hrane su njena
čistoća kao i energija koju ona daje. Od velikog je značaja odakle ona potječe,
donosi li njena uporaba neku štetu ili uzrokuje bol nekome, koliko je svježa i
najbliža svom prirodnom obliku, tko je priprema, u kakvom se stanju duha
nalazimo dok jedemo, ukoliko je u skladu sa potrebama sadašnje etape našeg
razvoja itd. U tom pitanju postoji i nešto tajanstveno i neuhvatljivo, skriveno
za ne prosvijećene.
Svako može sam procijeniti koliko
je njegova svakodnevna prehrana čista, svježa i kakve je energetske
vrijednosti. Imajući u vidu ulogu Sunca, logično je prihvatiti da su
najkorisnije u duhovnom aspektu one hrane, one namirnice koje su najjače
povezane s njim - dakle, ponovo mikroalge i neke biljke. Razlika je u tome da
alga ima univerzalno usklađujuće djelovanje, dok su biljke više
specijalizirane.
Zakoni karme u općim crtama poklapaju se sa zakonima fizike
- svakom djelovanju odgovara protudjelovanje (akcija-reakcija). Drugim rječima
"što posiješ to ćeš i žnjeti". Čovjek se povezuje s energijama
svih stvari i bića koje prolaze kroz njegov život i nosi ih u sebi čak i
protiv svoje volje sve dok ne iskuša posljedice ili ih se na neki način uspije
osloboditi.
U punom smislu riječi, to se odnosi i na hranjenje - svaka
naša stanica čuva uspomenu vezanu za povijest naše hrane. Upravo od toga
ovisi prema čemu čovjek osjeća privlačnost i prema tome kako želi živjeti.
Ponekad dolazi do unutarnje proturječnosti - čovjek ćuti da ono što radi
nije dobro - ali se ne može zaustaviti. Jedan od razloga ove neusklađenosti leži
u njegovom načinu prehrane npr. pretjerano stimulirajuća ili nečista hrana,
uporaba alkohola, kave, mesa i dr.
Poznato je da su golubovi u principu miroljubiva bića, ali
ne u svim uvjetima. Tako je s njima eksperimentirano - jednoj su grupi davali
meso a drugoj - žito. U prvoj grupi su se golubovi počeli međusobno tući,
dok u drugoj takvih problema nije bilo. Zar se isto ne događa i sa ljudima ? Među
nasilnicima koje susrećemo vjerojatno nema mnogo vegetarijanaca.
Predlaže se u budućnosti da ljude sklone prijestupima
preodgajamo strogom kontrolom njihove prehrane. Počnimo se već danas odnositi
s više odgovornosti prema svojoj ishrani - od toga ovisi ne samo naš život,
već i sudbina naše djece, unuka...
Iako za neke od nas tema karme izgleda apstraktno i
maglovito, riječ je o jednom velikom kozmičkom zakonu čije negiranje ne znači
da nećemo snositi posljedice. Nasilje rađa nasilje i dok ljudi ne prestanu
hraniti čak i dojenčad mesom, što se inače prihvaća sasvim normalno, jedva
možemo govoriti o istinskom moralu. Za uspostavu mira u svijetu vjerojatno bi
najprije trebalo uspostaviti novi odnos prema svemu što je živo. Svatko bi se
trebao zamisliti pred sljedećom formulacijom Alberta Schweitzera -" ushit
i strahopoštovanje prema Životu u svim njegovim oblicima ".
Postoji mišljenje da je najbolje konzumirati hranu uzgojenu u blizini našeg
rodnog mjesta što nam pomaže uskladiti se s njegovim vibracijama.S druge strane oni koji putuju trebali bi
konzumirati hranu koja ih povezuje s mjestima kamo idu. Ako se želimo uskladiti
s valovima globalne svijesti i postati stvarnim građanima planete, trebali bi
uporabljati hranu sa najrazličitijih točaka zemlje.
Postoje mjesta izuzetno jakih, finih vibracija, koje se prenose hranom koja
tamo raste. Njenom postojanom, svjesnom uporabom, čovjek se povezuje s
odgovarajućim energijama te aktivira svoje organe i sustave.
S holističke točke gledišta, Zemlja se smatra organizmom sa svojim
energetskim sustavom nalik čakrama i meridijanima u ljudskom tijelu. Neka
mjesta imaju moćan energetski i duhovni utjecaj budući su u njima
skoncetrirani najrazličitiji čimbenici npr. Himalaje u Indiji, vrh Shasta i
Klamathsko jezero u SAD-u, Južna Francuska u kojoj raste mediteranski bor od
kojeg se izvlači picnogenol, Rila u Bugarskoj, Međugorje... Ako čovjek želi
proširiti svoju svijest mogao bi si pomoći konzumacijom hrane sa tih mjesta. Možda nije daleko
trenutak kada će se tom pitanju posvećivati
veća pozornost i nudit se masa proizvoda koja će nas moći uskladiti s
odgovarajućim valom vibracija.
Dovoljno je baciti pogled na naš uobičajeni jelovnik kako bi smo se
uvjerili u mješanje različitih utjecaja. Rajčice, kukuruz, krumpir, duhan,
narandže, banane, lubenice, dinje, kikiriki, masline, meso, riba, pivo, čokolada,
kava, začini i mnogi drugi proizvodi i napitci, koje svakodnevno konzumiramo,
dolaze sa raznih kontinenta. Teško je vjerovati da ih ne uporabljaju čak i
pristalice teorije o hranjenju samo s lokalnom hranom
U knjizi dr Gabriela Cousens " Spiritual Nutrition and the Rainbow
Diet" detaljno je opisana dijeta duge. Prema njemu svaka čakra ima svoju
boju s kojom se i aktivira. Zato nije svejedno koju boju hrane primamo - različite
boje hrane utječu na različite čakre.
Postoji stanovit danonoćni i sezonski ritam postupnog aktiviranja svake čakre
a ako ga imamo u vidu možemo odabrati dijetu koja će aktivirati naš
energetski sustav.
S tog stanovišta, modro-zelene alge aktiviraju čakre odgovarajućih boja -
srčanu čakru aktivira zelena boja, čakru grla - plava i pritom pomažu razvoj
kvaliteta kao što su ljubav, srdačnost, dobronamjernost ( srčana čakra), i
istovremeno stimuliraju kreativnost, rječitost i spretnost ( čakra grla).
Istovremeno se jačaju organi vezani na ove čakre - štitnjača, dišni sustav,
srce, timus i preko njega imunitet. Uostalom, AFA je toliko bogata Sunčevom
energijom da bez sumnje stimulira sve čakre - što može objasniti njen snažan
energizirajući učinak.
Ovo je jedan interesantan pravac u razmišljanju i vrijedi eksperimentirati.
Ipak, nemojmo zaboraviti da je riječ o malim dozama i finim utjecajima koji
zahtjevaju odgovarajuću senzibilnost da bi se mogli uočiti. Ako nešto ne
primjećujemo to ne znači da isto ne postoji.
Ovo je popularna ajurvedska klasifikacija o kojoj možemo lako naći
dovoljno informacija. Spomenut ćemo samo najosnovnije.
Tamasična hrana ima najniže vibracije i štetna je budući smanjuje
vitalnost. U tu hranu ubrajamo konzerviranu, prerađenu, ustajalu i uopće
hranu niske kvalitete koju masovno konzumiraju ljudi niže zdravstvene
kulture.
Rađas hrana nas aktivira i stvara agresivnost - raja znači vladar tj. ta
hrana nama upravlja i zarobljava nas. Tu ubrajamo prije svega meso, kobasice,
neke jakostimulirajuće namirnice i začine, alkohol i drugo.
Satvična hrana nas uzdiže i puni nas istinom i svjetlošću (sat). Njene
fine i nježne vibracije stimuliraju najbolje strane naše prirode. Tu spadaju
koštunjičavo i drugo voće, povrće, mlijeko, med i prirodno, mikroalge
- najpunovrijednija hrana na svijetu.
Uporaba hrane iz različitih grupa sasvim sigurno utječe na našu svijest,
na naš karakter, na naš svijetonazor, na naša postignuća i naše šanse za
uspjeh i sreću u životu. Drugim riječima, način ishrane utječe izravno na
našu evoluciju.
Naša prehrana nije u vezi samo
s našim zdravljem, već je uzvišeni čin komunikacije s energijama kozmosa i
jedna od najvažnijih metoda ponovnog izgrađivanja i transformacije ljudske
prirode - kako na materijalnom tako i na duhovnom nivou.
Značaj hrane postaje veći kad se ima u vidu da je na duboko podsvjesnom
nivou povezana s osjećajem
sigurnosti i zadovoljstva. Kada čovjek svjesno odabere čistu i zdravu prehranu
to se pozitivno odražava na njegovu psihu. I obrnuto - samorušilaške
tendencije psihe rezultat su izbora hrane koja po količini ili kvaliteti ne
odgovara tom organizmu.
Od načina prehrane možemo saznati o karakteru datog čovjeka i njegovim
problemima. To je još bilo poznato drevnim kineskim mudracima a danas se
uglavnom koristi prilikom odabira odgovarajuće homeopatske remedije. Još
uvijek, međutim, prehrana kao jedna od metoda liječenja nije poznata širem
krugu ljudi i podcjenjuju je čak i neki liječnici.
Za sada smo mi, koji obraćamo dovoljno pozornosti skrivenoj snazi hrane,
jako malobrojni. Zato je važno pomoći u pronalaženju
pravilne orjentacije što većeg broja ljudi u području racionalne i
zdrave prehrane. Nadam se da jedan takav način može biti mrežna distribucija
zdrave hrane a ujedno i širenje novog pristupa hrani i nove svijesti kao i
kulture u tom pogledu.
Vjerujem da će novi milenijum donijeti neophodna nova saznanja i
stimulaciju za poboljšanje i očuvanje zdravlja kao uz pomoć jedne nove savršenije
kulture hranjenja, koja će ujedno i utjecati na povećanje potencijala ljudskog
mozga. Vjerujem također da će ljudi koji rade na tom polju uživati zasluženo
priznanje jer će putem zdrave prehrane pripremiti tlo za procvat ljudskih
genija od čega ovisi napredak čovječanstva!
izradio http://hr.anhira.com
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.