четвртак, 4. мај 2017.

Valjevo nije zaboravilo svojeg heroja pukovnika Milenka Pavlovića

VITEZU NEBA ORDEN HEROJA

Ono što su građani Valjeva i valjevskog kraja uradili još 4. maja 1999. godine, proglasivši svog odvažnog branioca, pilota Milenka Pavlovića herojem, učinili su konačno i predstavnici naroda. Odbornici Skupštine grada, jednoglasno su uputili predsedniku Srbije Borisu Tadiću predlog da pukovnik Milenko Pavlović i zvanično dobije orden narodnog heroja.
Komandant 204. lovačkog avijacijskog puka Vojske Savezne Republike Jugoslavije je 4. maja 1999. godine poleteo sa aerodroma u Batajnici, umesto mlađeg kolege, i upustio se u neravnopravnu bitku, iznad svog Valjeva, sa daleko moćnijom avijacijom NATO agresora. 




Резултат слика за Valjevo nije zaboravilo svojeg heroja pukovnika Milenka Pavlovića
 

Drug se ne zaboravlja

- Eskadrila bombardera NATO agresora je pobegla preko Drine, tražeći pojačanje kada se na njih iznenada tog 4. maja oko podne, nad nebom iznad Valjeva, ustremio Pavlovićev "MiG 29". Usledio je poziv za pomoć i kao ptice grabljivice iz nebeskih visina na Pavlovića se ustremio roj najmodernijih lovačkih aviona. Deset minuta trajala je neravnopravna borba. Ne napuštajući svoj avion Pavlović je poginuo, ali je izvršio zadatak. Sačuvao je nebo i uzneo se u večnost jer je štitio nejač, slobodu našeg neba i rodne grude. Za sve nas kojima je bio komandant, Milenko je bio i ostao naš ponos, dika i heroj. Država se u proteklih deset godina nije odužila pukovniku, heroju Pavloviću - poručio je ovog 4. maja na komemoraciji ispred spomenika ratnom drugu u Valjevu, pilot pukovnik Milan Milinković.



U svom "MiG29" hrabro je poginuo, iskazavši neviđenu hrabrost da se suprotstavi 100 puta jačem neprijatelju. Pogođen sa više projektila Pavlovićev avion pao je u Petnici nadomak Valjeva.

Milenko Pavlović je rođen u Gornjem Crniljevu kod Osečine, bio je komandant 204. lovačkog avijacijskog puka tadašnje Vojske SR Jugoslavije i jedan od najboljih pilota na avionima "MiG 21" i "MiG 29". Bio je najmlađi komandant avijacijske formacije tog ranga, a posthumno je unapređen u čin pukovnika. Valjevci nisu zaboravili heroja Milenka. Podigli su spomenik ovom junaku na ulazu u svoj grad.


Patriota iz Švajcarske

Svakog 4. maja buket svežeg cveće na spomenik vitezu srpskog neba, na centralnom skveru u bulevaru Vladike Nikolaja, položi i junaku Milenku se pokloni veliki poštovalac dela nebeskog viteza Srbije, uvek patriota, nekad istaknuti sportista, Saša Toković. Dolazi iz Ciriha da trči sa svojim prijateljima iz Tamnave i tako iskaže poštovanje heroju Srbije.
- U tužnom času sećanja na veličanstveno delo junaka Milenka, danas sam konačno srećan jer Valjevo i Srbija počinju da shvataju da nije bilo sramota braniti svoju zemlju, naprotiv bilo je časno i viteški, i što ne reći obaveza svakog od nas. Jedan od najvećih ratnika heroja tog vremena bio je naš Milenko Pavlović - rekao je Toković, ovog 4. maja.



Porodica supruga Slavica i sinovi Srđan i Nemanja, poklonili su Narodnom muzeju Valjeva deo letačke opreme, lične dokumentacije i pištolj Milenka Pavlovića.

U Gornjem Crniljevu meštani su izgradili spomen-kompleks, u znak sećanja na Milenka i njegovo herojsko delo. Svake godine na Uskrs se u Gornjem Crniljevu organizuju sportske svečanosti, turnir u malom fudbalu, posvećen Pavloviću. Uz spomen-česmu, izgrađen je lovački dom koji nosi ime heroja, a izložen je i avion "jastreb", i deo krila Milenkovog "MiG 29".
- Godine prolaze, ali bol i tuga za Milenkom sve su jači. Izgubila sam sina koji je bio u najboljim godinama, voleo je avione i nebo. Magičnom snagom su ga privlačile visine, a desilo se da je baš iz njih otišao u večnost - kaže Milenkova majka Radmila Pavlović.
- Nekoliko dana pred pogibiju, čula sam se s njim poslednji put. Pitao je kako smo, govorio da ne brinemo. Ja sam mu, kao svaka majka, govorila da se čuva, samo mi je odgovorio: "Majko, svako ima svoju sudbinu, od nje niko ne može da pobegne" - podseća Radmila.







  




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.